Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul! - Revista Ferma
4 minute de citit

Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul!

Concurenţa neloială a produselor din Ucraina şi creşterea preţului inputurilor, principalele nemulţumiri.

Protest fermieri Covasna Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul!

Fermierilor din judeţul Covasna au întocmit o listă cu 42 de revendicări care urmează să fie înmânată Prefectului de către reprezentanţi ai fermierilor şi deputatul Könczei Csaba.

Unul dintre semnatarii listei de revendicări, Lászlő Szócs, fermier şi vicepreşedinte al Cooperativei agricole Ferme Secuieşti ne-a declarat că „în afară de cele 13 puncte acceptate de către Ministerul Agriculturii ieri (15 ianuarie), fermierii din zonă au o serie de revendicări pe partea de zootehnie şi legumicultură, în special cultura cartofului”.

Principalele revendicări ale fermierilor din Covasna sunt legate de:

  • concurenţa neloială din partea cerealelor din Ucraina;
  • ITP-ul la tractoare;
  • aplicarea e-Factura;
  • aplicarea GAEC 6, 7 şi 8;
  • plata subvenţiilor APIA;
  • sprijinul acordat tinerilor fermieri;
  • subvenţii suplimentare crescătorilor de animale şi producătorilor de lapte;

Lista revendicari fermieri Covasna

„Pentru un fermier care are până în 50ha, să lase 5% teren pârloagă înseamnă foarte mult teren pierdut” a spus Lászlő Szócs

Laszlo Szocs fermier Covasna Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul!

Transportul produselor din câmp în depozite

În ceea ce priveşte noile reglementări cu e-factura, Lászlő Szócs consideră că vor fi afectaţi în special fermierii care trebuie să îşi transporte recoltele din câmp. „De exemplu, dacă scot cartofii şi trebuie să îi aduc de la 15-20km, din câmp până acasă, pentru fiecare transport va trebui să am avize, cântăriri, etc… nu o să putem face asta din câmp. Apoi, în fermă, la depozit, nu mai este o problemă”.

Urmărirea transporturilor de cereale din Ucraina s-ar putea face în acelaşi fel ca şi „pentru transporturile de lemne/buşteni, printr-o aplicaţie care să arate traseul şi destinaţia finală a acestor cereale” propune Lászlő Szócs.

Sămânţa de cartofi costă dublu!

La cultura cartofului, costurile sunt de cca. 20-25 mii lei/ha, inclusiv arenda de 1500 lei/ha. „Cele mai mari costuri sunt cu sămânţa, care anul acesta s-a dublat. Anul trecut era 450 euro/tonă sămânţă calibru 35-55mm, clasa A, acum este 870 euro/tonă” a spus Lászlő Szócs.

Preţul cartofilor este acum 1,4-1,8 lei/kg, iar în depozitele fermierilor din zonă mai sunt cantităţi mici de cartofi. Din octombrie anul trecut şi până acum cartofii au pierdut cca. 25% din cantitate şi calitate, mai ales datorită condiţiilor de depozitare.

Ferme Secuieşti Cooperativa Agricolă are aproape 60 de membrii, tineri fermieri, fiecare cu o suprafaţă de până la 10ha de teren. Principalele culturile sunt cartofi, cerealele (grâu) şi ceapă. „Mulţi colegi tineri au făcut proiecte, au cumpărat utilaje şi acum au mari dificultăţi în achitarea acestora, deoarece practic lucrează în minus, costurile sunt mai mari decât preţul de vânzare al produselor agricole” ne-a declarat Lászlő Szócs.

Lászlő Szócs lucrează o supafaţă de 60ha, cultivate anul trecut, în proporţie egală cu sfeclă de zahăr, grâu şi cartofi. Producţiile realizate au fost de 37 tone/ha la sfeclă de zahăr, 27 tone/ha la cartofi şi grâu 6,2 tone/ha.

Imagini şi materiale video cu protestul fermierilor din Covasna (16 ianuarie 2024):

Protest fermieri Covasna 1 Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul! Protest fermieri Covasna 3 Fermierii din Covasna continuă protestul! Sămânţa de cartof şi-a dublat preţul!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →