23-24 Octombrie, Consiliul AgriFish. Care este situația pieței agricole din Uniunea Europeană sub efectele invaziei Rusiei în Ucraina?
PROVOCĂRI PE PIEȚELE AGRICOLE
Miniștrii agriculturii din UE discută despre situația piețelor agricole și a mărfurilor și au luat notă de informațiile furnizate de Comisie cu privire la perspectivele pe termen scurt.
Consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, condițiile meteorologice nefavorabile din anumite regiuni, prețurile ridicate la energie și o scădere globală a puterii de cumpărare continuă să reprezinte provocări pentru piețele agricole.
Miniștrii au remarcat, de asemenea, că alți factori, inclusiv răspândirea bolilor animale și inflația prețurilor alimentelor, continuă să pună presiune asupra acestui sector, notează AG-press.eu
În plus, reprezentanții statelor membre au făcut schimb de opinii cu privire la modalitățile de consolidare a flexibilității planurilor strategice ale PAC, pentru a se asigura că pot răspunde în mod eficient provocărilor viitoare.
SE PREFIGUREAZĂ NOI CRIZE?
În cadrul discuțiilor, s-a subliniat necesitatea explorării de noi mecanisme și instrumente pentru a aborda potențialele crize viitoare de mare amploare, în contextul geopolitic actual și având în vedere efectele negative ale schimbărilor climatice.
Președinția Consiliului a subliniat rolul pe care îl are agricultura în asigurarea securității alimentare și a subliniat că acest sector strategic trebuie să aibă la dispoziție instrumentele corespunzătoare pentru a se asigura că se poate adapta la circumstanțe extraordinare.
RUTE ALTERNATIVE PENTRU UCRAINA
Ministrul ucrainean pentru politică agrară și alimentație, Mykola Solskyi, s-a alăturat și el reuniunii, pentru a oferi statelor membre UE o privire de ansamblu asupra evoluțiilor recente din sectorul agricol al Ucrainei. Aceste a oferit informații despre exporturile de produse agricole ucrainene către UE și despre modul în care comunitatea europeană i-ar putea sprijini în continuare țara, nu numai prin facilitarea exportului de produse ucrainene către UE și pe piețele mondiale, ci și pe teren, în Ucraina.
Președinția a fost de acord cu Comisia cu privire la importanța consolidării coridoarelor de solidaritate și a găsirii de rute alternative cu costuri logistice mai mici.
Ministrul agriculturii din România, Florin Barbu participă în aceste zile la Consiliul AgriFish, care se desfășoară la Luxemburg.
Dezbaterile de astăzi din AgriFish arată încă o dată că, în mare măsură, datorită PAC, sectorul agricol al UE este capabil să ofere securitate alimentară cetățenilor UE. În același timp, sprijinim vecinii noștri ucraineni și ajutăm Ucraina să-și exporte cerealele în țările din întreaga lume care au cea mai mare nevoie de ele.
Luis Planas Puchades, Ministru interimar al Agriculturii, Pescuitului și Alimentației din Spania