Fermierii noştri, în linia întâi - Revista Ferma
6 minute de citit

Fermierii noştri, în linia întâi

“Fermier în Linia Întâi” este un proiect al comunităţii marilor fermieri RALF, organizat de BORO Communication, în parteneriat cu Corteva Agriscience România şi Revista Ferma.
Opt tineri fermieri români din toate zonele ţării au fost protagoniştii discuţiei moderată de Nicoleta Dragomir, senior editor Revista Ferma. Invitat special a fost Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, cu ultimele noutăţi privind strategiile „Green Deal” şi „From Farm to Fork”, dar şi răspunsuri concrete la întrebările fermierilor participanţi cu privire la susţinerea comunitară pe termen scurt şi mediu a agriculturii din România.
S-au alăturat discuţiei Maria Cîrjă – Marketing Manager, Corteva Agriscience România şi Republica Moldova, partenerul evenimentului, şi Bogdan Romaniuc – Founder & Managing Partner BORO Communication.

ralf ONLINE 1_b

8 teme de dezbatere

Discuţiile din cadrul evenimentului “Fermier în Linia Întâi – Xgroup Meetings Agriculture” au debutat cu prezentarea fermierilor invitaţi şi răspunsul succint al acestora la întrebările lansate de organizatori.

ralf ONLINE 2_b

Care au fost cele 8 teme – provocări ale momentului în agricultura românească?

  1.  Fermierii locali sunt în linia întâi a economiilor naţionale, iar agricultura are un rol vital în relansarea economică. Ce înseamnă să fii fermier în România?
  2.  2020, un an provocator! Secetă, pandemie, ploi… Ce strategii aţi aplicat pentru reuşita culturilor?
  3.  Ferma reprezintă mai mult un business sau un mod de viaţă?
  4.  Sunteţi tineri. Noile tehnologii fac parte din ferma dvs? Cum le-aţi integrat (monitorizare, cartare, GPS, staţii meteo etc.)?
  5.  Care sunt principalele canale de informare care duc la implementarea de noi tehnologii performante din fermele dvs.?
  6.  Pe ce vă bazaţi atunci când luaţi decizia achiziţiei de inputuri (seminţe, substanţe de protecţia plantelor)?
  7.  Cum vedeţi rolul unui consultant pentru culturile din ferme? Sunteţi dispuşi să plătiţi şi o părere specializată?
  8.  Ce servicii vă doriţi de la furnizorii de inputuri?

Agricultura ca stil de viaţă

Raul Mărunţoiu, tânăr fermier constănţean, spune că a fi fermier în linia întâi înseamnă a avea o responsabilitate faţă de consumatorul român, faţă de oamenii cu care lucrezi, faţă de cei care ţi-au încredinţat terenurile în administrare şi faţă de România. „Pentru mine a fi fermier a devenit un stil de viaţă de mult, de fapt, cred că m-am născut în acest stil de viaţă având norocul de a creşte în mediul rural, într-o familie de fermieri. Pentru mine era un stil de viaţă încă de mic copil, era o bucurie să merg pe câmp, să merg cu combina, în remorcă, să mă joc în mormanul de porumb. Și când a venit momentul să îmi aleg drumul în viaţă, bineînţeles că am optat pentru domeniul agricol, deoarece îl consider unul dintre cele mai frumoase, cele mai libere şi care îţi poate asigura un stil de viaţă extraordinar de frumos”, a povestit cu mândrie Raul, la întâlnirea online din 21 iulie.

raul maruntoiu_b

Am discutat cu fermieri care lucrează de patruzeci şi ceva de ani aici pe zonă şi mi-au spus în felul următor: «Am mai trecut prin secetă, au mai fost episoade, dar treieram 1600-2000 kg de grâu la hectar, făceam trei tone de porumb». Anul acesta noi nu am recoltat absolut nimic
RAUL MĂRUNŢOIU
fermier din jud. Constanţa

Un an sub semnul secetei!

Din păcate, spune tânărul fermier, seceta din acest an este una catastrofală: „Eu am majoritatea terenurilor în comuna Săcele, Istria. Cifrele pe care o să vi le dau sunt cu adevărat catastrofale şi reale în acelaşi timp. De pe o suprafaţă de 407 ha înfiinţate în toamnă cu orzoaică am recoltat 102 tone, de pe o suprafaţă de 356 ha de grâu am recoltat 229 tone, facem o medie la toată cultura de păioase şi vedem că am obţinut 400 kg la hectar. Este o situaţie cu care nimeni nu s-a mai confruntat, nu a mai trecut nimeni prin aşa ceva. (…) Am fost în inspecţie în cultura de porumb, care totalizează vreo 82 ha la mine anul acesta, şi în afară de 4,2 ha pe care le-am udat din pârâul local, nu din sistemul de irigaţie, pentru că nu mai există din 1996, voi pierde toată cultura de porumb!”

„Dacă nu ai apă, nu reuşeşti”

Şi floarea-soarelui din ferma administrată de Raul Mărunţoiu este într-o stare critică: „mai are doar trei perechi de frunze verzi. Uscarea frunzelor bazale a început înainte de 1 iulie, deja din 25 iunie primele 2-3 perechi de frunze erau uscate, 70 cm talie, calatidiile sunt cât un nasture puţin mai mare. E o situaţie dramatică şi, din păcate, cu toate încercările noastre de a limita efectele acestui eveniment nefericit, nu am reuşit să facem absolut nimic. Dacă nu ai apă, indiferent ce faci, nu poţi să reuşeşti în agricultură. În ferma noastră, alături de tatăl meu lucrăm pe baze ştiinţifice, agronomice. Avem cartată peste 60% din suprafaţa pe care o lucrăm. În fiecare an am avansat cu cartarea. Anul acesta este un an în care trebuie să stopez acest proiect. Mi s-au încurcat planurile… Sursele de apă pe care le folosim pentru tratamentele în vegetaţie sunt analizate de un laborator acreditat, noi respectăm cu stricteţe asolamentul. Floarea-soarelui reuşim cu succes să o introducem pe sole după 8-9 ani. Niciodată nu lucrăm terenul în primăvară – aceasta este chiar prima lecţie pe care mi-a dat-o tatăl meu înainte de a urma studiile USAMV Bucureşti”, afirmă Raul Mărunţoiu.
Continuăm în ediţiile viitoare prezentarea fermierilor RALF şi modul în care aceştia reuşesc să facă faţă unui an agricol al provocărilor!

PROTAGONIŞTII PRIMULUI EVENIMENT ONLINE „FERMIERII NOŞTRI”
Cosmin Iancu – fermier jud. Ilfov, + 1100 ha
Cezar Andrei Musteaţă – fermier jud. Iaşi, + 700 ha
Horaţiu Oliviu Buzgău – fermier jud. Satu Mare, + 3000 ha
Raul Marian Mărunţoiu – fermier jud. Constanţa, + 1400 ha
Ionuţ Lungoci – Director executiv Cooperativa „Dobrogea Sud”, 21.000 ha
Daniela Herţeg – Reprezentant al Fermei „Agro Raluca”, + 3000 ha, jud. Arad
Claudiu Jurubiţă – fermier jud. Argeş, + 1200 ha
Ion Olteanu Constantin – fermier jud. Dâmboviţa, + 15.000 ha

CARAVANA „FERMIER ÎN LINIA ÎNTÂI”
Seria întâlnirilor online Xgroup Meetings Agriculture, dedicată marilor fermieri români, în special celor din noua generaţie, şi rolului lor vital în linia întâi a economiei naţionale, continuă cu o caravană virtuală în toate regiunile României, astfel:
• Moldova şi Bucovina – 19 aug.
• Transilvania şi Maramureş – 29 sept.
• Muntenia, Oltenia şi Dobrogea – 29 oct.
• Banat şi Crişana – 5 nov.
Seria de evenimente „Fermier în Linia Întâi” este organizată în parteneriat cu Corteva Agriscience România. Partener media: REVISTA FERMA.

un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →