Continuăm proiectarea elementelor de cheltuieli pentru o fermă comercială de carne, cu planificarea costurilor de furajare.
Toate calculele tehnice efectuate până acum privind furajarea taurinelor de carne, prezentate în numerele anterioare ale revistei Ferma, au ca scop stabilirea cheltuielilor cu furajarea animalelor din fermă.
Pentru calcul ne vom folosi de cantitățile de furaje necesare pentru fiecare categorie de animale în parte, pe care le preluăm din Balanța furajeră (vezi Ferma nr. 129, februarie 2014), calculul necesarului de apă pentru adăpare (în același număr) și calculul necesarului de paie de așternut (vezi Ferma nr. 134, iulie 2014). Având aceste date la îndemână, calculele sunt rapide și ușoare. Deoarece volumul de calculat este mare, vom prezenta în acest articol, pentru exemplificare, calculul cheltuielilor cu furajarea și cu așternutul pentru vacile de carne.
Din balanța furajeră rezultă că anual vacile de carne vor avea nevoie de 660 tone de masă verde consumată prin pășunat, 10 tone de fân de lucernă, 92 tone de fân de pajiște, 6 tone de porumb boabe, 1,6 tone fosfat, 0,12 tone de premix vitamino-mineral și 1,23 tone de sare. Pentru adăpat, vacile de carne au nevoie pe parcursul unui an calendaristic de 1737 mc de apă (4760 litri pe zi înmulțit cu 365 de zile pe an). Ca așternut, vacile vor avea nevoie anual de 53,3 tone de paie.
Cunoscând aceste cantități anuale de furaje și materiale, precum și costul de producere sau prețul de achiziție al lor, putem calcula cheltuielile anuale cu furajarea și cu așternutul. Vom considera următoarele costuri de producție ale furajelor: masa verde – 75 lei/t, fânul de lucernă – 300 lei/t, fânul de pajiște – 200 lei/t, porumbul boabe – 700 lei/t. Celelalte furaje vor fi achiziționate la prețul de 2000 lei/t pentru fosfat, 4500 lei/t pentru premix, 400 lei/t pentru sare, 40 lei/t pentru paiele folosite la așternut, iar apa am considerat că ne costă cca. 1,5 lei/mc pentru pompare și administrare. Astfel, cheltuielile vor fi cele redate în tabelul 1.
Structura costurilor pe categorii de vârstă
În mod similar s-au calculat cheltuielile cu furajarea și cu așternutul și pentru celelalte categorii de animale din fermă. Atenție! Nu toate animale din fermă consumă toate categoriile furajere.
În tabelul 2 am calculat cheltuielile pe categorii de vârstă și suma totală anuală necesară pentru asigurarea furajării animalelor, valoare de care nu avem nevoie, deoarece vom realiza bugetul de venituri și cheltuieli pe fiecare categorie în parte. Avem nevoie de calculul costurilor de producție la categoriile care nu se valorifică pentru carne, deoarece acestea se regăsesc în costul de producție al animalelor care se valorifică pe parcursul sau la sfârșitul anului. De exemplu, cheltuielile de furajare ocazionate de creșterea vacilor și a taurilor de carne se vor regăsi în calculul costului de producție al unui kilogram de spor de masă vie la vițeii în vârstă de 0-6 luni, respectiv 0-7 luni, prin calculul costului de producție al unui litru de lapte consumat de fiecare vițel până la înțărcare. În cazul acestei ferme, costul de producere al unui litru de lapte este de 1,12 lei. Dacă fiecare vițel consumă, în medie, 1645 litri de lapte până la înțărcare, întreaga producție realizată de vacă, atunci cheltuielile cu alăptarea se ridică la 1842,4 lei pe vițel.