Ferma lui Nagy: copiii au pus umărul la dezvoltarea afacerii. Clujeanul Fănel Nagy are o fermă de peste un milion de euro - Revista Ferma
4 minute de citit

Ferma lui Nagy: copiii au pus umărul la dezvoltarea afacerii. Clujeanul Fănel Nagy are o fermă de peste un milion de euro

Ferma lui Nagy: Pe lanțul scurt: rasă, masă, casă, pasiune, multă muncă și un pic de fainoșag!

Ferma lui Nagy: copiii au pus umărul la dezvoltarea afacerii
Cei trei copii ai familiei Nagy, pe podium la Agraria 2015

Ferma lui Nagy – o afacere de peste un milion de euro. Clujeanul Fănel Nagy e unul dintre cei mai vestiți crescători de vaci cu lapte din Câmpia Transilvaniei. Copiii au fost implicați efectiv și afectiv în afacerea de familie.

Ferma lui din satul Pădureni, comuna Tritenii de Jos, cu un efectiv de 71 de animale din rasa Bălțată Românească, este de câțiva ani înscrisă în circuit integrat.

Fănel Nagy: „Am închis lanțul scurt din 2009 (de la furcă la furculiță) cu procesare autorizată DSVSA și vânzare în magazinul propriu din Câmpia Turzii și în rețeaua Profi pe raftul produselor eco românești”.

O FERMĂ CU INVESTIȚII DE PESTE UN MILION DE EURO

Tot ce a câștigat a reinvestit pentru modernizare și extindere. „Am construit noua fermă la periferia localității: adăpost pentru animale de 800 mp, cu toate dotările și utilitățile, cu sală de muls, iar prin implementarea unui proiect de 359.000 euro, s-au achiziționat utilajele agricole pentru cultivarea terenurilor. Dacă ar fi scoasă la vânzare, ferma ar depăși un milion de euro”, precizează acesta.   

De asemenea, printr-un proiect finanțat prin GAL Poarta Apusenilor, Fănel Nagy a deschis un atelier modern de reparații și mecanică generală, utilat cu echipamente de ultimă generație, el fiind de profesie și mecanic.

COPIII AU FOST IMPLICAȚI EFECTIV ȘI AFECTIV ÎN AFACEREA DE FAMILIE

„De când ne știm, am crescut animale în ogradă, începând de la o văcuță, un porc, o oaie, o pasăre. Numai cu animale am lucrat, eu mă ocupam și cu însămânțări artificiale. Am trei copii care au terminat fiecare școala și au decis să activeze în afacerea noastră de familie. Cosmin Ștefan, băiatul cel mare, fost olimpic pe țară, este inginer zootehnist; Călin e tehnician veterinar, iar fata, Magda, a terminat studiile în domeniul electric și s-a alăturat în activitatea fermei”, spune cu mândrie fermierul, știind că afacerea de familie e pe mâini bune.

Ferma lui Nagy: copiii au pus umărul la dezvoltarea afacerii
Fănel Nagy, sotia si fiica sa

TINERII AU RATAT ”TÂNĂRUL FERMIER”

Cu toate acestea, niciunul dintre copiii lui Nagy nu au avut șansa să prindă fonduri europene prin AFIR Intervenția DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, din cauza… conflictului de interese. „A fost o chichiță introdusă în ghid care ne-a dezavantajat din start!”, a comentat sec Fănel Nagy.

„ROBOȚII NU SUNT RENTABILI PENTRU FERMA MEA!”

Crescătorul de animale din Pădureni ar fi vrut să doteze ferma cu un robot, însă consideră că nu s-ar justifica investiția la un efectiv așa de mic cum este al lor. „Roboții nu sunt rentabili pentru noi, efectivul de muls la ora actuală nu depășește 40 de capete, or, ca investiția să fie eficientă ar trebui să avem un efectiv de vreo 70 de vaci la muls. Și chiar dacă am ajunge la acest număr, nu am avea suficient teren. Pășunile sunt împărțite, eu am doar 4 ha din pășunea comunală la 71 de animale, pentru 5 capete; restul de teren e împărțit după sprinceană”, susține fermierul.  

Fănel Nagy: „Ferma noastră are rasă, masă, casă, la care se adaugă pasiune, multă muncă și un pic de fainoșag!”

„CA SĂ OBȚIN LAPTE DAU FURAJ DE CALITATE!”

În rest produce furaje, se descurcă cum poate. „Avem niște pășuni particulare închiriate pentru care dăm 1.000 lei (plus că proprietarii își iau ei subvenția), unde scot tineretul. Vacile cu lapte, chiar dacă le las la pășune, le furajez non-stop. Vin cu remorca tehnologică și dau nutreț de calitate, cumpărăm premixuri, vitamine minerale ecologice aduse din Austria, că altfel nu obțin lapte. În zona noastră pășunea nu este administrată corespunzător, o lună de zile este mâncare, pe urmă e praf!”, ne-a declarat Fănel Nagy.

Fermierul este mulțumit că începutul de sezon este bun, culturile de toamnă intră în iarnă dezvoltate corespunzător.

CITEȘTE ȘI: Fănel Nagy: Unii proprietari declară terenul la APIA, primesc 3.000 de lei ”arendă” și iau și subvenția pe el, deși îl lucrează alții

Fănel Nagy: Unii proprietari declară terenul la APIA, primesc 3.000 de lei ”arendă” și iau și subvenția pe el, deși îl lucrează alții

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →