Unul dintre reproşurile care i se aduc adesea învăţământului superior agricol românesc, mai ales în ultimii ani, este insuficienta aplicare practică a informaţiilor teoretice. Din păcate, de multe ori acest lucru nu poate fi contrazis. Isagri România şi-a propus să schimbe însă această percepţie, motiv pentru care a încheiat recent un protocol de colaborare cu Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti.
Filiala locală a companiei franceze cu acelaşi nume – Isagri, un important dezvoltator de soluţii IT pentru sectorul agricol, şi-a exprimat astfel disponibilitatea de a oferi studenţilor şansa de a testa şi a experimenta interacţiunea cu platforma sa de management agricol Geofolia, un instrument de gestionare a managementului fermei. Prin urmare, studenţii vor putea descoperi un domeniu în continuă schimbare, acumulând o experienţă care, cu siguranţă, le va fi de folos în viitoarea lor carieră profesională.
Studenţii de astăzi – inginerii şi fermierii de mâine
„Prin acest parteneriat ne dorim ca studenţii de astăzi să fie inginerii şi fermierii pregătiţi de mâine. Ne dorim să creştem şi acest lucru îl putem face doar prin colaborări de calitate. Din acest motiv am dat curs proiectului propus de Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din Bucureşti, cu ajutorul căreia ne putem atinge scopul de a pregăti studenţii pentru activitatea de agribusiness”, ne-a declarat Alexandru Coclisan, Country Manager Isagri.
„Ne propunem să avem cât mai multe discipline pe partea de digitalizare şi management agricol, să ţinem studenţii informaţi cu privire la soluţiile digitale şi agricultura de precizie” – ADRIAN TOMA decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală,USAMV București
Miza digitalizării
La rândul său, Adrian Toma, decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală, a ţinut să sublinieze caracterul didactic al formării profesionale în vederea asimilării de noi cunoştinţe în domeniul digitalizării, un aspect extrem de important al agriculturii zilelor noastre. „Marile ferme din România au ajuns de mult la potenţialul lor din punct de vedere tehnic. Acum începe să se lucreze la nivel de detalii, aspect în care digitalizarea ajută foarte mult. Aşa cum ne-am obişnuit cu telefonia mobilă şi nu mai putem fără ea, aşa se va întâmpla şi în ferme cu digitalizarea. Iar trendul acesta se extinde acum şi spre exploataţiile agricole de dimensiuni mai mici. Constatăm astfel că business-ul agricol se îndreaptă către digitalizare şi ne dorim ca studenţii noştri, după absolvire, să fie pregătiţi pentru acest domeniu aflat într-o continuă schimbare”, explică Adrian Toma.
Managementul integrat al fermei
Geofolia este un program de management integrat pentru agricultură în care se poate gestiona toată activitatea dintr-o fermă, de la vizualizare de hărţi şi introducere operaţii, până la analizarea cheltuielilor. Softul a fost dezvoltat în perioada 2011-2015, cu ajutorul unei echipe de 50 de specialişti în domeniu şi a unei investiţii de peste 20 milioane de euro.
Un instrument multidisciplinar
Potrivit structurii pedagogice, studenţii Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală au prevăzut în primii doi ani de studii o pregătire tehnică, urmând ca în anii 3 şi 4 să se axeze pe disciplinele economice. Platforma digitală Geofolia va fi utilizată la disciplina de topografie şi cadastru, la managementul producţiei în anul 3 şi la contabilitate primară. „Din acest motiv am ales Geofolia, deoarece se pretează atât pentru gestiunea terenurilor, cât şi în organizarea primară a contabilităţii dintr-o fermă, cuprinzând astfel un management complet al unei exploataţii agricole. Geofolia ne oferă posibilitatea să folosim acelaşi program pe o perioadă de mai multe seminarii. Este un program complet care face legătura între toate disciplinele. În final, studentul va putea să gândească integrat şi va avea o viziune de ansamblu asupra fermei”, a precizat decanul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală a universităţii bucureştene.
Fiecare student cu propria fermă
Programul va fi prezentat pentru aproximativ 400 de studenţi, urmând ca, în cadrul activităţii de la seminar, să participe 150 de studenţi. Fiecare student va avea un cont creat în Geofolia, ce îi va permite să-şi creeze ferma proprie, cu terenurile, operaţiile şi cheltuielile specifice.
Soluţii informatice pentru sectorul vegetal
Lider în furnizarea de soluţii IT şi de management pentru sectorul agricol, Isagri se află în top 10 creatori de software în Franţa. În România, Isagri este prezentă încă din 2007, printr-un parteneriat cu o asociaţie de fermieri numită GEER, iar din 2011 cu filială proprie. În cadrul companiei din România lucrează 25 de persoane care deservesc departamentele de suport, marketing, instruire, comercial şi contabilitate. Pe piaţa noastră, societatea oferă soluţii informatice de gestiune pentru fermele din sectorul de producţie vegetală.
Pe lângă programul software de management agricol Geofolia, Isagri România mai are în portofoliu câteva produse adaptate la specificul local, printre care Mobile Only – soluţia informatică pentru fermierii mici, Arendaş – programul de management al contractelor de arendă, eLMID Mobil – soluţia de măsurat terenul, care oferă o precizie de cadastru, Meteus – staţii meteo. Toate aceste soluţii sunt comercializate obligatoriu cu instruire personalizată şi cu contracte anuale de service.
Peste un milion de hectare gestionate în românia
Astăzi, Geofolia gestionează în România peste un milion de hectare, produsul fiind utilizat de ferme care lucrează suprafeţe de la 200 ha până la 15.000 ha. „Acest program este complex, acoperind o sumedenie de activităţi diferite. Marele avantaj este că echipa noastră de dezvoltare a reuşit să simplifice utilizarea lui, oferind fermierului o experienţă plăcută şi utilă la folosirea lui, de care vor avea parte acum studenţii”, remarcă Alexandru Coclisan.