Ferma care livrează toată producţia supermarketurilor! - Revista Ferma
5 minute de citit

Ferma care livrează toată producţia supermarketurilor!

”Suntem unul dintre principalii furnizori de fructe moi pentru lanţurile de supermarketuri din ţară. Livrăm la Auchan, Carrefour, Metro, Profi, Penny, Lidl, Mega Image. Avem o cotă de piaţă foarte mare”, spune Ionuţ Nicolae Vasile, manager general Riamar Fruct SRL.

Tânărul producător a absolvit Facultatea de Horticultură laCraiova, în 2010, apoi a lucrat la o fermă pomicolă. În 2012 şi-a înfiinţat propria plantaţie de arbuşti fructiferi. A început cu 3 ha de mur şi 1 ha de căpşun. Acum, Riamar Fruct exploatează 5,5 ha cu căpşun şi 1,5 ha cu zmeur în solar şi 7 ha cu mur în câmp. Au şi 20 ha de plantaţie superintensivă de prun, care va începe să producă de anul viitor.

planasa 02_b 

Producţie doar în extrasezon

Toate fructele sunt produse doar în extrasezon, iar livrările încep din 15 iulie. Mure livrează până la finalul lunii august, zmeură până la jumătatea lunii septembrie, iar căpşune livrează până la începutul lunii decembrie.

La căpşun, cultivă două soiuri remontante. Pentru Amandine, un soi mai rustic, rezistent, care produce mai mult în extrasezon, au luat materialul săditor de la Pepiniera Planasa, din Dolj, şi este foarte mulţumit. Mai au încă un soi californian, productiv, cu fructe cu pulpă foarte tare, dar foarte sensibil la boli şi dăunători.

planasa 01_b 

Recolte excelente

Producţia de căpşune în solar este de 300-500 grame pe plantă în primul an de la plantare şi ceva mai mică, până la 400 grame pe plantă în al doilea an de cultură. Anul acesta, din 15 iulie până aproape de jumătatea lunii octombrie au livrat peste 100 de tone de căpşune şi estimează că vor ajunge la 120 tone până în decembrie.

La zmeur, au un soi care produce şi de pe lăstar de anul I, şi de pe un lăstar de anul II. Anul acesta au obţinut cam 15 tone de fructe calitatea I pe hectar.

Murau doar Thornfree, de la pepiniere din ţară, care produce 7-10 tone la hectar. Este un soi foarte bun, dar e sensibil la Botrytis şi dă pierderi mari dacă plouă în cele 45 de zile în care recoltează murele.

planasa 04_b 

Cu cât s-a scumpit înfiinţarea unui hectar de solar?

Anul acesta, în timpul recoltatului la mur, a plouat aproape zilnic şi au pierdut jumătate din producţia de mure din cauza ploilor. Au reuşit să livreze supermarketurilor doar 25 de tone de mure calitatea I. Restul producţiei, până la 60 de tone de mure, s-a dus la fabrica Râureni, iar 15-20% din producţie s-a pierdut pe plantă. ”Încercăm să mutăm măcar jumătate din cultura de mur în spaţii protejate în anii viitori, doar că ne costă peste 150.000 de euro să acoperim un hectar de mur cu solar, în condiţiile în care îmi curbez eu ţeava şi folosesc multe materiale la mâna a doua. Ăsta e preţul fără materialul săditor. Până acum un an şi jumătate, costa cam 50.000 de euro hectarul. Nu mai e atât de ieftin să faci agricultură”, afirmă Ionuţ Vasile.

 

Preţuri duble la toate inputurile

În 2022, abia în octombrie au ajuns la acelaşi preţ de vânzare ca anul trecut, în condiţiile în care preţurile tuturor inputurilor, cu excepţia motorinei, sunt aproape duble. ”La ambalaje e dezastru: dacă anul trecut am plătit aproape 3 miliarde de lei, anul acesta m-am dus la 5 miliarde de lei. A crescut şi producţia, dar şi preţurile ambalajelor”, adaugă tânărul producător de fructe.

planasa 03_b 

”Fiecare supermarket vrea alt tip de ambalare”

Pe lângă calitate şi cantitate, să livrezi fructe proaspete supermarketurilor ”e foarte complicat, pentru că fiecare vrea alt tip de ambalare”, mai spune Ionuţ Vasile. Acesta recunoaşte că l-a ajutat experienţa pe care o avea din ferma pomicolă unde a lucrat până în 2019.

Producţia de fructe este livrată în caserole de diferite dimensiuni la depozitele lanţurilor de supermarketuri, la aproape 300 de kilometri de localitatea în care se află plantaţia. Au două maşini frigorifice noi, de 3,5 tone, de câte 9 europaleţi fiecare. Când au producţie foarte mare, mai închiriază şi unTIR.

În 2019, şi-au construit un depozit frigorific de 300 mp, cu celulă frigorifică de 100 mp.

 

Cum a pierdut 200.000 de euro!

În perioada de vârf a recoltatului, între 10 şi 22 de oameni lucrează până la 16 ore pe zi la sortarea şi ambalarea fructelor. Visează la o linie automatizată, dar e o investiţie prea mare, pe care nu şi-o permit acum, iar forţa de muncă e o problemă costisitoare.

Anul acesta, la căpşune şi la mur au avut pierderi de recoltă şi din cauză că nu au avut suficienţi oameni la recoltat. ”Cred că anul ăsta am pierdut 200 de mii de euro din cauza asta”, spune Ionuţ Vasile. În vârf de sezon de recoltat, le trebuie 200 de oameni la culesul fructelor, pe care îi adună, cu greu, din cinci localităţi din împrejurimi.

 Ionut Nicolae Vasile_b

Preţul de vânzare a fructelor este mai mare în extrasezon, dar este şi mult mai greu să produci. Până anul trecut, preţul de vânzare acoperea costurile

IONUŢ NICOLAE VASILE

Manager general Riamar Fruct SRL

 

CE VOR SUPERMARKETURILE?

Din 2019, toată producţia de fructe calitatea I o livrează supermarketurilor, iar fructele calitatea a II-a, maximum 5% din producţie, merg la fabrica de conserve Râureni. ”Ca să ajungi să livrezi la supermarket nu era greu până acum câţiva ani, dar trebuie să ai cantitateconstantă. Totul s-a schimbat acum trei ani, când supermarketurile au început să ceară certificarea GlobalGAP”, spune Ionuţ Vasile.

Ca să-şi poată livra marfa supermarketurilor, s-au conformat: au certificare GlobalGAPpentru plantaţie, certificare HACCP pentru depozitul de ambalare a fructelor şi aplică cele mai noi tehnologii.

 

un reportaj de

VIOLETA MÂŢ

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →