„Fermierii cu viziune pe termen lung vor investi întotdeauna!” - Revista Ferma
6 minute de citit

„Fermierii cu viziune pe termen lung vor investi întotdeauna!”

Artemios_Kotsiras_b

Artemios Kotsiras

Ferma: Sigma România se pregăteşte să intre în al treilea an de activitate pe segmentul furnizorilor de maşini şi echipamente agricole. Sunteţi mulţumit de rezultatele obţinute până acum?

Artemios Kotsiras: Activitatea noastră a debutat în august 2021, iar 2022 este primul an pe care l-am putea evalua în mod obiectiv ca fiind operaţional în întregime. Pe de altă parte, aşa cum se ştie, la început eram prezenţi mai mult în partea de est a ţării, după care ne-am extins şi în vest. Una peste alta, trăgând acum linie, pot spune că rezultatele au fost cu adevărat impresionante pentru o perioadă de timp atât de scurtă şi nu-mi rămâne decât să mă declar foarte mulţumit. Desigur, ne-am asumat să facem mult mai multe ca şi companie, pentru a oferi sprijin şi soluţii clienţilor noştri. Dar ceea ce am realizat în primul an, noi de fapt ne-am propus să obţinem în cinci ani.

Ferma: A fost un fel de accelerare a procesului de dezvoltare a afacerii grupului Saracakis în România…

Artemios Kotsiras: Aşa este! Pentru că, în mod firesc, clienţii nu-şi permit să aştepte până când noi vom creşte la un nivel care să le satisfacă dorinţa de investiţii. De aceea am considerat că este important să ne mobilizăm astfel încât să livrăm ceea ce se aşteaptă de la noi. Lucrăm împreună ca o echipă şi asta ne dă motivaţie. Se pare că SIGMA este deja recunoscută şi respectată în piaţă, iar competitorii noştri au toate motivele să ţină cont de noi.

Ferma: Abia dacă reuşisem să scăpăm de pandemie şi iată-ne din nou în mijlocul unor provocări majore, cum ar fi creşterea inflaţiei sau scăderea preţurilor la cereale, pusă în principal pe seama războiului din Ucraina. Cum reuşiţi să faceţi faţă acestor provocări?

Artemios Kotsiras: Fiecare an este diferit. Iar asta este partea interesantă a pieţei în care activăm. Evident, şi noi suntem marcaţi de aceste provocări. Dar singurul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne adaptăm la nevoile clienţilor şi la natura pieţei. Iar singura certitudine pe care o avem în viaţa noastră este schimbarea. Totul se schimbă. De aceea, noi cei de la SIGMA, încercăm să urmărim ce se întâmplă în piaţă. Pentru că este important să avem oameni bine pregătiţi, care să cunoască foarte bine produsele, să avem oamenii potriviţi în poziţii potrivite, să avem stocuri suficiente de produse şi piese de schimb, pentru a le oferi clienţilor noştri cele mai bune soluţii. Şi, bineînţeles, colaborarea cu furnizorii şi companiile partenere este la fel de importantă. Este singura modalitate de a avansa, de a fi la curent cu noutăţile, de a şti ce se întâmplă pentru a ne putea adapta în funcţie de nevoile pieţei.

combina Ideal de la AgriPlanta_b

 

Ferma: Date fiind toate aceste preocupări, fermierul român se află într-o mare dilemă. Cum va reuşi să performeze pe o piaţă extrem de volatilă şi în acelaşi timp să pună nişte bani deoparte pentru investiţii…

Artemios Kotsiras: Din ceea ce am observat, în ultimii ani fermierii au încercat să investească bani în noile tehnologii. Tractoarele, maşinile şi echipamentele pe care le cumpără, în marea lor majoritate, înglobează multă tehnologie. Pe de altă parte, se remarcă o cerere susţinută pe segmentul tractoarelor de putere mare, pentru a-şi face treaba mai repede. Noi oferim aceste soluţii şi de aceea ne-am şi asigurat că avem suficiente astfel de maşini pe stoc, inclusiv pe partea de combine de recoltat. Reprezentăm anumite mărci, cum este şi Topcon, unul dintre liderii de pe piaţă în ceea ce priveşte agricultura de precizie. Fermierii care au o viziune pe termen lung vor investi întotdeauna. În special cei care exploatează suprafeţe mari.

Ferma: După Massey Ferguson, un performer de cursă lungă în industrie, aţi încercat încă de la început să vă extindeţi portofoliul de produse şi mărci pe care le reprezentaţi. Mai nou, aţi intrat şi în domeniul irigaţiilor… La ce să ne aşteptăm în continuare?

Artemios Kotsiras: În primul rând, doresc să menţionez faptul că SIGMA România este membră a puternicului grup Saracakis, care are o colaborare strânsă şi de durată cu grupul AGCO, din care face parte şi Massey Ferguson. Motiv pentru care avem toată susţinerea din partea acestor entităţi. Iar asta se observă şi prin faptul că nu avem probleme de aprovizionare cum s-a întâmplat în alte părţi. În 2022 am întâmpinat şi noi ceva întârzieri, însă, pentru că am avut stocuri suficiente, am putut gestiona foarte bine această situaţie. Încercăm mereu să fim proactivi.

Şi ca să vă răspund la întrebare, am văzut ce înseamnă pentru agricultură schimbările climatice şi de aceea am considerat oportun să încheiem acest parteneriat cu Irriland, unul dintre marii furnizori de soluţii pentru irigat. Suntem pregătiţi, aşadar, să oferim clienţilor noştri şi astfel de tehnologii. Totodată, rămânem pe poziţie şi căutăm în continuare noi oportunităţi de dezvoltare şi sunt absolut convins că vom anunţa cât de curând şi alte nume care se vor alătura SIGMA. La fel cum s-a întâmplat cu Siloking, companie specializată pe producţia de maşini pentru amestecul şi distribuirea furajelor, sau cu producătorul de încărcătoare articulate Giant, pe lângă cele deja menţionate.

Ferma: Care este profilul fermierului căruia SIGMA România încearcă să i se adreseze?

Artemios Kotsiras: Acel fermier care ştie ceea ce face, care cunoaşte foarte bine mediul în care îşi desfăşoară activitatea. Care este dispus să investească în afacerea sa şi care e pregătit să asimileze noile tehnologii. O persoană care e interesată să înveţe. Şi cred cu tărie că atât Massey Ferguson, cât şi celelalte branduri pe care le reprezentăm pot satisface cu succes un astfel de profil.

Ferma: În final, v-aş ruga să ne spuneţi care sunt aşteptările grupului Saracakis în ceea ce priveşte activitatea din România?

Artemios Kotsiras: Vorbind despre o companie care are o istorie de peste o sută de ani, e normal ca aşteptările să fie la cel mai înalt nivel. Strategia grupului a fost să investească în România, pentru a construi pe termen lung un brand la fel de puternic ca şi compania mamă din Grecia. Căutăm noi oportunităţi şi provocări, nu doar în domeniul agricol, şi suntem hotărâţi să dezvoltăm acest business!

un interviu de

LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →