Pe fondul situaţiei îngrijorătoare din sectorul rumegătoarelor mici, la târgul de agricultură din vestul ţării – AGROMALIM – nu vor mai fi expuse ovine şi caprine. Organizatorii explică ce altceva au pregătit vizitatorilor!
Ţurcana între Legendă şi Tradiţie, Evoluţie şi Competiţie, un eveniment dedicat uneia dintre cele mai apreciate rase de ovine din România,va avea loc în perioada 5-8 septembrie 2024 în cadrul târgului Agromalim şi va aduce împreună crescători de ovine, experţi în domeniu şi iubitori de animale, oferind o platformă importantă pentru promovarea creşterii ovinelor şi schimbul de bune practici între crescători, specialişti şi pasionaţi de zootehnie.
„O să fie greu fără animale, dar crescătorii sunt rezervaţi şi pentru a evita un pericol am decis să renunţăm la expoziţia propriu-zisă, cu prezenţa în târg a animalelor. Anul acesta nefiind expoziţia de animale, am organizat împreună cu şapte şcoli un nou concept în care să implicăm copiii – De la fermă la farfurie. Explorăm agricultura prin STEAM( Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Artă şi Matematică). Vrem să le arătăm cu m se fac anumite produse din lapte de oaie, să promovăm tradiţiile şi rasa noastră autohtonă – Ţurcana. Vom avea chiar şi ateliere, concursuri de gătit, proiectare de film,… activităţi care îi vor apropia pe vizitatori de oierit şi ne preocupările românilor din moşi-strămoşi.”, ne-a declarat Andrea Dagău, ACO Păstorul Crișana.
„Prin proiectul „De la fermă la farfurie”, dorim să implementăm în rândul copiilor următoarele obiective:
- Respect pentru tradiţii şi cultură. Să promovăm tradiţiile locale şi valorile culturale asociate cu agricultura şi creşterea animalelor in special a ovinelor astfel încât copiii să dezvolte un respect pentru moştenirea culturală şi pentru importanţa păstrării acestor tradiţii. Au ocazia să interacţioneze cu crescători
- Respect pentru natură şi animale. Să dezvolte un respect profund pentru animale şi pentru mediul înconjurător, învăţând despre rolul ovinelor în ecosistem şi importanţa unei gestionări sustenabile a resurselor naturale. Să fie sensibilizaţi cu privire la importanţa susţinerii fermierilor locali şi a economiei rurale, învăţând cum consumul de produse locale contribuie la dezvoltarea comunităţii.
- Cunoaşterea procesului de producţie. Să înveţe cum sunt crescute oile, ce îngrijire necesită şi cum contribuie acestea la producţia de alimente şi alte produse (lână, lapte, carne). Acest lucru îi ajută pe copii să înţeleagă sursa şi valoarea alimentelor pe care le consumă.
- Educaţie despre originea alimentelor şi procesarea lor. Prin aceste activităţi dorim să ii ajutăm pe copii să înţeleagă procesul complet, de la materia primă la produsul finit, şi să conştientizeze munca şi resursele necesare pentru a aduce mâncarea pe masă. Acest lucru le va oferi o apreciere mai profundă pentru sursele lor de hrană.
- Promovarea Alimentaţiei Sănătoase. Dorim să încurajăm copiii să facă alegeri alimentare mai sănătoase şi mai informate, să înţeleagă beneficiile consumului de produse locale şi tradiţionale şi să dezvolte obiceiuri alimentare echilibrate. Să înţeleagă importanţa produselor de lapte si carne provenite de la oi în cadrul unei diete echilibrate, şi să fie încurajaţi să consume aceste produse.
- Dezvoltarea Competenţelor Practice. Prin atelierele de activitati practice cum sunt: pregatirea unor produse tradiţionale dorim sa ii ajutăm pe copii să înţeleagă procesul complet, de la materia primă la produsul finit, şi să conştientizeze munca şi resursele necesare pentru a aduce mâncarea pe masă.
Activităţile precum şezătoarea, confecţionarea de obiecte din lână, atelierul de desen şi creaţie ii ajută pe copii să işi dezvolte creativitatea şi abilităţile manuale contribuind la dezvoltarea motricităţii fine şi a gândirii inovative.
- Stimularea lucrului în echipa şi abilităţile sociale.Atelierele şi concursurile de grup încurajează colaborarea şi comunicarea între copii, ajutându-i să dezvolte abilităţi sociale esenţiale, cum ar fi munca în echipă, leadership-ul şi empatia.
Aceste obiective contribuie la formarea unor generaţii care să inveţe respectul faţă de natură, animale şi fermieri, conştiente de provenienţa alimentelor şi responsabile din punct de vedere al alegerilor alimentare.Prin aceste ateliere, copiii vor dobândi o înţelegere mai profundă a legăturii dintre mediul rural şi urban, dezvoltând abilităţi practice şi valori care le vor fi utile pe termen lung.”, susţin organizatorii.