FOTO: Viermele merelor (Cydia pomonella). Sursa foto: Alamy
Un raport al Comisiei Europene arată că România se află pe lista primilor 5 mari producători din UE, participând cu aproape 5% la totalul producției din regiune, după cum informează Ziarul Financiar!
Un randament de producție mai mare depinde și de tacticile privind protecția pomilor fructiferi împotriva dăunătorilor, dintre care, viermele merelor (Cydia pomonella) poate provoca cele mai mari pagube.
VIERMELE MERELOR, UN DĂUNĂTOR CU TRADIȚIE
Acesta găsește condiții favorabile în livezile din țara noastră, având 2-3 generații pe sezon, în funcție de zonă și de condițiile climatice. Femelele adulte depun ouăle chiar pe pielița fructelor sau pe frunzele din imediata apropiere. Prima generație produce pagube în stadiul fructului cât aluna, găsind ușor accesul către semințe pe la peduncul sau prin caliciu. O singură larvă poate trece cu ușurință de la un fruct la altul, putând afecta mai mult de 5 fructe într-un timp foarte scurt. Fructele atacate nu se mai dezvoltă și cad. La a doua generație, fructele, la unele soiuri, se află deja în pârgă. În timp ce se hrănesc, larvele sapă galerii în fruct, lăsând urme specifice, cu excremente. Fructul atacat prezintă ulcerații vizibile la exterior, iar zonele atacate putrezesc. Daunele provocate determină imposibilitatea comercializării producției.
IMIDAN® – UN PRODUS CU EFECT IMEDIAT
Având substanța activă fosmet (400 g/kg), din grupa organo-fosforice, insecticidul Imidan® 40 WG se prezintă sub formă de granule dispersabile în apă, care acționează la suprafața frunzelor prin contact și ingestie, cu efect rapid și total. Aplicarea produsului este recomandată după scuturatul petalelor, când entomofauna utilă (albinele) nu mai este prezentă.
Imidan® 40 WG poate fi aplicat împotriva viermelui merelor (Cydia pomonella) de la începutul dezvoltării fructelor, până la intrarea lor în pârgă (BBCH 71 – BBCH 81). Tratamentele se efectuează o dată sau de două ori pe sezon (cu un interval de 20 de zile între tratamente), în doză de 1,25 kg/ha.
UN pH OPTIM PENTRU CONTROLUL TOTAL AL INSECTEI
Produsul atinge cote maxime de reușită atunci când nivelul pH-ului din soluția de tratare este între 5,5 și 6. În acest sens, utilizarea partenerilor din gama Wuxal este binevenită, deoarece aceștia, pe lângă alte beneficii, au și rolul de corectori ai pH-ului.
COMBINȚII OPTIME
Cel mai des întâlnite combinații sunt cele care includ:
- • Wuxal® pH Optim, corector de pH, care garantează un randament ridicat al produsului și care, în același timp, conduce la o absorbție îmbunătățită a nutrienților în plantă și reduce duritatea apei;
- • Wuxal® Boron Plus, fertilizant foliar pe bază de acid boric 100% asimilabil și disponibil plantei, ce sporește eficacitatea insecticidului și are avantajul că poate fi aplicat în apă cu duritatea de până la 40° dH (grade de apă dură).
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro