Am auzit numeroși fermieri susținând că orzul a fost în ultimii ani o cultură profitabilă. Ei bine, fermierul Marin Rizescu, vicepreședinte al Cooperativei Oltenia Cereal Nord, cu sediul în localitatea Scornicești, județul Olt, afirmă contrariul: ”pentru mine orzul nu a fost, în 2023, o carte câștigătoare”.
Marin Rizescu deține o fermă de cultură mare în zona de nord a județului Olt. Cultivă grâu, rapiță, porumb, floarea soarelui și orz.
Cu excepția orzului, toate celelalte culturi agricole au fost cu câștig, spune Rizescu, însă la orz a înregistrat o pierdere medie de 100 de lei per hectar.
”Cheltuielile s-au dus la 3.900 de lei pe hectar, iar producția a fost de aproximativ 5.300 kg/ha. Am vândut orzul cu 0,73 lei/kg. Acum, e 0,69 lei/kg. Vă dați seama, pierderea ar fi fost și mai mare!”
Care să fie cauza unei astfel de situații în piață, mai ales că anul trecut, la orz, fermierul a avut un oarecare câștig financiar?
Motivul evident este scăderea prețului orzului în 2023, scădere care se resimte la o producție de aproximativ 5 tone/ha.
”Aici, în zona mea, nu există cernoziom, solurile sunt de două tipuri: brun-roșcat de pădure și luvisol albic. Eu nu îmi permit să aplic aici tehnologii premium, cu cheltuieli mai mari, ci tehnologie medie, fiindcă știu ce rezultate pot obține”, explică fermierul din comuna Poboru, județul Olt.
Iată că orzul nu se dovedește chiar peste tot și nu oricând o cultură profitabilă. Factorii de mediu sunt determinanți, iar volatilitatea prețurilor de vânzare influențează în mod decisiv marja de profit.
foto credit iStock/Alecsandr Rybalko