În Ardeal, vremea e umedă şi rece, culturile se dezvoltă cu puţină întârziere. Ioan Alin Vultur din Frunzeni, comuna Lunca, județul Mureș, este un mic producător cu o fermă mixtă: vegetală şi zootehnică.
Lucrează în agricultură din 2005 când, fiind încă angajat la o fabrică de bere în zona Reghin, a pus pe roate o afacere de familie la care pun umărul băiatul şi soţia sa. A început cu 7,3 ha, proprietatea părinţilor, şi a ajuns la 46. Cultivă, în general, grâu, orz şi porumb pentru hrana celor peste 20 de văcuţe cu lapte. Ce-i prisoseşte vinde pe piaţa liberă.
Cultivatorul a semănat 20 de hectare cu porumb, din care 4 pentru însilozare. Cultura e frumoasă, numai că-i trebuie căldură să se dezvolte. Timpul e cam rece şi ploios.
Fermierii din zonă au renunţat la cultura de floarea soarelui, probabil din lipsa maşinilor de adunat, dar şi din cauza preţului mic oferit de piaţă. Eu am o combină, dar n-are echipament pentru culesul florii soarelui. – IOAN ALIN VULTUR, fermier din jud. Mureș
Baiul e preţul mic la grâne
„Recolta e satisfăcătoare, baiul e cum vindem că preţul la grâu este mic”, ne-a declarat fermierul.
Acesta avusese 12 hectare cu grâu şi a obţinut o medie de 3.800 kg la hectar. „În Ardeal nu e aşa de mare productivitate, a tot plouat şi când plouă atunci îi mai puţină producţia! Grâul l-am păstrat că am un şopron unde mi-l depozitez până la recoltarea porumbului când trebuie să fac loc, că alt spaţiu n-am. Vreau să prind un preţ bun pe piaţa locală de aici, la 1,2-1,3 lei kilogramul”, a continuat Ioan Alin Vultur.
un articol de
MARIAN MUŞAT