3 minute de citit

Familia Ersek: Fără păşune nu mai avem din ce trăi

Revista Ferma a scris la începutul anului despre această poveste. Familia Ersek, ajunsă la capătul disperării, nădăjduieşte că magistraţii Curţii de Apel Târgu Mureş vor soluţiona corect dosarul pus pe rol, în spiritul şi litera legii.

 

DERULĂM PE SCURT POVESTEA

David Ersek (tatăl lui Zoltan Ferencz Ersek – cel care ne-a sesizat cazul), în vârstă de peste 70 de ani, avusese 22 hectare de păşune închiriate de la primărie până în luna mai 2019, când i-a expirat contractul. În iunie 2020, Consiliul Local Adămuş a scos la licitaţie suprafaţa prin atribuire directă, dar cu ofertare la plic!?! 

ancheta pasune 1 (1)_b

 

O LICITAŢIE CONTESTATĂ!

Între timp, Zoltan Ferencz Ersek, cel care a preluat afacerea de familie, a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Bovine şi Ovine Adămuş (cu 6 membri fondatori şi circa 70 de animale), cu care s-a prezentat la licitaţie. Câştigător desemnat a fost un fermier cu o ofertă de 1.500 lei/ha/an.

Nemulţumit, David Ersek a contestat în instanţă atât caietul de sarcini, cât şi legalitatea organizării şi desfăşurării licitaţiei.

O lună mai târziu, David Ersek primeşte o notificare semnată de primarul comunei Adămuş, avizată la un birou executor judecătoresc, prin care i se cere „eliberarea în 5 zile a imobilului”,în caz contrar se va cere în instanţă evacuarea.

ancheta pasune 1 (2)_b

PROCESE PE ROL

„Noi nu ne-am conformat pentru că nu aveam unde duce animalele! Aşa că am ajuns la judecată. În prima instanţă ne-a fost respinsă cererea ca fiind nefondată. Am făcut apel la Curtea de Apel Târgu Mureş care a dispus repunerea cauzei pe rol privind procedura atribuirii directe privind închirierea pajiştilor proprietatea privată a comunei Adămuş şi aşteptăm decizia magistraţilor. Între timp Primăria a formulat cerere de chemare în judecată şi instanţa a dispus evacuarea noastră din imobilul – teren, în suprafaţă de 22 ha, având categoria de folosinţă păşune. Noi am făcut apel la Judecătoria Târnăveni”,a explicat Zoltan Ferencz Ersek.

ancheta pasune 1 (3)_b 

„NU MAI AVEM DIN CE TRĂI!”

 

Din păcate, dacă va pierde procesele cu Primăria Adămuş, familia Ersek nu va mai avea nicio sursă de venit şi va renunţa la creşterea animalelor. „În cazul că vom fi nevoiţi să vindem vacile, nu mai avem din ce trăi. Sprijinul cuplat a fost cel care ne-a ţinut în viaţă!”, susţine cu amărăciune mureşeanul Zoltan Ferencz Ersek.

De ce sunt disperaţi fermierii din Adămuş! Alte cazuri de litigii pentru păşune, pe ww.revista-ferma.ro!

ancheta pasune 1 (4)_b

ancheta pasune 1 (7)_b

un articol de

Marian MUŞAT

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →