Fermierul Cristian Stoica a trecut la CULTIVAREA terenului ÎN BENZI. Vezi AVANTAJELE tehnologiei strip-till! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierul Cristian Stoica a trecut la CULTIVAREA terenului ÎN BENZI. Vezi AVANTAJELE tehnologiei strip-till!

Cristian Stoica presedintele Asociatiei Granarii Fermierul Cristian Stoica a trecut la CULTIVAREA terenului ÎN BENZI. Vezi AVANTAJELE tehnologiei strip-till!

Ieșeanul Cristian Stoica este exponentul noii generații de agricultori care-și caută identitatea: bine pregătiți, destoinici și pasionați de munca lor.

În jur de 70% din suprafața de prășitoare a însămânțat-o în TEHNOLOGIA STRIP TILL!

La CULTURILE de PĂIOASE aplică SISTEMUL MINIM TILL

Cristian Stoica lucrează 450 de hectare în comuna Gropnița, reușind să dezvolte afacerea de familie, ferma „La Bunici”, investind în programe de management destinate domeniului agricol, în tehnologii inovative și în tehnici ce cresc productivitatea.

Două sezoane, două tehnologii: TOAMNA – MINIM TILL, PRIMĂVARA – STRIP TILL

Din primăvară, Cristian Stoica a trecut la cultivarea în benzi. „70% din suprafața de prășitoare am însămânțat-o în strip till, sistem tehnologic de agricultură conservativă ce presupune lucrarea solului în fâșii de 20-25 cm, în care sunt însămânțate și fertilizate culturile. Avem o mașină specială și venim din spate cu semănătoarea. Cu noua tehnologie obținem un consum redus de carburant (de peste 40 de litri la hectar) și mai puține ore de funcționare a utilajelor, ceea ce ne aduce o mică economie.

La păioase folosim tehnologia de lucrări minim till din 2017, nu mai arăm decât pe acele suprafețe unde nu mai avem soluții tehnice”, a explicat fermierul.

COSTURI de producție între 5 și 6.000 lei/ha

Potrivit lui Cristian Stoica, particularitatea fermei „La Bunici” constă în faptul că terenul este risipit în în 200 de parcele, multe distanțate. „Dispunem de logistica necesară, însă nu avem eficiența fermelor foarte mari. Din cauza asta avem și cheltuielile pe care nu le au alții, cheltuielile directe sunt cam poporțional egale cu cele indirecte.

De asemenea, costul de producție pe hectarul de cultură este între 5 și 6.000 de lei, în condiții de neirigare. De aceea, una dintre prioritățile mele este să facem economie pentru a deveni cât mai eficienți”, ne-a declarat fermierul.

INVESTIȚII în utilaje de PESTE UN MILION DE EURO

„În 10 ani, investițiile în fermă au fost de peste un milion de euro, îndeosebi în achiziția de utilaje. În 2013 nu aveam decât trei tractoare U 650 și un plug cu 3 cormane, apoi am continuat să ne dezvoltăm. Primul meu proiect a fost Instalarea tânărului fermier prin care am obţinut 25.000 de euro, urmat de Modernizarea exploataţiei vegetale, în valoare de 539.891 euro, finanțat din fondurile comunitare. Și de atunci tot continui drumul.

Am ajuns la o bază de utilaje care ne permite să realizăm lucrările în optim, în timp scurt și de calitate”, a mai spus el.

Permanent AJUSTĂM TEHNOLOGIILE

Cristian Stoica a implementat tehnologii moderne în fermă: sistem GPS, autoghidare la tractoare, soft de gestiune pentru toate cele 200 de parcele, cartare agrochimică, monitorizare satelitară a stării de vegetație a culturilor.

„Permanent ajustăm tehnologiile, testând tot felul de fertilizanți microgranulați, îngrășăminte solide și lichide, biostimulatori și facem analiza costuri/beneficii.

Ne propunem să obținem 5,5-6 tone la grâu/ha, nivel pe care nu prea îl atingem în ultimii ani din cauza fenomenelor extreme: secetă pedologică și arșiță atmosferică”, a recunoscut fermierul din Gropnița.

AGRICULTURA – MOȘTENIRE ȘI VIITOR

„Sunt inginer de automatizări și calculatoare, am lucrat în IT și acum continui businessul familial. Tatăl meu a lucrat o mică suprafață de teren cu utilaje rudimentare. Au fost ani grei în agricultură și nu a avut curajul să se împrumute. Am considerat să fac altceva și am venit alături. Am urmat Agronomia, finalizată cu un master în managementul agricol”, a subliniat inginerul Cristian Stoica, liderul Asociației Grânarii, pentru care agricultura este mai mult decât munca pe ogor, este moștenire și viitor.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →