În noul an, fermierii n-au parte nici de Camere Agricole și nici de primele de comercializare promise.
Curtea Constituțională a decis:
Legea Camerelor Agricole, despre care v-am informat într-un articol publicat în numărul 19/2020 al revistei Ferma, că a fost adoptată de Camera Deputaților și trimisă președintelui Iohannis pentru promulgare a ajuns la CCR care a declarat-o neconstituțională! Prin urmare, legea și-a pierdut complet actualitatea, iar fermierii au mai pierdut o ocazie de a avea în sfârșit un for al lor, reprezentativ la nivel național, care să le apere interesele.
De ce se opune Iohannis?
Legea a fost contestată la CCR de chiar președintele Iohannis, care a semnalat la sfârșitul lunii octombrie 2020 o serie de nereguli privind conținutul și procedura de adoptare. Astfel, președintele a menționat că ”printr-o lege ordinară a fost abrogată o lege organică”. Totodată, șeful statului a precizat că Parlamentul nu a consultat Guvernul cu privire la impactul financiar al intervenţiilor legislative preconizate, prin raportare la situaţia economică a României ”în contextul eforturilor conjugate pentru combaterea epidemiei de COVID-19”. Mai mult, președintele a subliniat că ”este inadmisibil ca o entitate privată să preia atribuţii şi personal de la unele instituţii publice şi să se subroge în drepturile şi obligaţiile acestora”. Sesizarea șefului statului a fost admisă de CCR, care a stabilit că actul normativ este neconstituțional.
Primele de comercializare, amânate
În schimb, Legea 236/2020 privind acordarea unor prime de până la 20.000 de euro producătorilor agricoli care comercializează produse agricole primare, produse pescărești și de acvacultură (am scris despre acest act normativ în numărul 21/2020 al revistei Ferma) a fost promulgată de președinte, fără să o mai conteste la CCR, dar ministrul Adrian Oros nu a emis normele de aplicare, iar în ultima ședință de guvern din decembrie 2020, termenul de aplicare a fost prorogat, prin ordonanța de urgență 225/2020, de la 1 ianuarie 2021 la 1 ianuarie 2022.
Cum motivează Guvernul?
Guvernul a motivat că acordarea acestui ajutor financiar, achitat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, ar fi avut implicații majore asupra bugetului de stat, pentru fiecare exercițiu financiar de aplicare a legii. Menționăm că acest tip de sprijin financiar urma să fie acordat în perioada 2021 – 2023. Totodată, guvernul a precizat că acordarea acestui tip de sprijin din partea statului ar fi necesitat notificarea Comisiei Europene, în caz contrar România fiind expusă riscului unor posibile sancțiuni din partea forului european.
Pentru a fi la curent cu deciziile majore din agricultură, click AICI și informează-te consultând portalul nostru de știri agricole www.agroinfo.ro!
un articol de
STELIAN RĂDESCU