Prezentată pentru prima dată în 2019, la Agritechnica, dar lansată oficial abia un an mai târziu, odată cu noua generaţie de tractoare FENDT din Seria 700 Vario, interfața FendtONE este un sistem inteligent care combină funcţiile de planificare şi management al datelor în sectorul agricol. Practic, prin intermediul acesteia poţi combina munca de zi cu zi pe teren cu sarcinile administrative efectuate de obicei la birou. FendtONE promite, aşadar, valoare adăugată atât pentru fermele de familie, cât şi pentru exploataţiile de mari dimensiuni şi pentru prestatorii de servicii.
Navigare intuitivă
Interfaţa inovatoare FendtONE este o reproiectare completă a mediului de lucru din cabină, oferind operatorului o şi mai mare flexibilitate în ceea ce priveşte personalizarea funcţiilor de control ale tractorului, având ca reper propriile preferinţe. Sistemul foloseşte ecrane tactile cu LED, respectiv un afişaj principal de 12 inci situat vizibil pe cotieră, un monitor opţional tot de 12 inci, încastrat în căptuşeala plafonului, şi un „tablou de bord digital” de 10 inci montat pe coloana de direcţie. Ecranele sunt conectate şi sincronizate, ceea ce permite ca datele să fie afişate în acelaşi timp. Pe fiecare din cele două ecrane de 12 inci pot fi afişate până la şase panouri de informaţii selectate de utilizator. Navigarea este la fel de uşoară şi intuitivă ca şi folosirea unui smartphone sau a unei tablete, datorită unui meniu cu două niveluri care elimină timpul pierdut în detalierea mai multor meniuri sau ecrane.
Mai puţin stres în cabină
Aşa cum remarca şi Alexandru Karacsonyi (foto), service brand manager la MEWI, distribuitor exclusiv al mărcii FENDT pe piaţa din România, datorită interfeţei FendtONE zilele lungi în cabină vor fi mult mai puţin stresante. „Prin intermediul FendtONE, operatorul are o cu totul altă structură cu care interacţionează. Atât comenzile, cât şi meniul au fost regândite pentru a fi mult mai accesibile operatorului şi pentru a permite un mod de lucru intuitiv şi mai bine integrat. Prin urmare, la finalul zilei, acesta va simţi mult mai puţină oboseală”, susţine reprezentantul MEWI.
Mai puţin stres la volan înseamnă mai puţine griji pentru operator şi ar putea duce la o îmbunătăţire a acurateţei şi eficacităţii fiecărei lucrări din câmp, ceea ce până la urmă va avea un impact măsurabil asupra costurilor şi profitabilităţii operaţiunilor agricole.
Funcții ușor de controlat
Comenzile cu butoane sunt potrivite culorilor specifice diferitelor funcţii, care apar pe afişajul tractorului folosind aceeaşi codare de culoare. Operatorii învaţă astfel rapid să asocieze culorile cu sarcini şi funcţii specifice, astfel încât să efectueze lucrări mai eficient, mai precis şi fără erori. Există nu mai puţin de 11 butoane „atribuibile” care pot fi programate pentru a controla funcţiile tractorului sau ale implementului, în concordanţă cu preferinţele operatorului.
Toate butoanele şi comenzile sunt iluminate de lumini LED colorate, care se potrivesc cu funcţia controlată de buton.
FendtONE facilitează partajarea datelor
Platforma FendtONE oferă aplicaţii de smart farming, cum ar fi opţiuni avansate de monitorizare şi management al sarcinilor – Task Manager sau pentru gestionarea datelor din câmp – Guide Sync. Iar, aşa cum a anunţat producătorul german, caracteristicile acesteia pot fi extinse treptat. FendtONE sprijină utilizatorii în optimizarea proceselor de lucru şi a utilizării maşinii. De asemenea, se ocupă de o varietate de documente, care vor deveni din ce în ce mai importante în viitor.
Platforma Agrirouter
FendtONE integrează interfaţa Agrirouter, o platformă neutră care permite schimbul de date între ferme, tractoare şi alte maşini şi partajarea acestora cu furnizorii de servicii şi cu alte entităţi agreate. De menţionat că Agrirouter nu stochează date, iar fermierii decid cui şi dacă doresc să împărtăşească vreo informaţie. Asta înseamnă că fermele deţin control deplin asupra propriilor date. Întregul proces este supus directivelor stricte ale Regulamentului european privind protecţia datelor.
INSTRUIRE GRATUITĂ
„Totul este extrem de bine integrat, astfel încât orice operator să aibă o perioadă de acomodare cât mai scurtă cu putinţă. Iar când un client achiziţionează un tractor cu un astfel de sistem, odată cu semnarea contractului, acesta va primi şi un curs gratuit pentru şcolarizarea operatorilor din fermă”, a ţinut să precizeze Alexandru Karacsonyi.
un articol de
LIVIU GORDEA