Fermierii nu opresc protestele; ei sunt autorizați să intre cu tractoarele în Timișoara și București - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii nu opresc protestele; ei sunt autorizați să intre cu tractoarele în Timișoara și București

Fermierii nu opresc protestele; ei sunt autorizați să intre cu tractoarele în Timișoara și București
Fermierii nu opresc protestele; ei sunt autorizați să intre cu tractoarele în Timișoara și București

În ciuda întâlnirilor avute până în prezent, atât cu premierul Marcel Ciolacu, cât și cu ministrul Agriculturii, în urma discuțiilor fiind convenită satisfacerea anumitor revendicări, fermierii protestatari rămân în stradă. 

Din câte mi-au spus dânşii ( fermierii, n.m. ), nimeni nu pleacă acasă până nu va fi  stabilit un calendar clar, cu nişte termene clare, asumat, prin care să fie convinşi că se şi va realiza în mod efectiv şi se vor face analize reale pe ceea ce s-a discutat astăzi şi pe promisiunile care au fost astăzi„, a transmis  avocatul Elena Radu, care i-a reprezentat pe fermieri la negocierile care au avut loc, ieri, 18 Ianuarie, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Precizez că aceasta a fost a doua întâlnire cu delegați ai fermierilor protestatari, prima având loc, sâmbătă, 13 Ianuarie, când a fost asumat un proces verbal cu mai multe revendicări.

Luni, 15 Ianuarie, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit cu reprezentanți ai asociațiilor de fermieri, care nu și-au asumat protestul, prezentat ca ”spontan”, dar s-au declarat solidare cu fermierii din stradă și au convenit un alt proces verbal cu ministrul Barbu.

După întâlnirea de ieri, 18 Ianuarie, de la sediul ministerului, avocata fermierilor ieșiți în stradă a mai spus, citată de Agerpres: 

ministrul Agriculturii a fost de acord să se formeze acele grupuri de lucru la nivel local şi naţional, prin care să se analizeze care sunt problemele reale ale agriculturii şi să se încerce găsirea de soluţii concrete care se vor reflecta ulterior în nişte proiecte de normative.

Tot atât de bine a fost de acord ca aceste proiecte de acte normative să fie ulterior puse în consultare publică, să organizeze dezbatere publică pe ele, astfel încât, dacă aceste proiecte conţin norme care ar putea să aibă efect negativ, ele să poată fi remediate în urma unor dezbateri publice care vor avea loc între fermieri, nu neapărat ai unor organizaţii asociative, ci oricare fermier care constată că în acele norme există o problemă. Este vorba de transparenţă şi, pentru a nu se mai întâmpla ceea ce s-a întâmplat până acum, când unele revendicări au fost prezentate denaturat sau poate chiar n-au existat, au fost inventate, astfel încât orice cetăţean şi orice fermier sau transportator să poată să aibă cunoştinţă în mod real de ceea ce se discută şi ceea ce se solicită„, a explicat avocatul fermierilor.

Tot ieri, 18 Ianuarie, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, a anunțat că a aprobat  ”organizarea unui protest în Piața Constituției cu 5.000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir, de duminică, 21 Ianuarie, până marți, 23 Ianuarie”, a transmis site-ul G4Media.

Primarul a precizat, ulterior, la DiGi TV, că aceasta este a șasea sau a șaptea solicitare de organizare a unui protest al fermierilor și transportatorilor în București. Edilul șef ar fi respins și o solicitare înaintată de avocatul Petre Mircea Bogdan, care a recunoscut că este prieten cu senatoarea Diana Șoșoacă. Avocatul ar fi cerut aprobare pentru un protest cu 15.000 de vehicule în București.

Și primarul orașului Timișoara, Dominic Fritz, a aprobat desfășurarea în centrul orașului a unui protest motorizat, cu 25 de tractoare, în perioada 19 – 25 Ianuarie, informația fiind făcută publică de site-ul revista-ferma.ro. 

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →