Caracterele de exterior constituie criterii ajutătoare pentru ameliorarea caracterelor productive prin selecție, mai ales în cazul celor cu heritabilitate mai ridicată.
ARABII PREFERĂ OILE ȚURCANE
Datorită legăturii strânse dintre performanțele productive și aspectul exterior al ovinelor se pot obține indicații orientative asupra tipului productiv, constituțional, stării de sănătate etc., de care depinde valoarea economică a ovinelor.
Cu toate restricțiile impuse de Uniunea Europeană de a reduce drastic consumul de carne, sectorul de ovine din România are șanse să se dezvolte deoarece rasele de ovine autohtone sunt preferate de locuitorii țărilor arabe. În perioada actuală, pe piața internă se asigură tot necesarul de produse specifice de la ovine și se realizează anual importante sume din exportul acestor produse. Astfel, ameliorarea performanțelor productive economice a ovinelor autohtone este și rămâne un obiectiv prioritar.
PESTE 1,1 MIL. OVINE ÎN RG
Asociația Județeană a Crescătorilor de Ovine ”Dacia” din județul Hunedoara, condusă de Dumitru Andreșoi, gestonează Registrul Genealogic (RG), cu peste 1,1 milioane de ovine de rasă Țurcană (1.135.260 ovine, din care 884.514 femele și 28.371 berbeci).
Si în acest an s-a respectat tradiția de a organiza activități de instruire și perfecționare a personalului care bonitează ovinele de rasă Țurcană cuprinse în controlul originii a performanțelor (COP).
La data de 22 februarie la o fermă din localitatea Romos, de lângă Orăștie au fost organizate activități practice de instruire și perfecționare a bonitorilor, coordonate de Dan Neață, directorul RG.
APRECIERI POZITIVE PENTRU MASCULII EXAMINAȚI
După abordarea (apropierea de ovină) și contenția ovinelor (imobilizarea), la mascul s-a apreciat prezența testiculelor în bursele testiculare și ugerul la femelele mature.
Testiculele trebuie să fie mobile în învelitorile (burse) testiculare. Aderența lor la aceste învelitori indică un proces inflamator, incompatibil cu activitatea de reproducere. Testiculele prea moi la pipăit, atrofiate sau prea coborâte indică o stare de slăbiciune și lipsă de vigoare sexuală. Dintre defectele cele mai grave, care determină eliminarea masculului de la reproducție, amintim: criptorhidia lipsa testiculelor în burse, monorhidia și tumorile.
Toți masculii examinați (tineret, miori, strămiori) au avut testiculele dezvoltate normal, localizate în punga testiculară.
CUM TREBUIE SĂ ARATE UGERUL?
La femele, ugerul trebuie să fie normal dezvoltat, voluminos, grunjos la palpare, moale şi elastic. Un uger mare nu trebuie să impresioneze fiindcă este posibil să nu susţină o producţie ridicată de lapte. Multe din astfel de ugere sunt “cărnoase”, cu puţin ţesut alveolar.
Mameloanele trebuie să fie normal dezvoltate, conform rasei: nici prea mari, pentru că mieii sug greu, iar cele prea mici îngreunează mulsul. Sfârcurile mici se întâlnesc mai des la primipare, dar ele devin normale după o scurtă perioadă de muls.
Pielea trebuie să fie elastică, moale, fină, suplă şi onctuoasă la pipăit, glabră şi, la unele rase de oi, acoperită cu peri fini şi rari sau parţial chiar cu lână.
Dacă la palparea ugerului se simt formaţiuni dure, care sunt asociate cu diferite forme de mamite, se procedează la reformarea oilor. Inspecţia vizuală se poate efectua pentru a observa deficienţe privind: slăbirea ligamentelor suspensoare, jumătăţi mici, nedezvoltate, mărire anormală sau abcese şi decolorarea pielii. Se consideră defectuos ugerul atârnat, divizat, ascuţit, cărnos, slab dezvoltat, sălbatec, atrofiat, asimetric, cu mameloane mici şi inegale sau groase şi largi.
CUM SE NOTEAZĂ LÂNA OVINELOR?
După această fază, pe ovinele contenționate s-a apreciat extinderea lânii în raport cu caracterele de rasă, luându-se în considerare gradul de acoperire a abdomenului, apoi a capului și a membrelor. Se exprimă prin note de la 1-5.
Din fiecare varietate a rasei Țurcană s-au examinat câte trei miori. Majoritatea masculilor au fost apreciați cu nota maximă 5 și puțini cu nota 4, ceea ce indică o extindere normală.
La cojocul de lână, la fiecare individ s-a măsurat cu o riglă lungimea șuviței de lână la spată, care la miorii de 12-13 luni a variat între 29 și 32 cm (varietatea bălă).
Totodată s-a apreciat culoarea lânii care a fost la unii miori excepțională (nuanță albă) iar la alții foarte bună (albă sau crem) iar usucul uleios.
A urmat apoi tunsul miorilor cu o mașină electrică, cântărirea cojocului de lână tunsă și, după tuns, aprecierea conformației constituției. După tuns, la fiecare individ s-a cântărit cojocul de lână care a variat între 5,7 kg la varietatea bucălaie și 7,8 kg la varietatea bălă.
APLOMBURI CORECTE PENTRU ȚURCANELE EXAMINATE
Evaluarea exteriorului la ovinele examinate se finalizează cu aprecierea din mers a aplomburilor. Cum se face asta aflaţi din Revista FERMA, ediţia 1-14 aprilie 2023! O găsiţi în format electronic AICI!
un articol de
IOAN PĂDEANU
Membru asociat ASAS
ACO Deva