Fermierii au acces la hărțile de risc la inundații - Revista Ferma
3 minute de citit

Fermierii au acces la hărțile de risc la inundații

”Schimbările climatice sunt într-o continuă dinamică și de aceea trebuie să fim pregătiți pentru toate efectele lor. Apa este o resursă vitală pentru populație dar, în același timp, poate fi și un risc pentru comunități atunci când se produc inundații necontrolate.

 

ROL ÎN REDUCEREA EFECTELOR

Hărțile de hazard și de risc la inundații nu vor impiedica producerea acestor fenomene, însă vor putea ajuta la elaborarea unor planuri de management care să prevină sau să reducă efectele acestor fenomene. Practic, hărțile sunt, în sine, niște instrumente care vor ghida autoritățile atât în ceea ce privește investițiile în lucrări de apărare împotriva inundațiilor dar, mai ales, în planificarea urbană care va ține cont de zonele cu risc la inundații”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos.

 

200 DE SPECIALIŞTI IMPLICAŢI

Ministrul a adăugat că ”toate statele europene își actualizează aceste hărți, mai ales că inundațiile au început să apară și în zone în care nu au fost niciodată înregistrate astfel de fenomene. Hărțile României au fost elaborate de 200 de specialiști naționali și internaționali și sunt pasul cel mai important spre a avea, de la anul, și planuri de management care să ajute la reducerea riscului la inundații în zonele expuse din țara noastră”.

harta inundatii_b 

AGRICULTURA ŞI ZONELE DE RISC

Hărțile de hazard și de Risc la Inundații au fost elaborate pe parcursul a doi ani iar în luna septembrie 2022 au fost avizate de Comitetele de Bazin de la nivelul celor 11 Administrații Bazinale de Apă și înaintate către Comisia Europeană.
Hărțile, care sunt accesibile oricărei persoane interesate, constituie un instrument esențial pentru managementul integrat al riscului la inundații deoarece acestea sunt utilizate pentru planificarea măsurilor necesare pentru protecția la inundații, pentru planificarea modului de utilizare a terenurilor și pentru a preveni și evita noi riscuri la inundații.
Aceste hărți sunt utile fermierilor, fiindcă ei pot cumpăra terenuri agricole sau pot construi clădiri și anexe în funcție de siguranța terenurilor respective față de inundații.

Hărțile de Hazard și Risc la Inundații actualizate sunt accesibile atât fermierilor, cât și publicului larg.
Click AICI şi vezi care sunt zonele cu risc din ţara noastră!

un articol de
STELIAN RĂDESCU

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Citește mai multe știri →