După trecerea uraganului Ida, care a măturat statul Louisiana, din SUA, închizând terminalele de export din New Orleans, prăbuşirea preţului porumbului pe piaţa mondială a fost inevitabilă.
PORUMBUL SE VINDE BINE
Pe piaţa cerealelor, ecourile dezastrului nu s-au stins, interesul major deplasându-se în zona Bazinului Mării Negre, unde România, alături de Ucraina şi Rusia, joacă un rol major.
”La ora aceasta, presiunea s-a mutat pe bazinul Mării Negre, însă această presiune va dura atât timp cât Statele Unite sunt neoperaţionale. Când vor deveni operaţionale, vom vedea o degradare a preţului.
În Portul Constanţa, preţul este de 215-217 euro/tonă, dar fluxurile de marfă sunt foarte scăzute, se execută doar contractele forward în acest moment”,constata Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerţul cu cereale – Clubul Fermierilor Români, la finalul lunii trecute.
În piaţa internă, fermierii preferă să stocheze producţia, iar traderii de cereale se plâng că nu există lichidităţi la porumb.
CHINA POATE ÎNCLINA BALANŢA
Deocamdată, balanţa mondială la porumb este pozitivă, cu 10 milioane de tone, însă lucrurile se pot schimba odată cu recoltarea suprafeţelor cultivate din Vestul Mijlociu (Marile Câmpii).
Prognoza este de 379 milioane de tone, versus USDA, care a estimat 375 de milioane, ceea ce ar face ca pe termen scurt preţul porumbului să scadă.
Este foarte important ce strategie de import va aborda China, dacă va opta pentru trecerea de la grâul de furaj către porumb, având în vedere că porumbul a devenit mai ieftin. În acest caz, presiunea chineză asupra pieţei va debalansa fragilul echilibru. Cu toate acestea, pe termen mediu şi lung, cererea pentru porumb rămâne foarte sus, consideră expertul Clubului Fermierilor Români.
MARS şi-a redus prognozele atât pentru producţia europeană medie de porumb în 2021 cu 1,5%, la 7,78 tone/ha, cât şi pentru randamentul mediu la seminţele de floarea soarelui, la 2,36 t/ha (-1,3%).
GRÂUL: APRECIEREA DE PREŢ CONTINUĂ!
În 2021, calitatea grâului rusesc este foarte bună, având în vedere condiţiile meteorologice, spre deosebire de România, Ucraina, Franţa şi Polonia. La sfârşitul lunii septembrie, peste 50 milioane de hectare de cereale au fost recoltate în Rusia.
Ţările cu cerinţe ridicate pentru calitatea grâului cumpărat, precum Iranul, Arabia Saudită şi Algeria, vor cumpăra exclusiv din Rusia, deşi Algeria este un client tradiţional al grâului din Europa de Vest.
În Portul Constanţa, preţul era cotat la 253-254 euro tona (ultima săptămână a lunii septembrie). Ca tendinţă, nu vor fi scăderi de preţ. Ci dimpotrivă.
“Aş îndrăzni să spun că în lunile decembrie şi ianuarie vom vedea la grâu un preţ mai mare, datorită faptului că cel puţin costurile de depozitare se vor îngloba în preţul mărfurilor. La ora aceasta, alt grâu decât cel care este nu mai există în lume”, riscă o previziune Cezar Gheorghe.
Concluzia e că producătorii de grâu pot fi relaxaţi, cei care au rezistat tentaţiei de a vinde şi au depozitat recoltele, vor avea parte de preţuri excelente în această iarnă.
Ultimul raport al CE plasează România în categoria statelor cu risc. În ce privinţă aflaţi din Revista FERMA, ediţia 15-31 octombrie 2021!
CE SE ÎNTÂMPLĂ PE PLAN MONDIAL?
Balanţa grâului este negativă, întrucât recoltele de grâu s-au degradat cu aproximativ 3,7 milioane de tone (în Canada cu 1,3 mil. tone şi în ţările UE cu 2,4 mil. tone).
Adâncirea deficitului cu circa 13 milioane de tone (faţă de estimarea USDA, care era undeva la 9-10 milioane) a declanşat efectiv o efervescenţă a licitaţiilor cu origine în Bazinul Mării Negre, care rămâne în continuare foarte atractiv.
Analiştii (între care şi Cezar Gheorghe) susţin că cererea de pe piaţă este foarte ridicată (de peste 100 milioane de tone), structurată de Ţările din Orientul Mijlociu, care generează anual 30 milioane de tone, Africa Sub-Sahariană, în jur de 27 milioane de tone, şi statele asiatice din sud-est şi de sud, acestea cumulat solicitând circa 47 milioane de tone de grâu.
TREI CONCLUZII:
1. Pe piaţa europeană, preţurile se consolidează la grâu, porumb şi rapiţă;
2. Recoltarea porumbului avansează cu bune randamente în Franţa şi Ucraina;
3. Rapiţa Matif a depăşit pragul istoric de 600 euro/t, pe fondul bilanţurilor globale tensionate.
BURSA ROMÂNĂ DE MĂRFURI (BRM)
Cotaţiile la sfârşitul primei luni de toamnă:
Grâu (lei/t): Vest – 1.045; Est – 989; Sud – 981; FOB Constanţa – 1.066;
Grâu furajer (lei/t): Vest – 989; Est – 1.018; Sud – 1.057;
Porumb (lei/t): Vest – 1 FOB Constanţa – 1056;.054; Est – 944; Sud – 872; FOB Constanţa – 1.056;
Orz (lei/t): FOB Constanţa – 1.075;
Orz furajer (lei/t): Vest – 800; Est – 954; Sud – 856;
Floarea-soarelui (lei/t): Vest – 2.263; Est – 2.137; Sud – 2.005;
Rapiţă (lei/t): Vest – 2.328; Est – 2.608; Sud – 2.147.