Etichetarea frontală nu e pe gustul tuturor - Revista Ferma
3 minute de citit

Etichetarea frontală nu e pe gustul tuturor

un articol de
LIVIU GORDEA

Cehia, Cipru, Grecia, Italia, Letonia, România şi Ungaria şi-au exprimat opoziţia faţă de intenţia Comisiei Europene de a crea o etichetă nutriţională unică, aplicată obligatoriu pe partea frontală a produselor alimentare comercializate în interiorul spaţiului comunitar. Totodată, au cerut excluderea de la această regulă a produselor atestate tradiţional.

 

Termen: sfârşitul anului 2022

 

Ideea acestui tip de etichetare, care ar include şi un cod de culoare pentru a informa valorile nutriţionale, este prevăzută în strategia „De la fermă la consumator”, prezentată anul acesta de Comisia Europeană pentru a sprijini tranziţia către o producţie şi un consum mai durabil în UE. Intenţia legislativului european este să prezinte o propunere până la sfârşitul anului 2022, pentru o etichetare obligatorie armonizată, care să ofere consumatorilor mai multe opţiuni de a alege alimente sănătoase.

 

Moştenire culturală

 

Reprezentanţi ai celor şapte state vor înainta propunerea în cadrul unei întâlniri oficiale la Bruxelles, unde ar urma să prezinte, pe lângă argumentele care să susţină poziţia lor, şi propuneri noi ce ar trebui să ţină cont de specificitatea sectorului. Potrivit grupului de iniţiativă, produsele agroalimentare fac parte din „moştenirea culturală” şi, dacă normele sunt armonizate, ar trebui exceptate produsele cu denumire de origine protejată, specialităţile tradiţionale şi anumite alimente, cum ar fi uleiul de măsline.

foto-PGI_b 

 

Eficienţa codului de culori

 

De asemenea, reprezentanţii celor şapte state susţin că până acum nu există o dovadă clară care să ateste eficienţa aplicării codului de culori, aşa cum a fost el implementat deja în anumite state, şi că „în practică acesta nu a ajutat consumatorii să evalueze cu adevărat valoarea nutriţională şi calitatea alimentelor”. Din acest motiv, ei cer ca, dacă în cele din urmă se va introduce o etichetare frontală „alimentele să fie considerate ca făcând parte dintr-un context mai larg al cerinţelor zilnice ale unei diete sănătoase, încurajând variaţia, moderarea şi echilibrul corect al tuturor grupurilor de alimente”.

 

NUTRISCORE VERSUS NUTRINFORM BATTERY

 

Tema etichetării nutriţionale în câmpul vizual principal al ambalajelor alimentare se află pe agenda de lucru a preşedinţiei germane a Consiliului UE şi deşi au existat discuţii pe marginea acestui subiect, nu există un consens general printre statele membre. Pe de o parte este analizat modelul denumit ‘Nutriscore’, bazat pe un cod de culori, în timp ce Italia a propus o altă schemă denumită ‘Nutrinform battery’, care oferă consumatorilor informaţii privind nivelul de energie asigurat prin consumul produsului, similar unei baterii energetice.

„Procentul de energie pentru fiecare dintre componente, dar şi pentru 100 grame de produs alimentar, fără a utiliza coduri de culoare, ar putea reprezenta criterii pentru o etichetare obiectivă, care să nu afecteze percepţia consumatorilor asupra unor produse tradiţionale de tip IGP, STG, DOP”, argumentează specialiştii italieni, principiu agreat şi de România.

Află tot ce trebuie să ştii despre noile reguli de etichetare dând CLICK AICI!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →