Ferma plutitoare cu 35 de vaci la bord! - Revista Ferma
3 minute de citit

Ferma plutitoare cu 35 de vaci la bord!

În România există acum peste 700 de procese pe rolul instanţelor de judecată legat de Ordinul Ministrului Sănătăţii nr. 119/2014. În speţă, articolul 11 cu privire la distanţa fermei faţă de ultima casă. Fără să mai adăugăm faptul că o multitudine de proiecte euopene, mai mici sau mai mari, sunt blocate de acest ordin.
Revista Ferma, împreună cu asociaţiile de profil, a semnalat de nenumărate ori autorităţilor competente aberaţia legislativă, dar se pare că Ministerul Sănătăţii protejează cu acest ordin anumite interese pe care încă nu am reuşit să le desluşim. Trebuie să menţionăm că la nivel comunitar nu există legislaţie care să impună aceste aberaţii legislative.

ferma plutitoare 1_b

Olanda versus România

În anul 2016, în Olanda, mai precis în Portul Rotterdam, demara un proiect inovativ, adică o fermă plutitoare cu vaci de lapte. Atenţie! populaţia acestui oraş este de peste 650.000 de locuitori. Dar olandezii nu sunt aşa de sensibili precum românii cu privire la distanţa faţă de ferme. Le vor cât mai aproape. Ei merg pe principiul: ”Unde miroase a baligă, miroase a bani!”. Asta la ei. Pe când în România se merge pe un alt proverb: ”calic, dar fudul”. Dar să lăsăm deocamdată comentariile ”acide” şi să trecem la găinile noastre.

Găini ouătoare lansate la… apă!

Ferma de vaci de lapte din Portul Rotterdam funcţionează la o capacitate de peste 35 de vaci. Dar cum mintea olandezului este inventivă iar ideea aceasta a prins destul de bine la consumator, au demarat un alt proiect. Vorbim despre o fermă de găini ouătoare cu o capacitate de 7000 de păsări. Da, vorbim de o fermă cu găini ouătoare plutitoare într-unul dintre cele mai mari porturi din lume. Într-un oraş cu peste 650.000 de locuitori.
La noi, Ordinul 119 mută o fermă cu 7000 de găini ouătoare la minimum 500 m distanţă de ultima casă. Şi atenţie, nu vorbim de distanţa dintre adăpost şi casă, ci dintre perimetrul fermei şi cea mai apropiată zonă de locuit. Ce-om avea noi atât de special şi olandezii nu au, de nouă ne miroase atât de rău agricultura?!

ferma plutitoare 2_b

Un concept prietenos cu mediul

Iniţiatorii proiectului din Olanda au avut în vedere normele de poluare şi şi-au luat toate precauţiile. „Deoarece ferma este situată într-o zonă rezidenţială, ne propunem un concept cu emisii zero. Praful şi amoniacul vor fi filtrate în aerul de ieşire şi performanţele filtrului vor fi monitorizate în zona de evacuare. Ferma vrea să fie 100% transparentă în ceea ce priveşte emisiile”, declara Janssen, unul dintre iniţiatori.
Click AICI şi vezi în materialul video cum cresc vacile de lapte într-unul dintre cele mai mari porturi ale lumii!

TU CE FACI, STATULE ROMÂN?

Lăsaţi fermierii să producă şi să se dezvolte! Statul trebuie să creeze cadrul legal şi facilităţie pentru ca fermierii să adopte tehnologii prietenoase cu mediul în ferme! Dar nu face asta. El pune condiţii legate de distanţă, care oricum sunt neconcludente şi incorecte, fapt demonstrat ştiinţific, prezentat pe larg în Revista FERMA şi transmis şi pe cale oficială autorităţilor. Dar în zadar! Şi-atunci să nu bănuim că, într-adevăr, în spatele acestui ordin se ascund alte interese?!

un articol de
LEONARD CONSTANTIN STAFIE

 

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →