Cum fac bani unii proprietari de teren?! Legea arendei, unul dintre cele mai importante proiecte legislative din 1989, este pe cale de a fi votată în Parlament. Actul normativ prevede perioada minimă de 7 ani pentru contractele de arendă, ceea ce le va permite fermierilor să își construiască strategii pe termen lung la nivel de fermă.
În agricultura… reală sunt destule practici contraproductive legate de „arendarea” terenurilor, care ar trebui reglementate de stat.
Vezi AICI ce au decis parlamantarii cu Legea Arendei!
TEREN LUAT ÎN CONVENȚIE CU PROPRIETARII
Despre o situație, care, din păcate, nu este o excepție, ci se regăsește în toată țara, ne-a semnat Fănel Nagy, crescător de animale din județul Cluj.
Ferma lui din Tritenii de Jos are 71 de capete de vaci cu lapte, rasa Bălțată Românească. Pentru a asigura furajele necesare hrănirii animalelor are 4 hectare din pășunea comunală și mai lucrează teren luat în convenție cu proprietarii!
ARENDA DE 3000 DE LEI LA HECTAR
„Avem 25 de hectare înregistrate oficial la APIA, dar lucrăm și alte 40-50 ha de la proprietari. Mulți proprietari declară că folosesc ei terenurile și primesc subvenția pentru ele. Îi dai subvenția, că oricum la noi în zonă a ajuns arenda, (nu o poți numi arendă, că nu se face un contract) și la 3.000 de lei pe hectar! Sunt cultivatori de cartof și ceapă cu suprafețe mari, chiar cu câte 100 ha, care își permit să dea la negru 2.500-3.000 de lei. Și atunci, noi, crescătorii de vacă, nu putem să le ținem față. E o problemă contraproductivă care se regăsește peste tot în țară și pe care statul n-a reglementat-o. Trebuie să găsească o procedură prin care proprietarul să nu primească subvenții dacă nu lucrează efectiv terenul”, susține Fănel Nagy.
Fănel Nagy: Trebuie să găsească o procedură prin care proprietarul să nu primească subvenții dacă nu lucrează efectiv terenul.
CONTABILĂ DE… PAIE!
Fermierul opinează că trebuie simplificată procedura de bunăstare și control, împănată de „practici birocratice”. „Sunt unele aberații în sistemul de subvenționare la bunăstarea și confortul animalelor. Am avut control la fișele de magazie, la bonurile de consum și am constatat un exces de zel birocratic în evidența contabilă”, spune fermierul.
Fănel Nagy: ”Spre exemplu, la paie. Dacă le duci câte o remorcă de bălegar sau le ari o bucată de teren, vecinii îți dau paiele pe gratis să nu le dea foc! Deși în contabilitate e valoare zero, trebuie să plătești contabilă ca să țină evidența, să-ți introducă paiele, indiferent de unde le ai, să facă fișă și bonuri de consum”.
MANȘOANE CUMPĂRATE DEGEABA SĂ FIE LA INVENTAR
Apoi a continuat cu manșoanele de muls. „Trebuie folosite 0,9 bucăți pe cap de animal pe an! Eu tocmai am instalat o sală de muls care includea și manșoane speciale garantate doi ani. Îmi trebuie să am factură și dovadă că le-am cumpărat! Acum am pe stoc cel puțin 20 de manșoane cumpărate degeaba, introduse în contabilitate, cu bon de consum că s-au folosit!
Trebuie simplificată procedura de control, la subvenția de 100 euro pe cap de animal pentru bunăstarea animaelelor, oricum se cheltuiește mai mult”, consideră Fănel Nagy.