Februarie în livadă - mic tratat de îngrijire a pomilor iarna - Revista Ferma
5 minute de citit

Februarie în livadă – mic tratat de îngrijire a pomilor iarna

Igienizarea grădinii este o etapă extrem de importantă dacă doriţi să obţineţi rezultate remarcabile în toiul verii. Deşi la prima vedere această acţiune pare ceva mai dificilă, lucrurile nu stau deloc aşa. Punând în aplicare câteva reguli, veţi obţine livada mult dorită. Începeţi cu tăierea pomilor. Tunderea lor este importantă pentru sănătatea acestora şi îmbunătăţeşte semnificativ calitatea recoltei. Iată ce sfaturi primim de la specialiştii Staţiunii Didactice Belciugatele – Ferma Moara Domnească. “Primăvara foarte devreme, dar şi în ferestrele iernii din lunile ianuarie-februarie, se execută tăierile de întreţinere şi de fructificare a pomilor fructiferi. Prin tăierile de corecţie se limitează înălţimea pomilor, dar se obţine şi rărirea coroanei pentru o mai bună pătrundere a luminii. Lucrarea urmăreşte menţinerea dimensiunilor coroanei şi a echilibrului între ramuri. Astfel, se fac intervenţii pe crengile lacome, rupte, uscate sau bolnave. Odată ce am terminat cu etapa de toaletare, strângem şi ardem frunzele şi fructele mumificate rămase în pomi. În acest mod putem preveni apariţia moniliozei”, spune inginerul horticol Marian Stoian de la Staţiunea Didactică Belciugatele – Ferma Moara Domnească.

Februarie în livadă


Protecţie fitosanitară pentru 365 de zile pe an

Pentru a obţine recolte bogate în livadă, aceasta trebuie monitorizată şi îngrijită 365 de zile pe an. Dar pentru că discutăm despre luna februarie, facem referire doar la lucrările specifice acestei perioadei. Una dintre ele este protecţia fitosanitară. Înainte de aplicarea tratamentelor trebuie să cunoaştem şi să respectăm unele aspecte.
“În anul calendaristic, primele tratamente se efectuează iarna în lunile ianuarie-februarie. Prima dată se va face stropirea cu ulei horticol «la îmbăiere», unde soluţia trebuie să curgă pe suprafaţa scoarţei pomului, apoi la un interval de 10-15 zile se va face stropirea cu un produs pe bază de cupru. De asemenea, putem folosi produse de combatere, insecto-fungicide aflate în farmaciile fitosanitare, care au un spectru mare de îndepărtare a bolilor şi a dăunătorilor şi care se pot folosi pentru mai multe specii de pomi”, recomandă Marian Stoian.
Stropirile trebuie să fie executate la temperaturi de peste 0 grade Celsius, pentru ca soluţia să nu îngheţe pe pomi sau în aparatul de stropit. De asemenea, aceasta trebuie să fie pulverizată cât mai fin şi uniform pentru îmbăierea întregii tulpini. În acest fel nu vor rămâne porţiuni nestropite. Distribuirea soluţiei începe din partea cea mai înaltă a copacului spre partea inferioară. Apoi de la mijlocul pomului spre periferia coroanei. Totodată, se vor respecta riguros concentraţiile şi doza recomandate. Măsurile de combatere chimică sunt cele mai eficiente mijloace de luptă împotriva bolilor şi dăunătorilor.


Scut împotriva micilor invadatori

Insectele şi acarienii produc cele mai mari pagube pomilor fructiferi. Dar nici rozătoarele nu se lasă mai prejos. Deseori, atunci când solul este acoperit de un strat considerabil de zăpadă, iepurii rod scoarţa pomilor mai tineri. Marian Stoian vine în sprijinul pomicultorilor cu o metodă de protecţie ecologică, simplă, la îndemână. “Este bine de ştiut că pomii până la vârsta de zece ani pot fi uşor vulnerabili. Atacul rozătoarelor poate fi combătut prin învelirea trunchiului cu diferite materiale realizate din trestie, coceni de porumb, carton de hârtie sau chiar pânză de sac. Nu folosiţi folie de plastic, aceasta nu ajută, ci din contră, creează probleme. De regulă, învelirea se aplică la începutul sezonului rece. Dacă nu s-a realizat până acum, iar prognoza meteo anunţă o înrăutăţire a vremii, trebuie făcută cât mai repede cu putinţă, altfel pomii sunt în pericol. Aceste «scuturi» vor fi scoase în primăvară şi arse, deoarece pe parcursul iernii au acumulat o mulţime de dăunători”, avertizează specialistul de la Ferma Moara Domnească.

 

Ultimele pregătiri înaintea primăverii


Şi cum primăvara bate la geam, ultimele detalii trebuie bine puse la punct. Prelucrarea solului şi pregătirea pomilor fructiferi pentru plantare sunt doar câteva dintre lucrările urgente de pe lista priorităţilor. “La nivelul solului se aplică îngrăşăminte organice, cu încorporare în pământ. Dacă este posibil, se vor executa lucrări pe rândul de pomi cu o freză cu palpator. Lucrarea ajută la o aerisire mai bună a pământului. Tot acum se pot desfăşura lucrări pregătitoare plantării de primăvară”, a adăugat Marian Stoian.

Marian Stoian_b

Marian Stoian: “Cei care nu au reuşit să planteze pomi în toamnă, pot desfăşura lucrări pregătitoare plantării de primăvară. Spre exemplu, vor săpa gropile pe care le vor lăsa până la plantare. De asemenea, la începutul lunii martie vor asigura materialul săditor corespunzător din pepiniere autorizate, de obicei de la staţiunile de cercetare pentru pomicultură”.

 

TOP 6 GREŞELI ÎNTÂLNITE LA OPERATIUNEA DE TĂIERE A POMILOR
• Stropirea cu produs cupric şi apoi executarea tăierilor;
• Tunderea pomilor cu muncitori nepregătiţi: dacă toaletarea nu este făcută corespunzător, rodul are de suferit;
• Nerespectarea principiului treimii: raportul între grosimea lăstarului şi ax;
• Tăierea pomului în exces reprezintă una dintre cele mai grave şi frecvente greşeli;
• Chiar dacă scoarţa pomului pare afectată, nu o îndepărtaţi. Ea se regenerează foarte greu şi, fără acest scut, pomul este mult mai predispus bolilor;
• Acordaţi o atenţie sporită dezinfectării accesoriilor după altoit! Odată folosite pe un pom bolnav şi utilizate imediat pe altul sănătos, unealta în cauză va transmite boala mai departe.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 2/207 (ediţia 1-14 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →