Fermierii români cer URGENT completarea listei produselor sensibile din acordul de liber schimb cu Ucraina! GRÂUL și ORZUL nu trebuie să lipsească! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii români cer URGENT completarea listei produselor sensibile din acordul de liber schimb cu Ucraina! GRÂUL și ORZUL nu trebuie să lipsească!

grau ucraina canva.comAnna Koberska Fermierii români cer URGENT completarea listei produselor sensibile din acordul de liber schimb cu Ucraina! GRÂUL și ORZUL nu trebuie să lipsească!
Fotografie cu caracter ilustrativ / Credit foto @istock Foto 1: canva.com/Anna Koberska

7 măsuri solicitate de urgență de către fermierii români! Cu ocazia vizitei oficiale în România a Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, în perioada 13-14 mai 2024, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, membră a COPA-COGECA, a transmis Comisarului o scrisoare prin care semnalează o serie de subiecte importante pentru agricultura românească, respectiv o serie de probleme pentru care trebuie adoptate urgent și implementate rapid cele mai potrivite soluții pentru fermieri, care să țină cont de realitățile din ferme.

Măsuri solicitate în regim de urgență și care vizează ACORDUL DE LIBER SCHIMB cu UCRAINA!

  1. Completarea listei produselor sensibile din acordul de liber schimb cu Ucraina cu Grâu, Orz, Porumb, Floarea Soarelui, Rapiță și produse derivate din acestea, cu intrare în vigoare începând cu 01 iunie 2024.
  2. Introducerea unor praguri de import pentru orice marfă agricolă supusă liberalizării comerciale, bazate pe media anuală sau trimestrială pentru anii 2021 și 2022, cu o perioadă de activare mai scurtă de 10 zile (în loc de 21 de zile). Suntem ferm convinși că raportarea acestor praguri la anii 2021, 2022 și 2023 nu va furniza suficientă ușurare, deoarece impactul importurilor din ultimii doi ani a depășit deja toate așteptările și a cauzat multe probleme fermierilor noștri.
  3. Acceptarea și susținerea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană doar după ce își va îndeplini obligațiile pe toate capitolele, sectoarele și va respecta condițiilor impuse pentru statele membre UE, la nivelul producției agricole și condiții de reciprocitate pentru produsele importate.
  4. Respectarea legilor și legislației în vigoare pentru produsele agricole care intră în România ca tranzit /import din Ucraina sau Moldova, respectarea tonajului maxim permis în România și punerea de sigilii electronice pe toate produsele agricole non-UE. S-a constatat că sunt vămi, începând cu cea de la Siret, Oancea, în care nu se cântăreau deloc cantitățile intrate în ultimii 2 ani de zile, ele neexistând practic în evidențele oficiale și ducând, astfel, către o statistică denaturată prezentată oficial.
  5. Montarea de cântare mobile în punctele vamale unde nu funcționează cântarele, suplimentarea comenzii de sigilii electronice urmărite prin GPS, corelată cu numărul de mijloace de transport(autoutilitare, camioane, vagoane, etc), aplicarea corectă a acestora și urmărirea în timp real pentru a ne asigura că se respectă legislația și nu se mai continuă cu acest tratament preferențial care creează prejudicii majore economice României, care nu au fost și nu vor putea fi acoperite sau compensate niciodată pe deplin, care distrug și duc către insolvență a unei  părți importante a producătorilor agricoli din România, forțând preluarea fermelor de către creditori și fondurile de investiții străine.
  6. Asigurarea transparenței  informațiilor privind toate cantitățile de produse agricole intrate în România prin tranzit și import, pe fiecare punct vamal și port, care specifică cine este vânzătorul, importatorul, transportatorul, numărul avizului de însoțire a mărfii, numărul avizului pentru cântar și analize, traseul mărfii, dacă sunt mai multe puncte de descărcare și perioada estimată de ajungere la destinația finală prin publicarea zilnică pentru ziua anterioară pe site-ul Autorității Vamale Române, pentru ca  orice parte interesată să aibă acces neîngrădit.
  7. Investiții în refacerea integrală a infrastructurii feroviare din România. Căile ferate române asigură o parte din tranzitul cerealelor din Ucraina pe teritoriul țării noastre. Starea acestora este una precară, iar suprasarcina determinată de intensificarea transportului cerealelor ucrainene nu face decât să accentueze problemele curente și să accelereze degradarea infrastructurii existente dacă nu se vor realiza urgent investiții de reabilitare a rețelei feroviare.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →