2 minute de citit

Fermierii gălăţeni irigă culturile

Astfel, fermierii au fost obligaţi să pornească sistemele de irigaţii pentru că plantele de cultură au mare nevoie de apă în creşterea şi dezvoltarea vegetativă.

 

“În zona noastră nu a plouat deloc!”

 

La Slobozia Conachi fermierul Tică Ene udă culturile de grâu de câteva zile. “E secetă maximă, în zona noastră nu a plouat deloc, deja grâul începe să se usuce. Şi rapiţa se află în stres hidric!”, ne-a declarat cultivatorul.

Acesta are semănate 700 hectare de grâu, peste 600 rapiţă şi mai bine de 700 de hectare cu porumb. Floarea soarelui nici nu contează pentru că a însămânţat foarte puţin: până în 30 de hectare.

La irigat are o suprafaţă de circa 400 de hectare.

Tică Ene a finalizat tratamentele fitosanitare la toate culturile. “Monitorizăm rapiţa să vedem dacă după înflorit dacă va fi nevoie să intervenim cu un insecticid”, a precizat producătorul agricol gălăţean.

 

Semănăturile de toamnă beneficiază de apă

andi necula ferma matca_b

Şi în ferma Agrodan din Matca, care administrează o suprafaţă de circa 600 de hectare, culturile de grâu agricole au început să resimtă lipsa apei. “Am pus în funcţiune sistemul local de irigaţii prin puţuri forate, realizat prin efort financiar propriu. Cu ajutorul echipamentelor udăm lanurile de grâu şi rapiţă. Avem 200 de hectare amenajate la irigat şi în anul viitor ne dorim să continuăm investiţia”, a susţinut inginerul Andi Necula, tehnologul fermei.

De asemenea, îmbucurător este că ANIF Galaţi s-a preocupat de umplerea canalelor magistrale cu apă.

în amenajarea hidroameliorativă Câmpia Covurlui, cu o suprafaţă la irigaţii netă de 115. 314 hectare. Astfel, fermierii au posibilitatea să aprovizioneze cu apă terenurile cultivate.

 

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →