Fermierii buzoieni au avut un sezon agricol între 7 şi 8! - Revista Ferma
3 minute de citit

Fermierii buzoieni au avut un sezon agricol între 7 şi 8!

recoltare floarea soarelui Fermierii buzoieni au avut un sezon agricol între 7 şi 8!
credit foto @iStock jovanjaric

„Starea culturilor de primăvară se apropie de finalizare. Am trecut printr-o perioadă caniculară de vreo două săptămâni, în care nu a plouat deloc. În unele ferme, s-a început timid la recoltatul florii soarelui, pe parcelele cu plantele ajunse la fenofaza de coacere”, ne-a declarat ing. Cosmin Florea, directorul executiv al DAJ Buzău.

Potrivit ultimelor evaluări, producţiile medii sunt undeva la 2 tone la hectar. Cu toate că fermierii au folosit genetică performantă şi tehnologii de cultură riguros aplicate, factorul limitativ în obţinerea unor recolte sigure şi stabile a fost apa.

Pe terenurile insuficient aprovizionate cu apă, randamentele vor fi ceva mai slabe decât media judeţeană.

La porumb nu s-a început încă recoltarea, însă în zonele unde a plouat se fac fără probleme producţii de 7-8 şi chiar 9 tone/ha, potrivit estimărilor fermierilor.

În judeţul Buzău suprafaţă ocupată cu porumb este de 95.000 de hectare, iar cea de floarea soarelui de  37.000 ha.

Rapiţa – cultura cu cea mai mare suprafaţă din ultimii ani

Pregătirea terenului pentru rapiţă se realizează foarte greu din cauza solului uscat. „Producătorii agricoli buzoieni au cultivat cea mai mare suprafaţă de rapiţă din ultimii patru-cinci ani, în jur de 20.000 de ha, şi am convingerea că vor să însămânţeze şi în continuare terenurile, ţinând cont de faptul că au avut recoltă bună de rapiţă. Mai rămân de văzut şi condiţiile restrictive impuse de APIA”, a precizat şeful DAJ Buzău.   

„Nu avem excedent la grâul de panificaţie!”

„Referitor la culturile de toamnă, şi la cerealele păioase, şi la rapiţă au fost producţii bune. Grâul nu a avut parametri calitativi pentru panificaţie, una dintre cauze fiind perioada de arşiţă atmosferică, de vreme caniculară, din fenofaza înfloritului, cu efect negativ asupra dezvoltării plantelor de cultură. Nu avem excedent la grâul de panificaţie, ci mai mult grâu de furaj, dar nu pune în pericol faptul că nu am avea făină. Recolta de grâu s-a vândut cu preţuri în jur de 80 de bani kilogramul”, a susţinut Cosmin Florea.

Peste 4.000 de hectare distruse de grindină

În acest an, judeţul Buzău a fost afectat serios de fenomenele climatic extreme. În urma unor căderi masive de grindină, mai cu seamă între municipiile Buzău şi Râmnicu Sărat, peste 4.000 de hectare de culturi au fost afectate în proporţie de 80 şi 100 la sută.

Cu toate acestea, directorul executiv al DAJ rămâne optimist când concluzionează: „pentru agricultorii buzoieni, 2023 a fost un an mai bun ca cel precedent, dar nu este unul foarte bun. Pot aprecia că pe o scară de la 1 la 10, se poziţionează undeva între 7 şi 8”! 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →