FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești - Revista Ferma
6 minute de citit

FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

FARM CONECT 2023 1 scaled FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

E vremea târgurilor agricole. Dar sunt târguri și târguri: unele la care oamenii merg de nevoie, altele la care se duc ca să se întâlnească sau din cele la care văd ce mai e nou. FarmConect a avut din toate acestea și încă ceva în plus.

FarmConect s-a desfășurat la Slobozia, în perioada 31 august – 4 septembrie. Organizat de Forumul APPR, cu sprijinul tehnic al Primăriei Slobozia, a fost, fără nici un dubiu, un eveniment reușit. După cum au declarat organizatorii, a fost gândit ca un târg organizat de fermieri pentru fermieri. Ca urmare, aici s-au găsit câte multe din toate.

”Peste 90% din PIB provine din agricultură. Este păcat să nu ne folosim de acest fapt și să nu transformăm Slobozia în capitala agriculturii cel puțin din această parte a României, dacă nu a agriculturii românești.” – DRAGOȘ SOARE, Primarul Sloboziei

De la semințe la IT

Bineînțeles că în prim-plan s-au aflat firmele care oferă inputuri și utilaje pentru agricultură. Probabil că nu a lipsit niciunul dintre marii distribuitori de utilaje agricole, la fel cum au fost prezenți majoritatea producătorilor și distribuitorilor de semințe sau de îngrășăminte și substanțe pentru protecția plantelor.

Alături de ei s-au aflat și cei care oferă soluții financiare sau asigurări, dar și firme de IT, care oferă soluții digitale pentru agricultură. Au fost și oameni pe care te așteptai mai puțin să-i vezi la astfel de evenimente, precum producători și distribuitori de drone sau reprezentanții unor firme specializate în tranzacționarea certificatelor de dioxid de carbon. Or, tocmai acesta a fost farmecul: vizitatorii au putut vedea ce înseamnă agricultura modernă, care sunt factorii care concură la succesul afacerilor din agricultură în ziua de azi.

FARMCONECT 5 FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

De la inputuri la informare

Dar pentru ca lucrurile să fie mai bine înțelese, organizatorii nu s-au mărginit doar la prezentările pe care reprezentanții firmelor le-au făcut la standurile lor. În cele patru zile de târg au avut loc dezbateri, la care au fost invitați fermierii vizitatori, pe teme dintre cele mai stringente legate de problemele agriculturii românești. Specialiști în domeniu, împreună cu fermierii, au discutat despre schimbul de generații și cum se face el în agribussinesul românesc, despre soluții pentru gestionarea mai bună a resurselor în agricultură în contextul schimbărilor climatice, despre contextul geo-politic actual al comerțului cu produse agricole sau despre învățământul agricol de la noi din țară. Au fost schimburi de informații pline de substanță, din care atât vorbitorii invitați, cât și participanții au putut să tragă concluzii valoroase, să își consolideze imaginea asupra lumii și asupra perioadei în care trăim.

FARMCONECT FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

Bucurie pentru ochi, suflet și gust

Producători locali, dar și unii veniți de mai departe, au avut prilejul de a-și prezenta produsele. Mulți au fost cei care au descoperit gustul miedului produs la Pătârlagele, de exemplu, sau al smochinelor proaspete crescute lângă Buzău. La mare căutare au fost și strugurii de masă aduși din Oltenia, ca și legumele pe care cooperativele din zonă le-au comercializat.

Artizani populari au arătat creațiile lor: de la superbe aranjamente realizate din flori uscate și vopsite, la jucării din lemn, pernuțe și alte aromatizante din lavandă, precum și o mulțime de lucruri care să încânte ochiul, mirosul și sufletul.

FARM CONECT 2023 FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

Nu i-au uitat pe cei mici

Și pentru că a fost un târg pentru întreaga familie, în standul Muzeului Național al Agriculturii a fost amenajat și un atelier de olărit pentru cei mai mici vizitatori. Tot pentru ei a funcționat și un manej în care au putut călări ponei. Iar pentru întreaga familie au fost organizate impresionante demonstrații de dresură ecvestră, în ciclul „Basme cu cai”.

FARM CONECT 20238 scaled FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

Nici gurmanzii nu au avut de ce se plânge

În spațiile special amenajate au putut găsi o gamă întreagă de produse, de la langoși la fripturi, înghețată sau dulciuri tradiționale, stropite cu limonadă ori bere pentru toate gusturile. Ba chiar a avut loc și un festival al mămăligii. Participanții au preparat mămăliga după propria rețetă, cu mălaiul produs de ei înșiși, iar Chef Tand Nicolai a jurizat concursul.

Slobozia, o capitală a agriculturii locale

„Orașul nostru se află în mijlocul celei mai mari concentrări de orașe importante din România. La distanțe de 100-100 și ceva de kilometri, adică o oră și jumătate cu mașina, se află București, Constanța, Călărași, Buzău, ca și altele, mai mici, care sunt mari consumatoare de produse agricole. Iar județul nostru este unul dintre cei mai importanți producători de astfel de produse. (…) Am fost acuzat de către unii că am risipit banii publici atunci când am sprijinit realizarea târgului. Dar acești bani s-au întors, cel puțin dublu, în comunitatea noastră. Toate hotelurile sunt pline, serviciile de catering, ca și alte servicii pentru târg sunt asigurate de firme din oraș. Toate acestea sunt o măsură a reușitei. Iar faptul că oamenii au venit aici, din toate părțile, întărește acest lucru”, declara Dragoș Soare, primarul Sloboziei.

FARMCONECT 11 FarmConect: Locul unde te simți în familia agriculturii românești

Un târg de unde fiecare a plecat cu ceva

La această a doua ediție a FarmConect, față de prima, creșterea a fost evidentă. Nu au existat nici un fel de poticneli în program sau în buna desfășurare a evenimentului. Nici măcar ploaia aproape diluviană din noaptea de dinaintea deschiderii (70 litri/mp) nu a reușit să creeze probleme.

Iar dacă ar fi să tragem o concluzie proprie, aceasta este că de la acest târg fiecare a putut pleca cu ceva pentru sine, ca om. Fie că a fost vorba de cunoștințe noi, de sentimente bune, de bucuria de a vedea sau de a gusta ceva special sau toate acestea la un loc. Și peste toate, cu bucuria sentimentului că aparține marii familii a agriculturii românești!

Vezi  în câteva secvențe video reprezentative cum a fost la FarmConect România – Târgul Agriculturii Românești!

Cisteste si...

Recomandările redacției

Witness P*S – taurul Simmental de 206.000 de euro!

În vârstă de aproximativ unsprezece luni, Witness P*S este cel mai scump taur din rasa Simmental vândut vreodată la o licitație în Bavaria. Taurul recordist este fiul lui Wirbelwind-P*S, a fost crescut de Christiane Böhm

taur Witness PS Witness P*S - taurul Simmental de 206.000 de euro!
Ultimele articole
Comportament natural pe pardoseli antiderapante Nu ignorați pododermatitele!

Nu ignorați pododermatitele!

V-ați întrebat ce legătură există între comportament, productivitate și sănătatea ongloanelor la vacile de lapte? Statisticile arată că o vacă […]

Citește mai multe știri →