Cert este că suprafaţa totală pe care o ocupă, respectiv 535 de acrii (adica circa 216 hectare!), o face să fie cam de şase ori mai mare decât Agriplanta-RomAgroTech, echivalenta de la noi. Anul acesta, evenimentul s-a desfăşurat la Boone, în statul Iowa. Din păcate, vremea le-a dat ceva bătăi de cap organizatorilor, care s-au văzut obligaţi să închidă complet expoziţia la mijlocul primei zile. Noroc că următoarele două zile au fost cu soare. Totuşi, din cauza precipitaţiilor abundente, demonstraţiile cu utilaje nu s-au mai ţinut deloc! Din punct de vedere al prezenţei expozanţilor, Farm Progress Show nu se compară cu nimic din ceea ce am văzut până acum – excluzând desigur târgurile indoor gen Agritechnica, SIMA. Până la urmă este o manifestare în aer liber…
Deloc surprinzator, cele mai generoase standuri au fost ocupate de producători de echipamente agricole precum John Deere, Case IH şi New Holland. Nu au lipsit însă nici Fendt, Claas, Massey Ferguson, Kubota, Great Plains, Deutz-Fahr, Amazone şi chiar Maschio-Gaspardo, despre care, forţând puţin nota, am putea spune că a fost singurul producător român de utilaje agricole prezent la Farm Progress Show 2018.
Case IH prezintă “AFS Soil Command”
Case IH şi-a răsfăţat clientela cu ocazia Farm Progress Show 2018, prezentând în premieră o serie de echipamente şi tehnologii care promit să revoluţioneze felul în care se practică astăzi agricultura. “AFS Soil Command” este prima tehnologie de monitorizare a patului germinativ. Aceasta constă într-o serie de senzori montaţi pe cultivatorul Tiger-Mate 255, care permite măsurarea şi optimizarea calităţii agronomice a solului, chiar din cabina tractorului. În timp real, operatorul poate face ajustări de profunzime pe fiecare brăzdar în parte, astfel încât să rezulte o mai bună fărâmiţare la suprafaţa solului, pentru o răsărire uniformă a culturii şi o maximizare a recoltei.
John Deere pune accent pe productivitate
Una dintre noutăţile cu care John Deere s-a prezentat anul acesta la Farm Progress Show a fost combina de recoltat furaje de capacitate mare din noua serie 9000. Modelul de vârf (9900) are aproape 957 cai putere şi este cu 10% mai productivă decât cel mai puternic model din seria 8000. Capacitatea de recotare la porumb este de peste 400 tone pe oră, având costuri de operare mai mici şi o calitate a însilozării superioară, ne asigură producătorul american. Noul heder 772 pe 12 rânduri, cu cap de tăiere Big Drum, recoltează 7 tone de masă verde pe minut! Fiecare model vine echipat din fabrică cu pachetul John Deere Connected Support, care include un abonament JDLink pe 5 ani.
Climate FieldView, o aplicaţie deşteaptă
Agricultura de mâine arată spectaculos. Fermierii nu vor mai fi atât de vulnerabili, iar asta înseamnă că vor fi mult mai eficienţi economic. Peste Atlantic, lucrurile au avansat parcă ceva mai repede, asta şi poate datorită faptului că acolo nu există o îngrijorare atât de mare când vine vorba de partajarea datelor. Climate Corporation este unul dintre liderii în domeniul instrumentelor digitale inovatoare bazate pe analiza datelor, iar platforma sa Climate FieldView are deja peste o sută de mii de utilizatori în SUA, Canada şi Brazilia, iar din această toamnă ar trebui să fie disponibilă şi în România! În cadrul expoziţiei din Iowa, Climate Corporation a anunţat lansarea Seed Advisor, o nouă tehnologie care va fi integrată în platforma Climate FieldView, instrument bazat pe calcule complexe care oferă recomandări privind rata de însămânţare, pentru a ajuta fermierii să gestioneze riscurile şi să maximizeze randamentele. Subsidiară a companiei Monsanto, Climate Corporation este cea care ne-a lansat de altfel invitaţia de a participa la ediţia din acest an a Farm Progress Show, motiv pentru care ţinem să-i mulţumim şi pe această cale!
New Holland – o abordare diferită
O maşină de erbicidat autopropulsată cu braţul de pulverizare amplasat în partea frontală poate părea puţin ciudat pentru noi europenii… New Holland ne asigură că modelele Guardian cu astfel de specificaţii sunt mai eficiente pentru că operatorul are o vizibilitate mai bună asupra câmpului şi a duzelor. Nu mai este nevoie să întorci scaunul pentru a monitoriza acţiunea de pulverizare. Pe de altă parte, substanţa este aplicată înainte ca roţile să intre în contact cu plantele, eliminând posibilitatea ca praful să neutralizeze tratamentul fito-sanitar.
Mitas a plonjat în apă
Vă mai amintiţi de tractorul care mergea pe apă? Se întâmpla prin 2016, undeva în Europa. Ei bine, Mitas a repetat “cascadoria” şi la Farm Progress Show, expoziţia de agricultură numărul unu de pe continentul nord-american, desfăşurată zilele trecute la Boone, în statul Iowa. De această dată, producătorul ceh de anvelope, proprietate a grupului Trelleborg, a “încălţat” un tractor New Holland T4 pentru a-şi demonstra capacitatea de flotaţie. Practic? Probabil că nu. Distractiv? Cu siguranţă!
Mahindra – numărul unu mondial
Indienii de la Mahindra au afişat în Iowa aroganţa celui care pretinde a fi producătorul numărul unu de tractoare la nivel mondial! Chiar dacă, cel puţin în Statele Unite, nu poate rivaliza cu giganţii din domeniu, Mahindra este, întradevăr, brandul cu cele mai multe tractoare vândute în lume, deţinând a treia cotă de piaţă în SUA pe segmentul de până în 120 cai putere… Planurile pentru piaţa americană este de a dubla cifra de afaceri în următorii doi ani, depăşind valoarea de 1 miliard de dolari.
Deutz-Fahr – configuraţii specifice pieţei americane
Agricultura americană se deosebeşte prin multe faţă de cea europeană. Un element specific cu impact vizual imediat este legat de roţile tractoarelor, care în cele mai multe cazuri sunt echipate cu jante speciale, atât pe faţă cât şi pe spate. Până şi Deutz-Fahr a prezentat la Boone câteva modele de tractoare cu roţi duble. Această tehnologie asigură în primul rând o reducerea a compactării solului, pe lângă faptul că are întrebuinţări practice, roţine împerecheate trecând printre rândurile culturilor.
Maschio se afişează cu Dracula
Prezenţă constantă la târgurile de profil din ţară, Maschio Garspardo a reuşit să-şi facă intrarea şi la cea mai importantă expoziţie din America de Nord, spre surprinderea noastră. La standul acestei companii am putut vedea, printre altele, cultivatorul Dracula (cu lăţimea de 6 metri), grapa cu discuri Veloce, presa de balotat Mondiale 120 Combi şi tocătoarea de resturi vegetale Gemella.
Mai multe amănunte despre Farm Progress Show 2018 puteţi afla citind ediţia de toamnă a revistei UTILAJE AGRICOLE!