Ferme de animale interzise în România, din 2027! - Revista Ferma
4 minute de citit

Ferme de animale interzise în România, din 2027!

Vot Parlament: Ferme de animale interzise, care nu vor mai putea fi crescute în scop comercial în România, începând din 2027!

Camera Deputaților, care este cameră decizională, a adoptat, pe 22 octombrie 2024, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 205/2004 privind protecţia animalelor, adăugând interzicerea de ferme de animale de blană pe teritoriul României. Proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2022.

ferme de animale de blana interzise nurca
Credit foto: istockphoto.com/Vital Hil

Deși proiectul legislativ inițial prevedea ca aceste ferme de animale de blănuri să fie interzise în România începând cu 1 ianuarie 2025, deputații din Comisia de Agricultură și cea Juridică au adoptat un amendament care stabilește o perioadă de tranziție de 2 ani pentru punerea în practică a legii.

Astfel, potrivit proiectului de lege adoptat de parlamentarii români, creşterea, capturarea intenționată, precum și uciderea, în scopuri comerciale, a speciilor de șinșila și de nurcă sunt interzise, începând cu data de 1 ianuarie 2027.

”O perioadă de tranziție de 2 ani de zile este soluția potrivită pentru fermele de animale de blană din România.

Concret, de la promulgarea legii și până la sacrificarea ultimului animal de blană dintr-o astfel de fermă vor trece cel mult doi ani de zile.

O perioadă de tranziție este necesară pentru a răspunde nevoii de predictibilitate economică, iar deținătorii fermelor să aibă timp pentru a-și lichida afacerile.

În același timp, angajații acestor ferme trebuie să aibă timp pentru găsirea altor locuri de muncă – pe cont propriu sau cu ajutorul proprietarilor fermelor.

24 de luni constituie o perioadă suficientă de tranziție, luând în considerare dimensiunile reduse ale acestui sector în România: două ferme de nurci americane care au rămas să își desfășoare activitatea în țara noastră și mai puțin de 10 ferme de șinșile.

Această perioadă de 24 de luni include două cicluri complete de producție, împreună cu câteva luni de zile pentru parcurgerea tuturor etapelor juridice și practice care presupun desființarea respectivelor ferme.

De asemenea, în cei 2 ani de zile prevăzuți, angajații din aceste ferme vor putea să facă tranziția către alte locuri de muncă, inclusiv (la nevoie) urmând cursuri de recalificare profesională”, se arată în motivarea amendamentului care amână cu doi ani interzicerea de ferme de animale de blană în România.

România mai are doar 7 ferme de animale de blană, față de cca. 150 ferme în 2013

În România, mai sunt active doar șapte ferme animale de blană: cinci ferme de șinșile și două ferme de nurci, cu acționariat olandez, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de 2013, când existau circa 150 de astfel de ferme, notează G4Media.

La nivel european, peste 20 de țări au interzis deja astfel de ferme de animale pentru blănuri, iar unele state au impus reglementări stricte privind bunăstarea animalelor.

Proiectul de lege a fost propus după ce Humane Society International/Europe a realizat o investigație care a dezvăluit condițiile îngrozitoare din fermele de blănuri din România.

În filmările realizate în ferme de animale de blană, șinșilele erau ținute în cuști mici, murdare și din sârmă, urmând să fie ucise pentru blănuri la vârsta de doar câteva luni, fie în camere de gazare improvizate, fie prin ruperea gâtului.

„Humane Society International/Europe sărbătorește astăzi o victorie majoră pentru protecția animalelor din România, după ce Parlamentul României a votat cu o majoritate covârșitoare (217 voturi pentru, 6 voturi contra și 7 abtineri – n.red.) pentru interzicerea fermelor de șinșile și nurci, singurele ferme de blănuri din țară.

vot parlament ferme de animale de blana interzise
Foto: Camera Deputaților

Această decizie revoluționară este rezultatul a aproape doi ani de dezbateri politice și campanii susținute de biroul HSI/Europe din România, alături de alte organizații de protecție a animalelor.

România devine astfel a 22-a țară din Europa care interzice creșterea animalelor pentru blană, marcând un moment important în campania globală a Humane Society International de a pune capăt acestei practici crude de creștere și ucidere a animalelor pentru modă, a transmis, într-un comunicat, Humane Society International/Europe în România.

Vezi aici:

Rase performante de iepuri de casă

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →