Europa este în continuare dependentă de îngrăşămintele ruseşti - Revista Ferma
3 minute de citit

Europa este în continuare dependentă de îngrăşămintele ruseşti

INGRASAMINTE 01 Europa este în continuare dependentă de îngrăşămintele ruseşti
@canva: Africa images

Importurile de îngrăşăminte din Rusia au continuat să crească în 2024, ureea şi nitratul de amoniu reprezentând 30% din total, conform unei analize realizate recent de Comisia Europeană.

Un studiu asupra pieţei îngrăşămintelor la nivelul UE, efectuat de Direcţia Generală pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI), a concluzionat că „Rusia pare să fie cel mai competitiv furnizor de îngrăşăminte pe bază de azot, din punct de vedere al preţului”. Acest fapt a determinat membrii Observatorului Pieţei de Îngrăşăminte al UE, un grup de experţi înfiinţat de Comisie, să avertizeze că „dependenţa de Rusia pare să crească” şi că importurile de uree din Belarus au crescut şi ele cu 3% comparativ cu 2023.

Experţii europeni şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la autonomia strategică a UE şi au considerat că ar trebui evaluat impactul unei eventuale opriri bruşte a furnizării de azot din Rusia şi Belarus asupra industriei şi fermierilor, în special în privinţa preţurilor.

Preferinţa pentru uree

Potrivit grupului de experţi, ureea câştigă tot mai mult teren comparativ cu anii precedenţi şi reprezintă în prezent 70% din totalul furnizării de azot. Această schimbare în preferinţele fermierilor este atribuită preţului mai scăzut şi, poate, eficienţei mai mari a absorbţiei de către sol şi plante atunci când este aplicată foliar.

Analiza pieţei îngrăşămintelor din UE, realizată de DG AGRI, arată că preţurile îngrăşămintelor au fost „stabile în ultimul an, cu o uşoară scădere pentru azot (N) şi potasiu (K), dar şi o uşoară creştere pentru fosfor (P)”. Totuşi, preţurile sunt în continuare mai mari decât în 2019/2020 pentru toţi nutrienţii: fosfaţi (+77%), îngrăşăminte pe bază de azot (+46%), potasiu (+23%).

Fermierii reduc cantitatea de fertilizanţi

Deşi semnele sunt mai pozitive decât la evaluările anterioare, membrii Observatorului Pieţei de Îngrăşăminte al UE au avertizat că „accesibilitatea îngrăşămintelor pentru fermieri rămâne o problemă din cauza preţurilor mai mici la cereale”. Reprezentanţii fermierilor au subliniat că producţiile slabe din 2024 ar putea genera probleme de lichiditate, afectând achiziţiile viitoare de îngrăşăminte pentru primăvara lui 2025 (pentru aplicările târzii din sezonul 2025) şi chiar pentru recolta din 2026. Grupul de experţi consideră, de asemenea, că acest lucru va duce probabil la o scădere a fertilizării cu fosfor şi potasiu în 2025, după o uşoară redresare în 2024.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →