Experienţa unui francez: a înjumătăţit aplicările fitosanitare păstrându-şi profitabilitatea! - Revista Ferma
3 minute de citit

Experienţa unui francez: a înjumătăţit aplicările fitosanitare păstrându-şi profitabilitatea!

plivit mecanic Experienţa unui francez: a înjumătăţit aplicările fitosanitare păstrându-şi profitabilitatea!Un fermier francez a reuşit ceea ce autorităţile UE ne înseamnă de ceva vreme, respectiv reducerea la jumătate cantităţii de substanţe fitosanitare aplicate pe culturile agricole, fără să-i fie afectate marjele de profit.

Cyrille Savalle cultivă cereale în Ailly, o comună în departamentul Eure din Normandia, nord-vestul Franţei, şi spune că după reducerea utilizării inputurilor (îngrăşăminte, erbicide, insecticide şi fungicide) cu 50%, randamentele sale au scăzut cu doar 15%, însă marjele brute au rămas aceleaşi.

Pentru a face acest lucru, trebuie să „ieşiţi din zona de confort, să vă regândiţi sistemul, să acceptaţi să vedeţi că randamentele scad, să ieşiţi din tiparul clasic”, admite Cyril. Acest model, spune el, spre deosebire de etichetele organice sau de altă natură, nu impune nici o specificaţie, în afară de „asigurarea că nu trebuie să folosiţi substanţe chimice sau să le folosiţi cât mai puţin posibil”.

Pe 90 de hectare, acesta produce 300 de tone de grâu pe an, dar şi porumb, rapiţă, hrişcă, orz de primăvară, mazăre şi in. Din punct de vedere financiar, fermierul de 53 de ani afirmă cu tărie că nu a pierdut nici un cent după ce a făcut această alegere.

„Toată lumea vorbeşte despre performanţă, dar miezul problemei sunt marjele brute”, subliniază Cyrille Savalle, oferind şi câteva explicaţii. Scăderea randamentului este compensată de cheltuieli mai mici pentru achiziţionarea de produse fitosanitare. În mod convenţional, aceasta reprezintă 400 până la 600 de euro pe hectar pe an, însă în cazul său nu depăşeşte 300 de euro.

Economii de combustibil şi apă

Ferma lui Cyrille Savalle face parte dintr-o reţea de 3.000 de exploataţii agricole din Franţa angajate într-o abordare voluntară de reducere a utilizării produselor fitosanitare. Tranziţia lui a început însă acum douăzeci de ani, după ce a preluat ferma de la părinţii săi.

În 2001, a început să pună sub semnul întrebării modelul care constă în a oferi un răspuns chimic la fiecare problemă şi s-a îndreptat către reducerea inputurilor. Astfel, în loc de erbicidarea chimică a optat pentru plivitul mecanic, o rotaţie mai mare a culturilor pentru a concura cu buruienile şi o fertilizare cu azot limitată.

„Cei care ni s-au alăturat au ajuns să folosească cu 50% mai puţină cantitate de substanţe chimice în numai doi-trei ani”, a observat fermierul. A face mai puţine treceri pentru a răspândi produse fitosanitare înseamnă, de asemenea, un consum mai scăzut de combustibil şi mai puţină apă în pulverizator. „Sunt economisiţi 27.000 de litri de apă pe an, iar un alt efect este faptul că am mai mult timp pentru familia mea”, a recunoscut Cyrille.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →