Fermierii francezi au blocat Parisul. Pentru ce protestează? - Revista Ferma
2 minute de citit

Fermierii francezi au blocat Parisul. Pentru ce protestează?

proteste franta Fermierii francezi au blocat Parisul. Pentru ce protestează?
foto: @canva/ percds de la Getty Images Signature

Fermierii francezi au blocat vineri, 25 ianuarie, una dintre principalele autostrăzi care leagă Parisul de oraşul Lille din nordul ţării şi de Belgia, provocând blocaje lungi în traffic.

Sindicatele au cerut blocarea drumurilor în Paris şi în jurul Parisului pentru a creşte presiunea asupra guvernului premierului Gabriel Attal, pe care fermierii îl acuză că nu face suficient pentru a-i ajuta, scrie Reuters. Agricultorii protestează la nivel naţional faţă de preţurile scăzute la produsele agro-alimentare şi birocraţia excesivă.

„Vom intra direct în Paris pentru a ne evidenţia furia, nemulţumirile”, a declarat fermierul Matteo Legrand, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Filiala din regiunea pariziană a sindicatului FNSEA al fermierilor intenţionează să instaleze 11 baraje rutiere pe principalele axe de navetişti din jurul Parisului, inclusiv pe autostrăzile A6, A10 şi A13, potrivit unui document de planificare consultat de Reuters.

Încercând să reducă tensiunile, miniştrii de finanţe şi cei de la agricultură au discutat vineri cu oficiali din industria alimentară despre preţuri corecte pentru produse – „prioritatea numărul unu” pentru fermieri, care spun că suferă din cauza eforturilor guvernului de a reduce preţurile de consum. „Problema centrală este venitul agricultorilor”, a declarat ministrul de finanţe Bruno Le Maire după întâlnire, adăugând că guvernul va „dubla” aplicarea unei legi care vizează garantarea unor preţuri corecte pentru agricultori.

În “război” cu giganţii alimentari

Le Maire a petrecut anterior luni de zile presând giganţi alimentari precum Carrefour şi Danone să reducă preţurile după o inflaţie ridicată, ceea ce a atras furia agricultorilor. Vineri însă a promis că va fi „nemilos” faţă de giganţii companiilor alimentare şi supermarketuri pentru a contribui la asigurarea unei compensaţii financiare adecvate pentru producătorii agricoli.

Mulţi fermieri din Franţa, cel mai mare producător agricol din Uniunea Europeană, spun că se confruntă cu presiuni tot mai mari din partea retailerilor pentru a reduce preţurile şi că acest lucru le ameninţă mijloacele de trai.

Printre alte nemulţumiri, sindicatele agricole enumeră, de asemenea, o taxă guvernamentală pe combustibilul pentru tractoare, importurile ieftine de alimente străine, accesul la apă, birocraţia excesivă şi normele de mediu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →