L-am întâlnit, de curând, cu prilejul unui simpozion ce prezenta soluţii ştiinţifice inovatoare în agricultură, cu precădere cele de nutriţia plantelor, organizat de Romchim Protect. „Activitatea Romchim este «obolul» muncii de cercetare, care la nivelul societăţii este în continuă dezvoltare, spre necazul nostru, că cercetarea (de stat – n.r.) din agricultură în ultimii 30 de ani a fost lăsată după… virgulă! De vreo cinci ani folosesc produsele Romchim, în exclusivitate, având în vedere că o bună parte dintre acestea au fost testate pe terenurile societăţii pe care o exploatez. Şi vă spun că rezultatele nu s-au lăsat aşteptate; mi-au permis să realizez sporuri de producţie în medie de câte 15-20 la sută la majoritatea culturilor, începând de la păioase şi până la prăşitoare”, a susţinut fermierul.
O capacitate de 60 de tone de lapte pe zi
Întrebându-l de noutăţile despre care se tot vorbeşte, i-am ridicat mingea la fileu. „Avem un proiect în derulare privind construcţia unei fabrici de lapte. Beneficiarul acestei investiţii este Cooperativa Agricolă Agrolact Moldova, ai cărei membri fondatori suntem cinci cunoscuţi fermieri, patru din Bacău, unul din Galaţi, care, împreună, producem la această dată undeva la 25-27 tone de lapte zilnic. Am hotărât să ne facem o unitate pentru procesarea laptelui propriu, cu o capacitate de 30 de tone pe schimb, dar cu posibilitatea de extindere până la 60 de tone zilnic. Dacă ne ajută Dumnezeu, undeva prin lunile septembrie-octombrie vom face probele tehnologice”, ne-a declarat Eugen Popa, directorul Cooperativei Agricole Agrolact Moldova.
Locaţia fabricii de produse lactate a fost stabilită în comuna Sascut, iar valoarea investiţiei se ridică undeva la 4,5 milioane de euro, din care pe fonduri europene vreo 2,8 milioane, restul banilor fiind asiguraţi din surse proprii de finanţare.
Scopul declarat al membrilor fondatori este cât se poate de limpede: vor să adauge plusvaloare producţiilor pe care le realizează în propriile exploataţii agricole, astfel încât să obţină produse finite prin procesarea laptelui, valorificate printr-o reţea de magazine.
Conform proiectului şi a sistematizării zonei, construcţia de la Sascut va cuprinde: clădirea fabricii propriu-zise; spaţii pentru birouri şi magazine de desfacere; amenajarea unei parcări pentru mijloacele auto; sursă de apă – puţ forat; rezervă de apă şi staţie de preepurare a apelor tehnologice rezultate din activitatea de prelucrarea laptelui.
UN PRODUS BUN ŞI LA PREŢ
„Preţul laptelui este unul bun pentru producătorii importanţi”, a susţinut Eugen Popa, directorul Cooperativei Agricole Agrolact Moldova. Acesta a continuat, explicând: „Deocamdată, preţul laptelui este discutabil, depinde de o serie de factori: de cantitatea livrată, de distanţă şi de calitatea laptelui. Trebuie să vă mărturisesc că, astăzi, nu e un preţ prea mic pentru producătorii importanţi de lapte. Pentru că e una ca procesatorul să vină şi să ia de la tine 10-15 tone într-o zi şi alta e să vină să preia 400 de litri. La producătorii mari, un preţ de 1,6-1,7 lei per litru asigură un oarece profit, deoarece doar costurile se duc undeva, în medie – mă gândesc la plătitorii de taxe şi impozite, pentru că sunt şi neplătitori destui – între 1,2 şi chiar spre 1,5 lei/litru, depinde şi de tehnologia pe care o aplică fiecare fermier”.
Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/233 (ediţia 1-14 aprilie 2019)