Experienţa israeliană în lupta cu clima vitregă - Revista Ferma
5 minute de citit

Experienţa israeliană în lupta cu clima vitregă

Cu deşertul Negev, care ocupă mai mult de jumătate din suprafaţa ţării, şi un context geopolitic extrem de complicat, acest mic teritoriu situat pe coasta de est a Mediteranei reuşeşte să ne surprindă datorită avansului tehnologic şi a soluţiilor ingenioase care au transformat acest spaţiu într-o adevărată oază.

 

LIDER ÎN DOMENIUL INOVAŢIEI ŞI TEHNOLOGIEI AGRICOLE

inovatii agricole_b 

 

Israelul reprezintă, totodată, o inepuizabilă sursă de inspiraţie pentru întreaga umanitate. De la irigarea prin picurare, la agricultura de precizie, el este astăzi un veritabil lider în domeniul inovaţiei şi tehnologiei agricole.

Securitatea alimentară este o preocupare critică, deoarece populaţia globală este într-o continuă creştere, iar resursele naturale sunt limitate. Soluţiile inteligente pentru o agricultură eficientă, culturi mai rezistente, surse alternative de nutriţie, precum şi ambalarea şi depozitarea mai sigură a alimentelor sunt esenţiale. În timp ce schimbările climatice sunt un proces natural, alegerile şi acţiunile făcute de om accelerează acest proces şi ne afectează planeta sub diferite aspecte. Inclusiv în ceea ce priveşte fenomenul de deşertificare, care, pe noi românii, ne preocupă în mod direct.

 

ECONOMII DE APĂ ŞI DE ÎNGRĂŞĂMINTE

inovatii pomi_b 

 

Dar nu orice soluţie ingenioasă trebuie să fie neapărat high-tech. Compania Tal-Ya a dezvoltat un sistem simplu, dar extrem de eficient, care îmbunătăţeşte procesele naturale din plante, abordând în acelaşi timp probleme legate de lipsa apei, condiţiile meteorologice extreme, utilizarea excesivă a substanţelor chimice şi degradarea solului. Mitra este un suport din plastic, ca un fel de tavă cu striaţii, ce vine montat la baza tulpinei plantelor sau a trunchiului copacilor, despre care creatorii săi susţin că aduce o valoare adăugată extraordinară fermierilor, crescând substanţial randamentul culturilor. În plus, utilizarea sa economiseşte cel puţin 50% din apă, 30% din cantitatea de îngrăşăminte şi funcţionează ca o alternativă la combaterea chimică a buruienilor. Mitra este pe deplin compatibil cu irigarea prin picurare şi alte tipuri de irigaţii, captând în mod simplu şi eficient apa de ploaie şi roua.

 

ROUA DIVINITĂŢII

 

inovatii vinete_b

Această invenţie are o serie de beneficii ecologice care depăşesc simpla economie de apă. Tava zimţată este realizată dintr-un compozit special care conţine plastic reciclat şi este protejată cu filtru UV. Nu se degradează la soare şi nici sub acţiunea pesticidelor sau a îngrăşămintelor chimice, având o durată de viaţă de aproximativ zece ani. Aşadar, este reutilizabilă de la un sezon la altul. „Tal-Ya”, care în limba ebraică înseamnă ”roua lui Dumnezeu”, a creat acest suport în special cu gândul la culturile pomicole.

Tăvile Mitra sunt aşezate pe sol în jurul tulpinii copacilor, având rolul de a direcţiona prin fante roua şi apa de ploaie, dar şi fertilizanţii, spre rădăcina acestora. În plus, susţin reprezentanţii companiei israeliene, reduc în mod semnificativ gradul de îmburuienare, pentru că sistemul nu permite razelor de soare să ajungă la sol, acţionând ca o alternativă ecologică la combaterea chimică a buruienilor. Mai mult decât atât, acel filtrul UV nu doar protejează tava, dar şi redirecţionează lumina naturală pe partea interioară a frunzelor, stimulând procesul de fotosinteză. În plus, acest dispozitiv captează aerul în interior şi protejează astfel pământul şi plantele de temperaturile extreme.

 

PROTECŢIE ÎMPOTRIVA DIFERENŢELOR DE TEMPERATURĂ EXTREME

 

Apa din rouă şi condens este de fapt apă demineralizată. Utilizarea acesteia este foarte benefică pentru culturile agricole deoarece atenuează salinitatea din irigaţii. Tăvile protejează, de asemenea, plantele de schimbările extreme de temperatură, de la sfârşitul şi începutul sezonului, când îngheţurile pot pune în pericol dezvoltarea optimă a culturilor.

Desigur, cantitatea de apă colectată depinde de locaţie. Factorii de umiditate, temperaturile şi precipitaţiile sunt importante şi trebuie luate în considerare. „Când apare o diferenţă de 12 grade Celsius, pe suprafaţa exterioară se formează roua, iar pe interior, condensul. Această apă este apoi direcţionată prin acele mici şanţuri la tulpină şi în final la rădăcină. Dacă plouă, tăvile sporesc de 27 de ori efectul fiecărui milimetru de apă”, explică Avraham Tamir, inventatorul acestui dispozitiv şi totodată CEO al companiei Tal-Ya. În opinia sa, fermierii trebuie să folosească mult mai puţină apă şi o cantitate redusă de îngrăşăminte pe culturile agricole, pentru a nu contamina apele subterane.

inovatii copac_b 

 

INVESTIŢIE RECUPERATĂ ÎNTR-UN SEZON

 

Testele de teren efectuate în Israel au demonstrat că prin utilizarea tăvilor Mitra se pot obţine economii importante de apă – până la 50% din apa irigată poate fi asigurată prin intermediul sistemului dezvoltat de Tal-Ya. Costul unui astfel de dispozitiv este de aproximativ 4 dolari, însă israelienii susţin că investiţia este amortizată de obicei într-un an, datorită economiilor de apă şi cu îngrăşămintele, dar şi printr-o creştere a productivităţii culturilor.

 

POTENŢIALUL NATURII EXPRIMAT PRIN PUTEREA SIMPLITĂŢII

 

Inovaţiile Tal-Ya – tăvile Mitra – sunt dovada că uneori e nevoie de soluţii simple pentru a aborda probleme complexe. În cazul de faţă, Tal-Ya a reuşit să creeze un microclimat ideal în jurul sistemului radicular al plantelor, influenţând gravitaţia, reducând evaporarea şi îmbunătăţind fotosinteza. Iar prin aceasta este stimulată sănătatea culturilor şi creşterea randamentelor, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător şi unele dintre cele mai valoroase elemente ale acestuia – apa şi solul.
Click AICI vezi în filmuleţ cât de simplu este să foloseşti tăvile Mitra!

un articol de
LIVIU GORDEA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →