Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia - Revista Ferma
6 minute de citit

Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

augmenta 01 Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţiaAgroConcept a testat în vestul ţării sistemul de aplicare a îngrăşămintelor granulate cu echipamentul KVERNELAND Exacta Geospread, prin integrarea tehnologiei Augmenta de la RAVEN! O investiţie care îşi merită toţi banii!

Fertilizarea cu rată variabilă a depăşit în mare măsură stadiul de tehnologie emergentă şi a devenit o practică obişnuită în rândul fermierilor preocupaţi de optimizarea costurilor pe hectar, prin utilizarea raţională a nutrienţilor în funcţie de nevoile specifice ale diferitelor zone din câmp. Pe lângă faptul că are un impact pozitiv asupra mediului, această abordare ajută la îmbunătăţirea calităţii solului şi la promovarea unei producţii agricole durabile.

Tehnologii complementare

Având acum acces la soluţiile pentru agricultura de precizie dezvoltate de compania americană Raven, AgroConcept le propune fermierilor români integrarea tehnologiei Augmenta în procesul de fertilizare a culturilor de câmp cu maşina de împrăştiat îngrăşăminte Exacta TL Geospread de la Kverneland.

Pe data de 15 martie am asistat la o prezentare în ferma celor de la Maxagro, companie care lucrează peste 10.000 de hectare în judeţul Timiş, unde reprezentanţii AgroConcept au dorit să arate care sunt avantajele fertilizării cu rată variabilă prin utilizarea instrumentelor de analiză a culturilor propuse de Raven în combinaţie cu spreaderul Kverneland.

Foto 3 Detaliu 2 IMG 3863 augmenta Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

Fertilizare de precizie în funcţie de indicii de vegetaţie

Pentru a pune în practică această idee, s-a folosit un tractor New Holland T7 de 150 CP, echipat cu sistemul de monitorizare la distanţă Telematics pentru gestionarea operaţiunilor din fermă direct de pe calculatorul din birou. Noi ne-am deplasat însă în câmp pentru a vedea cu ochii noştri cum funcţionează sistemul de ghidare automată Raven, ce are o acurateţe de 2 cm, împreună cu instrumentul de analiză a culturilor Augmenta, montat, de asemenea, pe cabina tractorului, care se bazează pe imaginile furnizate de camera multispectrală şi pe algoritmi de inteligenţă artificială, pentru a oferi indicele de sănătate a culturilor în vederea aplicării corespunzătoare a cantităţii de îngrăşământ necesară. Sistemul comunică direct cu utilajul din spatele tractorului, în cazul de faţă distribuitorul de îngrăşăminte Kverneland Exacta Geospread, indicând cantitatea precisă de fertilizat ce trebuie aplicată pe fiecare zonă din parcelă.

Foto 4 Detaliu 1 IMG 3743 Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

Economie importantă de inputuri

Augmenta scanează practic terenul în faţa tractorului şi transmite în timp real informaţii către terminalul de lucru, de unde spreaderul Exacta îşi extrage datele, stabilind pe baza hărţii de prescripţie doza de împrăştiere. Cele două sisteme sunt conectate prin ISOBUS. Pentru a nu se face risipă de îngrăşăminte, acolo unde densitatea plantelor este mai mică, şi cantitatea de fertilizant aplicată va fi mai redusă. În tot acest timp, operatorul poate urmări pe monitorul din cabina tractorului ce economii de inputuri s-au realizat.

Calibrarea cantităţii de fertilizant

În ceea ce priveşte tehnologia Kverneland de aplicare a îngrăşămintelor solide cu sistemul Geospread, aceasta este unică în felul său. „Kverneland este singurul producător care are un distribuitor de îngrăşăminte prin care calibrarea cantităţii de fertilizant se face pe baza celulelor de cântărire. Buncărul de îngrăşământ este suspendat pe patru celule de cântărire, iar cu ajutorul lor şi a unui senzor central de referinţă se ştie exact în fiecare moment ce cantitate de îngrăşământ curge prin maşină”, a ţinut să precizeze Bogdan Ciobanu, manager de produs la AgroConcept.

Împrăştiere uniformă, fără spărturi şi fără praf

Spre deosebire de alte distribuitoare de pe piaţă, spunea oficialul firmei, Kverneland Exacta Geospread dispune de o curgere centrală, prin care îngrăşământul se prelinge până la baza discurilor de împrăştiere, de unde este eliberat spre exterior cu ajutorul celor opt palete. „Avantajul acestui sistem este că granulele vin împrăştiate uniform pe lăţimea de lucru dorită, păstrându-şi calitatea şi dimensiunea, fără a rezulta spărturi şi praf”, a subliniat specialistul.

augmenta 2 Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

Importanţa determinării granulaţiei îngrăşământului

Înainte de a împrăştia fertilizantul solid pe câmp, specialiştii recomandă fermierilor să determine granulaţia îngrăşământului. Iar asta se face cu ajutorul unui granulometru pe care Kverneland îl pune la dispoziţia clienţilor săi odată cu achiziţia maşinii. Prin intermediul acestui dispozitiv se vor face în cele din urmă reglajele maşinii. „Noi nu folosim manuale şi eticheta sacului pentru a calibra maşina, ci analizăm ce avem în sac. Pentru că e posibil să avem acelaşi îngrăşământ din loturi diferite şi să constatăm că granulele sunt de dimensiuni diferite. Pe lângă asta, avem un recipient de 1 litru în care măsurăm greutatea hectolitrică a îngrăşământului. Cei doi parametri vin apoi introduşi în aplicaţia Kverneland şi acolo ni se va comunica exact ce trebuie să punem în maşină, în funcţie de cantitatea pe care dorim să o împrăştiem, de viteza de lucru pe care vrem să o folosim şi de lăţimea de lucru”, le-a explicat Bogdan celor prezenţi în câmpul de testare.

Foto 5 Bogdan Ciobanu ok Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

Cele cinci camere cu care este echipat dispozitivul Augmenta depistează, pe baza culorii plantelor de cultură şi a desimii, cantitatea de îngrăşăminte necesară a fi aplicată. Fermierii pot realiza astfel economii de îngrăşăminte de până la 9% – BOGDAN CIOBANU, Manager de produs la AgroConcept

CE AVANTAJE AU FERMIERII?

Testul efectuat de AgroConcept în ferma de la Maxagro nu a făcut decât să confirme ceea ce era de aşteptat. „Am împrăştiat nitrocalcar de o anumită granulaţie la 36 de metri şi am urmărit distribuţia îngrăşământului pe întreaga lăţime de lucru. De asemenea, am vrut să arătăm cum funcţionează controlul secţiunilor la capăt de parcelă, unde sunt evitate suprapunerile. Concluzia este că la Kverneland Exacta Geospread cantitatea de îngrăşământ împrăştiat este aceeaşi pe toată suprafaţa.

augmenta Fermierii s-au convins: AUGMENTA îşi merită investiţia

În ceea ce priveşte tehnologia Raven, aceasta este un instrument pentru agricultura de precizie, care poate deveni o opţiune pentru fermele din România. În condiţiile în care îngrăşămintele au ajuns să fie din ce în ce mai scumpe, fermierii sunt interesaţi să caute soluţii care să le permită să reducă aceste costuri. Iar Raven are capacitatea de a realiza economii importante de inputuri, această tehnologie putând fi utilizată şi la efectuarea anumitor tratamente fitosanitare cu maşinile de erbicidat. Avantajul său este că nu există un cost pe hectar, ca în cazul altor sisteme care fac practic acelaşi lucru, ci doar o licenţă anuală, şi se poate folosi pentru orice suprafaţă”, a concluzionat Bogdan Ciobanu.

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →