Lansarea unei culturi deosebit de profitabile pentru fermieri!
În acest format, strict profesional, Vasile Pop Silaghi, cunoscutul fermier nemţean, a lansat provocarea de a se cultiva cânepă, singura plantă de cultură din care se pot valorifica seminţele, tulpinile şi frunzele şi care are nenumărate utilizări, de la industria cosmeticelor şi până la cea a construcţiilor.
“Există cerere suficient de mare pe piaţă şi am putea fi primii cultivatori de cânepă pentru ulei şi pentru fibră în zona noastră! În Botoşani funcţionează o unitate performantă de procesarea seminţelor de cânepă care are nevoie de materie primă ca poată lucra la capacitatea proiectată de 5.000 t/an. De asemenea, într-un judeţ apropiat, există un alt procesator interesat de fibra de cânepă care poate asigura şi suportul tehnic de recoltare, în măsura în care există o suprafaţă suficient de mare cultivată. Trebuie spus că randamentul la cânepă, în medie, este de 1-1.500 kg/ha; preţul unui kg de cânepă ajunge la un euro, iar costul de înfiinţare a culturii este undeva între 2.400-2.500 lei pe hectar. Şi, atenţie, subvenţia a fost anul trecut de 2.750 euro/ha. Iată, deci, cânepa este o cultură destul de profitabilă. Noi trebuie să căutăm culturi de nişă, care se pretează zonei! Mergând mai departe, ar trebui să ne unim forţele într-o structură organizatorică de tip asociativ. Şi dacă, împreună, vom pune câteva sute de hectare cu aceste culturi de nişă, chiar şi in pentru ulei, atunci pasul firesc următor ar fi construcţia unei microunităţi de procesare”, a susţinut destul de convingător Vasile Pop Silaghi.
Fermierul, care şi-a amintit cu plăcere de anii de practică de la CAP Moldoveni, unde se cultiva peste 200 ha cu cânepă, a declarat public că pentru început va semăna în această campanie agricolă o suprafaţă de 20 de hectare cu cânepă.
Am remarcat că exemplul acestuia va fi urmat şi de cei prezenţi.
„Cupa Fermierului” – o competiţie profesională între cultivatori
În finalului întâlnirii, producătorii agricoli nemţeni s-au declarat de acord să organizeze prima ediţie a „Cupei Fermierului”, o competiţie internă menită să-i apropie tot mai mult şi să stimuleze obţinerea unor rezultate cât mai bune în activitatea de producţie agricolă.