Farmet are soluția pentru scarificarea la adâncime - Revista Ferma
3 minute de citit

Farmet are soluția pentru scarificarea la adâncime

Scarificatorul DIGER de la FARMET (1) (1)_b

Cadrul robust, cu înălțimea mare, asigură o prelucrare excelentă a solului cu resturi vegetale și cu material rămas după recoltare, chiar și la adâncime maximă de lucru. Cele două rânduri de brăzdare cu sape, manevrabile separat prin intermediul unor tije de piston cu efect dublu, reprezintă cel mai mare avantaj al acestui utilaj. Fiecare rând este asigurat printr-un circuit separat și se poate regla o forță de lucru diferită.

În condiții dificile, când solul este mai compact și mijlocul de tracțiune nu are suficientă forță (de exemplu în cazul căilor de transport rutier, al depozitelor de gunoi de grajd etc.), operatorul ridică pur și simplu, din cabina tractorului, un rând de brăzdare și apoi este ușor de prelucrat. Prin ridicarea brăzdarelor se realizează și curățarea simplă și eficientă a spațiului dintre brăzdare.

Durată de viață extinsă

Brăzdarul complet are o formă optimă, ceea ce asigură o excelentă pătrundere în sol chiar și în condiții de secetă extremă sau de sol tasat. Și în versiunea de bază, brăzdarele sunt echipate cu sape rezistente, cu lame din aliaje de carburi sinterizate. Pentru condițiile extreme menționate anterior, sunt potrivite lamele masive forjate Multicarbide Pro, cu o durată de viață extinsă, de până la patru ori mai mare decât în mod obișnuit.

 

Scarificatorul DIGER de la FARMET (2) (1)_b

 

Încorporare optimă a resturilor vegetale

Înălțimea aripilor laterale poate fi reglată pe brăzdar în trei trepte, indiferent de adâncimea de prelucrare. Acest lucru asigură încorporarea optimă și o amestecare de calitate a resturilor de plante în profilul solului, ceea ce duce la descompunerea mai rapidă a materiei organice și elimină efectul negativ al acestora asupra rădăcinilor și asupra permeabilității apei. Înălțimea aripilor laterale este utilizată pentru a regla gradul de amestecare și pentru a separa stratul superior productiv al solului de stratul inferior inactiv biologic, care este doar dislocat, fără a fi amestecat. Spre deosebire de arătură, în acest caz sapa rezistentă creează un strat (fund) poros sub brazdă.


Reglaj hidraulic

Utilajele Digger au încorporate în partea din spate discuri de aplanare. Acestea permit o nivelare precisă de către brăzdare, concomitent zdrobind și tăind bulgări mari și asigurând direcționarea solului sub tăvălugul posterior. Pentru a se asigura un și mai mare confort al operării, aceste discuri pot fi controlate hidraulic. Discurile și tăvălugul posterior sunt montate pe un paralelogram, prin intermediul căruia de reglează hidraulic adâncimea de lucru a utilajului. Tăvălugul dublu cu țepușe lucrează în toate condițiile de sol și de umiditate, fiind rezistent la împotmolire. Poate prelucra solul foarte fin și de calitate la pre-însămânțare, în tehnologii minime. Primului tăvălug i se poate regla presiunea, ceea ce asigură mărunțirea bulgărilor la intensitatea dorită. Toamna, în condiții extreme, scarificatorul poate fi folosit fără tăvălug.

Mai multe informații despre utilaj găsiți pe site-ul: www.farmet.ro.

 

un articol de

 Ing. VACLAV MYTYSKA, Consultant pentru produse şi tehnologii FARMET

 mai multe pe această temă www.farmet.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →