
”Am ales tractoarele Valtra pentru raportul foarte bun calitate-preț și pentru seriozitatea cu care Mewi își tratează colaboratorii”, afirmă, la unison, Dan și Paul Sărăcuț, care conduc, din teren, ferma Beregsana din județul Timiș.
Beregsana Societate Agricolă SA din Beregsău Mare, județul Timiș, exploatează 1.000 ha de teren agricol, din care 100 ha cu rapiță, 350 ha cu grâu, 50 ha cu orz, 50 ha cu soia, 150 ha cu floarea soarelui și 350 ha cu porumb.
Cea mai profitabilă cultură
În 2022, cea mai profitabilă cultură a fost floarea soarelui, cu o producție medie de 4.950 kg/ha. În 2023, pentru cerealele păioase a fost un an atipic, cu presiune mare de boli foliare, dar au recoltat, totuși, în medie, 6.700 kg/ha de grâu și aproape 7.000 kg/ha de orz.
Problema cea mai mare anul acesta sunt prețurile foarte mici ale cerealelor. Dan Sărăcuț, șeful fermei Beregsana, afirmă că au investit în jur de 7.000 de lei pe hectarul de grâu și au vândut, până acum, cu numai 80 de bani kilogramul de grâu, deci sunt în pierdere. Pentru floarea soarelui, unde au doar hibrizi high-oleici, a primit o ofertă de numai 1,67 lei/kg, în timp ce anul trecut au vândut producția de floarea soarelui cu 3,3 lei/kg.
Și-au înnoit ferma cu Valtra
”Anul acesta am reușit să facem față problemelor de rentabilitate și datorită faptului că avem în fermă tehnică agricolă de ultimă generație”, afirmă Paul Sărăcuț, inginer agronom al fermei Beregsana.
În 2018, și-au înnoit ferma cu două tractoare Valtra de la Mewi: un Valtra S 354 de 350 CP și un Valtra T 174 de 170 CP, iar în 2022 au mai luat un Valtra S 374 de 370 CP, pe care le utilizează la toate lucrările de prelucrare a solului din fermă, de la arat, prelucrarea solului cu disc greu, dezmiriștit, scarificat, fertilizat, transport.
Tractoarele noi susțin rentabilitatea fermei
”Cu cât utilajele cu care lucrăm sunt mai mari și mai performante, cu atât mai mult ne ajută la rentabilitatea fermei”, spune Paul Sărăcuț. ”Este vorba și de consumul de motorină, și de timpul în care facem lucrările din fermă și, la un moment dat, nici angajați n-o să mai putem plăti atât de mulți, însă principalul avantaj e că tractoarele noi nu se strică tot timpul și acum timpul de lucru e foarte scurt, vine câte o ploaie din senin și noi avem și teren pe care, dacă nu-l lucrezi două, trei zile, ori e prea moale, ori se betonează”, explică Dan Sărăcuț.
DE CE VALTRA!
Societatea Beregsana funcționează din 1991, iar cu Mewi colaborează din 2001. Mai au în fermă tractoare și utilaje de la Mewi, de la mai multe branduri. De ce au ales tractoarele Valtra? ”M-au convins două aspecte: raportul foarte bun calitate-preț și service-ul”, afirmă Dan Sărăcuț.
”Cutia de viteze pe tractoarele Valtra este AGCO, motorul Sisu e foarte renumit și recunoscut că se numără printre cele mai bune motoare diesel pentru mașini agricole”, adaugă Paul Sărăcuț.
Dotări personalizate la cererea fermierului
”Toate tractoarele Valtra pe care le avem au GPS, pot lucra cu precizie la 15-20 cm, avem în plus față de dotările standard: sistem de autoghidare și sistem ISOBUS, mufe hidraulice extra, de care avem nevoie pentru semănători. Noi am spus ce nevoi avem pentru fermă și ei ne-au pregătit tractorul, din fabrică, cu toate cerințele noastre”, detaliază acesta.
”Tractorul Valtra S 374 are și volan pe spate, dacă vrei să pui o tocătoare în spatele tractorului, poți să mergi și cu spatele. Acest tractor a fost utilizat pentru demonstrații și este full echipat”, completează Dan Sărăcuț.
PESTE 3.000 ore de lucru fără probleme tehnice
Fiecare tractor Valtra a lucrat deja în jur de 1.000 de ore pe an în ferma Beregsana. ”În afară de ulei și de filtrele de motorină, de ulei și de AdBlue, care se schimbă la 500-1.000 de ore, nu am avut nicio problemă cu tractoarele Valtra, nici măcar cu cele pe care le avem din 2018 și care au deja peste 3.000 de ore de lucru”, spune Paul Sărăcuț.
Și cel mai nou dintre tractoarele Valtra din ferma Beregsana, S 374, livrat în primăvara anului 2022, a depășit deja 1.000 de ore de lucru. În august, când am vizitat ferma Beregsana, tractorul era la lucru cu un disc greu cu lățime de lucru de 5,4 metri și greutatea de 11,5 tone. Afară erau 38 de grade Celsius la umbră, iar în cabina tractorului temperatura era de 20 de grade Celsius.
Service rapid cu Valtra Connect
”Sistemul de monitorizare directă Valtra Connect, prin care și cei de la Mewi văd în timp real ce se întâmplă cu tractorul, când trebuie intervenit, când trebuie făcute schimburile de consumabile, este un mare avantaj pentru noi”, spune Paul Sărăcuț.
”Mewi e o firmă serioasă, își respectă colaboratorii, dacă avem nevoie de o piesă de schimb sau apare vreo problemă, cei de la service sunt la noi cel târziu a doua zi, dacă nu chiar în ziua respectivă”, adaugă Dan Sărăcuț.
AGRICULTURA SUSTENABILĂ
Paul Sărăcuț: ”Ce este agricultura sustenabilă? Eu mă gândesc la agricultura regenerativă, să intervenim noi cât mai puțin și să lăsăm pământul și plantele să își facă treaba. Ecoschema cu înverzirea este bună, ca aplicație agronomică, dar ne încurcă cel mai tare obligația să lăsăm terenul pârloagă”.
Dan Sărăcuț: ”Vin niște directive de la Uniunea Europeană pentru toată lumea la grămadă, dar nu toate terenurile sunt la fel. De exemplu, nu poți să faci pe toate terenurile no till. Noi facem și lucrări de minimum till, dar și arăm, pentru că în singura zonă unde putem pune porumb trebuie să facem arătură. Și obligativitatea cu rotația anuală a culturilor ne încurcă. Eu îmi cunosc terenul, știu de ce am nevoie. Din punct de vedere agronomic e corect, dar nu e practic”.