Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2012 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2012

dovleac m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna noiembrie 2012

Cantităţile de precipitaţii pot depăşi normele climatologice în estul, sud-estul şi centrul ţării, iar în restul teritoriului, acestea se vor situa în limite apropiate de mediile multianuale lunare.
De asemenea, pe parcursul lunii noiembrie sunt posibile situaţii cu valori extreme de temperaturi sau precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever perioadelor respective.

 

Starea solului

La data de 30 noiembrie 2012, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sudul, vestul şi, local, în estul ţării se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi izolat puternică.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii noiembrie, ritmurile de vegetaţie la culturile de toamnă vor evolua în general normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole. De asemenea, în zonele depresionare, procesele de creştere şi de dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar, în condiţiile scăderii valorilor termice din aer şi din sol sub limitele normale ale perioadei.

Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta, per ansamblu, bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol.

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia şi de înfrăţire, în aproape toate regiunile, iar cerealierele înfiinţate tardiv vor parcurge răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie.
În majoritatea plantaţiilor, la pomii fructiferi şi la viţa de vie se vor continua fazele de maturare a lemnului/coardelor şi căderea frunzelor, totodată fiind posibilă semnalarea stării de repaus vegetativ.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă, precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte minerale complexe pe bază de fosfor şi de potasiu;
• Aplicarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →