Exporturile SUA de porumb, soia şi grâu au scăzut! Care este efectul blocării portului Baltimore? - Revista Ferma
4 minute de citit

Exporturile SUA de porumb, soia şi grâu au scăzut! Care este efectul blocării portului Baltimore?

USDA soia porumb grau Exporturile SUA de porumb, soia şi grâu au scăzut! Care este efectul blocării portului Baltimore?

Statele Unite au exportat cu 5% mai puţin porumb, soia și grâu cumulat în perioada 1 iulie 2023- 14 martie 2024, comparativ cu aceeaşi perioadă a sezonului anterior, se arată în Raportul privind transportul cerealelor (GTR) al Departamentului SUA al Agriculturii (USDA). Totodată, vânzările restante pentru aceste trei produse au crescut cu 7%, potrivit raportului.

De remarcat este faptul că angajamentele totale ale SUA pentru porumb au crescut cu 19% față de perioada similară din sezonul trecut. China, un cumpărător de top de porumb din SUA, și-a redus achizițiile cu 72%, în principal din cauza recoltei extraordinare de porumb din Brazilia.

În perioada august 2023 şi până în ianuarie 2024, Brazilia a exportat 45,2 milioane de tone de porumb, iar China a primit o treime din acest total.

Porumbul din SUA caută alte destinaţii

Cum Brazilia a livrat mai mult porumb în China, pentru ceilaţi clienţi a rămas mai puțin porumb disponibil pentru alți cumpărători către care Brazilia a livrat în 2022-2023, arată raportul USDA. Acest lucru a creat oportunități pentru exportatorii americani, inclusiv pentru a suplini cererea record din Mexic.

USDA se aşteaptă ca cererea de transport pentru exporturile de porumb să crească în următoarea perioadă. Serviciul de Marketing Agricol (AMS) a calculat că 29,2 milioane de tone de porumb sunt pregătite să fie livrate până pe 31 august. Dacă această prognoză se va realiza, volumul exportat ar fi cu 24% mai mare decât la aceeași perioadă a sezonului trecut.

Au scăzut exporturile de soia ale SUA către principalele pieţe

Pentru exporturile SUA de soia, contractele totale angajate au scăzut cu 19%, iar exporturile livrate cumulate au scăzut cu 18%. AMS a calculat că încă 11,3 milioane de tone de soia urmează a fi livrate, cu 5% peste aceeași perioadă a anului trecut.

Practic, exporturile de soia ale SUA au scăzut în patru din primele cinci piețe internaţionale: în Egipt -52%; China -25%; Japonia -5% și Mexic -2%. Scăderile exporturilor s-a datorat producției record de soia din Brazilia precum și cererii mai mari pentru prelucrare în SUA.

Scădere relativă şi pentru exporturile de grâu

Angajamentele totale pentru grâul din SUA au crescut cu 3%, dar exporturile cumulate până în 14 martie au scăzut cu 9%. Alte 4,8 milioane de tone de grâu sunt pregătite pentru a fi livrate, cu 61% mai mult decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut, dar încă cu 18% sub media ultimilor trei ani.

USDA aşteaptă creşteri ale exporturilor

Privind raportului USDA, în sezonul 2024/2025 există o cerere în creștere pentru transportul de cereale către piețele internaţionale şi sunt așteptate creșteri ale exporturilor de porumb, grâu și soia.

Ultimul raport USDA estimează că exporturile de porumb vor crește cu 2%, iar exporturile de soia cu 9%, dar încă cu 30% sub media exporturile din ultimii cinci ani. Exporturile de şrot de soia vor rămâne la un nivel record de 16,5 milioane de tone.

Stocurile mari şi recoltele bogate ale concurenții cheie rămân abundente, reducând astfel competitivitatea SUA și slăbind cota Statelor Unite pe piața globală a grâului, mai arată raportul USDA.

Argentina şi-ar putea dubla producţie de soia!

Blocarea portului Baltimore va avea un impact minor asupra exporturilor SUA

USDA se aşteaptă ca impactul prăbuşirii podului Francis Scott Key să aibă un impact nesemnificativ asupra comerțului agricol al Statelor Unite. Reamintim că podul Francis Scott Key s-a prăbușit în urma coliziunii cu o navă portacontainere în 26 martie, după ce nava a pierdut direcţia și a lovit podul. Ca urmare, traficul pe cale navigabilă a fost suspendat pe termen nelimitat în portul Baltimore.

Portul Baltimore ocupă locul 17 în ceea ce privește volumul comerţului de marfuri ale Statelor Unite, procesând peste 37 de milioane de tone de produse combinat import și export în 2021.

Francis Scott Key Bridge collapse Exporturile SUA de porumb, soia şi grâu au scăzut! Care este efectul blocării portului Baltimore?

Conform Federaţiei americane a oficiilor agricole (AFBF), portul Baltimore este responsabil pentru tranzitul a 0,3% din exporturile agricole din SUA și 2,1% din importuri. În 2023, portul a exportat 605.000 de tone de produse agricole, din care 415.678 de tone de soia, adică doar 0,9% din toate exporturile de soia din SUA. Alte peste 1,59 milioane de tone de produse agricole au intrat în SUA prin portul Baltimore, în mare parte sfeclă de zahăr şi zahăr din trestie de zahăr.

Asociația Americană a Producătorilor de Echipamente a spus că portul este o parte importantă a capacității industriei sale de a exporta echipamente agricole, dar este prea devreme pentru a prezice impactul blocării portului Baltimore.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →