Unii fermieri sunt mulţumiţi de roadele strânse în ciclul de producţie recent încheiat, de realizările muncii depuse…
„Cununat” cu perfomanţa agricolă
Ştefan Ginerică, fermier din Colibaşi, un sat aparţinând comunei Râmnicelu, este unul dintre fermierii campioni la producţia de floarea-soarelui cu genetica Pioneer. Buzoianul exploatează cu succes o suprafaţă de 500 ha de teren, o parte din fostul IAS Râmnicu Sărat. Cu floarea-soarelui a semănat aproximativ 70 ha, obţinând anul acesta 4 tone la hectar. „Cultura premergătoare a fost grâul, am arat în toamnă iar pe unele parcele unde a fost nevoie am intervenit cu un îngrăşământ superfosfat în doză de 80 kg/ha. În primăvară, am pregătit aşa cum se cuvine patul germinativ cu combinatorul şi în data de 27 martie am trecut la semănat. Concomitent am aplicat şi o fertilizare fazială cu 150 kg/ha de îngrăşăminte chimice complexe NPK 20:20:0. La două zile după încorporarea seminţei sub brazdă, am făcut prima erbicidare cu un erbicid pe bază de dimetenamid-P, cu acţiune sistemică pentru controlul buruienilor monocotiledonate şi dicotiledonate. La fenofaza de 4-6 frunze am venit cu a doua erbicidare cu un produs selectiv sistemic sulfonilureic pentru combaterea în postemergenţă a buruienilor dicotile anuale şi perene la hibrizii de floarea-soarelui, aplicat împreună cu surfactantul Trend 90. De asemenea, la 10-12 frunze, la prăşit, am aplicat 70 kg/ha de azot, pentru a asigura dezvoltarea vegetativă corespunzătoare a plantelor”, a prezentat Ştefan Ginerică elemente din tehnologia utilizată.
Lanurile de floarea-soarelui au beneficiat şi de tratamente fitosanitare pentru controlul bolilor şi dăunătorilor, precum şi de administrarea unui foliar lichid.
Un sezon agricol extrem de bun
Când a terminat de recoltat, la sfârşitul lunii august, Ştefan Ginerică a obţinut la „proba cântarului” o producţie medie de 4 tone la hectar. Dar trebuie menţionat că s-au înregistrat sole care au dat şi 4.200 kg/ha. După aprecierea fermierului, anul agricol 2017 s-a dovedit a fi unul extrem de bun, cu ploi la timp şi fără să bată piatra. Sezonul agricol a fost reuşit chiar şi în condiţiile grele, de stres termo-hidric, înregistrate în zona Râmnicelului.
AGRICULTURA BUZOIANĂ LA RAPORT
“Exceptând culturile pomicole, unde recoltele de fructe au fost destul de mici, pricinuite de temperaturile extrem de scăzute din perioada înfloritului, anul agricol 2016-2017 a fost unul cu producţii foarte bune, cu mult peste media anilor anteriori”, aceasta a fost concluzia lui Cosmin-Nicolae Florea, directorul executiv al DADR Buzău.
Astfel, sezonul de producţie a debutat cu o toamnă în care regimul hidrotermic din aer şi sol a permis desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă.
La culturile înfiinţate în toamna 2016 s-au obţinut următoarele producţii medii: la grâu (53.850 ha) – 4.750 kg/ha; triticale (850 ha) – 5.018 kg/ha; orz (5.000 ha) – 4.095 kg/ha; orzoaică de toamnă (3.500 ha) – 3.595 kg/ha; rapiţă (29.550 ha) – 2.850 kg/ha şi mazăre boabe (2.643 ha) – 2.827 kg/ha.
De asemenea, la principalele semănături din primăvara acestui an, fermierii buzoieni au obţinut 7.705 kg/ha la porumbul boabe, cultivat pe 90.566 ha, 2.750 kg/ha la floarea-soarelui (36.500 ha) şi 2.703 kg/ha la cultura de soia (901 ha).
Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)