Experiența tatălui și spiritul inovativ al fiului duc mai departe tradiția unei ferme cu o istorie de peste 50 de ani! - Revista Ferma
10 minute de citit

Experiența tatălui și spiritul inovativ al fiului duc mai departe tradiția unei ferme cu o istorie de peste 50 de ani!

Mihai st Titi dr Codreanu 3 scaled Experiența tatălui și spiritul inovativ al fiului duc mai departe tradiția unei ferme cu o istorie de peste 50 de ani!Dragostea față de pământ, continuitatea între generații și atașamentul față de comunitatea locală sunt valori care au stat mereu la baza satului românesc, iar membrii familiei Codreanu din localitatea Găiceana, județul Bacău, ne-au arătat că aceste valori tradiționale se pot integra foarte bine și în cadrul unei exploatații agricole moderne.

Cum au reușit Titi și Mihai Codreanu să facă acest lucru? Îmbinând experiența profesională și managerială a tatălui cu noile idei tehnologice și antreprenoriale ale fiului.

Am revenit pentru că aici e adevărata mea motivație

În vârstă de 35 de ani, Mihai Codreanu a absolvit facultatea de Științele Mediului și un masterat în domeniul Gestionării Deșeurilor la Cluj-Napoca. A lucrat timp de aproximativ 3 ani într-o unitate de sortare și valorificare a deșeurilor, însă „nu a simțit că acela este drumul său”, motiv pentru care, din 2013 a decis să revină acasă și să se implice în ferma familiei.

Astăzi, împreună cu tatăl său exploatează o suprafață de 430 de hectare, cultivate preponderent cu grâu de panificație, porumb și floarea-soarelui, iar ca activitate secundară deține o brutărie unde produce o pâine „ca pe vremuri”, fără niciun fel de aditivi.

Eu spun că niciodată nu am plecat cu adevărat din agricultură, pentru că ceea ce m-a motivat să mă întorc este dragostea pentru pământ, pe care am moștenit-o de la părinții mei. Tata a lucrat toată viața lui în această fermă, și înainte de ’89 și după, iar eu am crescut printre utilaje, avându-l pe el ca model. Cu timpul m-am implicat din ce în ce mai mult în activitatea fermei și am ajuns să văd și să înțeleg atât lucrurile bune, cât și cele mai puțin bune din acest domeniu.

Agricultura e o continuă provocare, ce necesită multă dedicare și adaptabilitate. Sunt foarte multe aptitudini și competențe pe care le înveți fie la fața locului, fie de la cei mai experimentați ca tine. Sunt mulți factori pe care nu îi poți controla: ai secetă, ploi torențiale, grindină, apoi ai fluctuațiile de preț și peste toate la fiecare 4 ani ai noi și noi reglementări.

A fi fermier astăzi presupune să știi și agronomie, dar și economie, contabilitate, chimie, legislație și uneori să ai și aptitudini de mecanic. În agricultură ai mereu ceva de făcut și de învățat pentru că oricând poate să apară ceva, fie că vrei fie că nu vrei.

Cine se gândește la agricultură doar ca la un business, ca o activitate orientată doar spre profit, poate să renunțe la această idee încă din primele zile sau luni. În acest domeniu, oricât ai vrea nu poți să faci previziuni, pentru că nu știi ce te așteaptă. Dar dacă ai un pic de spirit aventurier, ceva încăpățânare și multă dedicare, atunci meseria aceasta îți poate oferi multe satisfacții, pe multe planuri”, ne-a mărturisit Mihai Codreanu.

Activitate neîntreruptă de peste 50 de ani

Titi Codreanu, tatăl lui Mihai, a fondat ferma în 1991, continuând activitatea vechiului CAP din localitate, iar ulterior a dezvoltat-o pas cu pas, an de an.

„Eu activez în această fermă de 48-49 de ani și nu cred că a existat un sezon de după al doilea război mondial în care terenurile acestei exploatații să nu fi fost lucrate. Imediat după Revoluție, am reușit să ținem cât de cât terenul unit și ne-am continuat activitatea cu ce am putut să preluăm de la CAP.

Inițial am folosit utilaje din acele SMA-uri (secțiile de mecanizare agricolă) iar ulterior am cumpărat rând pe rând, ba un plug, ba o semănătoare, ba un tractor.

Am avut tractoare românești de la Brașov, pe ultimele le-am achiziționat chiar înainte să se oprească producția, prin 2002-2003. Încă le mai folosim la operațiuni conexe și transport. Apoi, am investit în utilaje mai noi: Hardi, Khun, Valtra, Laverda, iar cel mai recent am luat un tractor Massey Ferguson 8730 S.

Pentru mine cel mai important este că am reușit să avem continuitate. La noi fiind o zonă deluroasă și condiții dificile de lucru, oameni nu s-au grăbit să ia pământul înapoi și au înțeles că e mai bine să rămână într-o asociație.

În atâția ani de activitate nu pot să spun că agricultura s-a bucurat vreodată de niște condiții speciale. Mai mereu, indiferent cine a fost la conducerea țării, agricultura a fost la coada listei de priorități. Și atunci dar și acum dacă îți doreai să reușești în acest domeniu, trebuia să pui suflet și să te zbați.

Ceea ce mă bucură acum este că băiatul meu vrea să ducă tradiția mai departe. Și el iubește agricultura și pământul. Eu cred că mulți tineri ar fi trebuit să meargă pe acest drum al agriculturii, pentru că, dacă stăm puțin să ne gândim, agricultura este cea care ne hrănește. Noi suntem cei care aducem la propriu pâinea pe masa familiilor”, ne-a declarat Titi Codreanu.

IMG 4465 scaled Experiența tatălui și spiritul inovativ al fiului duc mai departe tradiția unei ferme cu o istorie de peste 50 de ani!

Din grâul nostru facem pâine pentru comunitatea locală

Trebuie spus că, alături de producția vegetală, ferma familiei Codreanu integrează și un segment de procesare în domeniul panificației, pe care Mihai intenționează să îl dezvolte în viitor:

„Ca în majoritatea localităților din zona noastră, vechiul CAP avea și o brutărie, pe care noi am preluat-o și am decis să o ducem mai departe. E o brutărie mică unde facem o pâine tradițională, gustoasă și fără niciun fel de aditivi: doar făină, apă, sare, drojdie. Făina o producem din grâul nostru, sarea o folosim tot de aici din apropiere, de la salina Târgu Ocna.

E o pâine curată, făcută pe vatră, cu foc de lemne. Am continuat să producem pâine așa cum se producea odinioară în comunitatea noastră. Eu am crescut cu această brutărie în sat și mi-am dorit ca ea să își continue activitatea, să putem oferi comunității o pâine curată și sănătoasă.

Totul este produs și distribuit aici, pe plan local, și mi-aș dori să diversific gama de produse. Momentan avem un singur tip de pâine rotundă, dar în viitor vreau să producem și franzelă, și pâine cu semințe, și de ce nu și alte produse de panificație: chifle, plăcinte, cornuri. Noi facem o pâine naturală și tot pe acest segment vreau să merg și în viitor”.

Luând decizii partajate faci față provocărilor!

Asemeni celorlalți fermieri din sectorul vegetal și exploatația familiei Codreanu a fost afectată de evoluția prețurilor la inputuri și la cereale, însă chiar și în aceste condiții au reușit să achiziționeze în 2023 un tractor nou.

„Diferențele de preț de anul trecut ne-au afectat și pe noi destul de mult. Am cumpărat inputuri la 4000-5000 de lei/tona și am vândut la prețuri derizorii. Acum a scăzut prețul la îngrășăminte, dar a crescut prețul la semințe și la tratamente, cam 100-200 de lei/sac. Individual nu pare mult, dar când le aduni și tragi linie îți dai seama că sunt costuri mai mari, pe care nu le acoperi cu actualele prețuri din piață.

Strategia tatălui meu este cea care ne-a ajutat să nu avem probleme până acum. El e foarte cumpătat și foarte atent la fiecare pas care trebuie făcut în fermă. De la el am învățat și eu să gândesc la fel: să punem ceva deoparte, să fie acolo un fond de rezervă și un stoc de cereale în depozit, pentru zile negre. Nu știi ce situații apar și e bine să ai pe ce să pui mâna.

Se spune că cine nu are bătrân să-și cumpere, iar experiența lui și-a spus cuvântul în această perioadă dificilă. Noi am cumpărat recent un Massey Ferguson de 300 CP, însă ne-am plănuit achiziția și am pregătit un buget pentru acest tractor încă de acum 2-3ani. Fie că vorbim de partea financiară sau de cea agronomică, noi luăm întotdeauna deciziile împreună. Fiecare are atuurile lui și astfel îmbinăm ambele perspective: avem și deschidere spre inovație și investiții, dar avem și acea viziune mai calculată și mai precaută, care se dobândește prin experiență”, ne-a explicat Mihai Codreanu. 

IMG 4453 scaled Experiența tatălui și spiritul inovativ al fiului duc mai departe tradiția unei ferme cu o istorie de peste 50 de ani!

În actualele condiții să-ți continui activitatea e un plan de viitor!

„Din păcate aud tot mai des de colegi fermieri care sunt în incapacitate de plată sau care fac cu greu față cheltuielilor curente. În actualul context, ajungi în situația în care investești în utilaje, în semințe, în cultură și la final nu îți acoperi cheltuielile cu producția.

Cu siguranță că și noi fermierii ar trebui să ne planificăm mai atent bugetul și să avem strategii pe termen lung în ce privește cheltuielile, investițiile și veniturile, însă agricultura are nevoie și de sprijin instituțional, prin condiții mai bune de finanțare și printr-un cadru legislativ care să susțină fermierii. Ca să vă dau câteva exemple concrete: abia acum se discută despre posibilitatea unor linii de creditare specifice pentru domeniul agricol, prin care statul să subvenționeze dobânda, însă nu avem încă nimic concret.

Apoi pe piața forței de muncă, anul trecut au fost eliminate acele deduceri de care beneficiau angajații din agricultură, la pachet cu măsurile din IT. Acei bani noi îi lăsam angajaților, ca să încercăm să îi reținem în ferme. Ori acum ce facem, căci deja deficitul de oameni este mare?

Ca să avem cu cine să lucrăm singura soluție este să mărim salariile, dar acest lucru presupune o presiune financiară și mai mare asupra fermierilor. Față de alte domenii de activitate în agricultură nu ai venituri stabile, e posibil să ai și ani cum a fost 2023, în care nu obții deloc profit. Fără un suport instituțional, dacă ne uităm la ce se întâmplă azi în agricultură, deja să poți continua de la an la an a devenit o performanță.

Pentru noi principalul plan de viitor este să ne continuăm activitatea”, a încheiat Mihai Codreanu.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →