În luna mai, regimul termic al aerului va prezenta valori în general apropiate de mediile multianuale, în aproape toată ţara. Local, în sud-vestul şi vestul ţării, temperaturile medii lunare se vor putea situa sub normele climatologice.
La adâncimea de 10 cm, temperatura medie diurnă a solului va fi cuprinsă între 11 şi 20 °C în majoritatea zonelor de cultură, limite optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară înfiinţate în epoca optimă.
Sub aspect pluviometric, cantităţile de apă prognozate vor avea valori normale, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării.
Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă la data de 31 mai 2012 va prezenta valori satisfăcătoare, până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (seceta pedologică moderată, puternică şi extremă) se vor înregistra în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Muntenia şi local în sudul Moldovei, sud-estul Olteniei, nord-vestul Banatului şi vestul Crişanei.
În cultura de porumb neirigată aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-50 cm (ogor), la sfârşitul lunii mai, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. În sud-estul şi sudul ţării se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi, izolat, chiar puternică.
Caracteristici fenologice
În condiţiile agrometeorologice menţionate anterior, procesele vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura, per ansamblu, în condiţii normale în majoritatea regiunilor agricole. La culturile înfiinţate în perioada optimă, starea de vegetaţie va fi bună şi medie, iar în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu deficite de umiditate în sol.
La culturile de orz şi grâu de toamnă, în funcţie de data semănatului, vor înregistra predominant fazele de alungire a paiului, „burduf” şi înspicare, iar local, în jumătatea de sud a ţării, chiar înflorirea.
Sub aspect fenologic, rapiţa va parcurge dezvoltarea aparatului foliar şi înflorirea în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai avansate fiind culturile din sudul şi sud-estul ţării, unde va fi posibilă declanşarea fazelor de formare a silicvelor şi a boabelor în silicve.
La floarea-soarelui se va definitiva faza de germinare, plantele aflându-se la răsărire, în faza de dezvoltare a primei perechi de frunze, precum şi de înfrunzire.
Cultura de porumb va parcurge în continuare germinarea, răsărirea şi apariţia frunzei a treia.
În principalele bazine de cultură, sfecla de zahăr va înregistra răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, iar la cartof se vor semnala fazele de încolţire şi răsărire, precum şi formarea/creşterea lăstarilor şi tuberizarea, la soiurile timpurii.
Speciile pomicole de sâmburoase se vor afla în faza de creştere a rodului şi de coacere în „pârgă” la soiurile timpurii de cireş, iar la seminţoase se produce creşterea lăstarilor/frunzelor, precum şi legarea şi creşterea rodului.
La viţa de vie se vor semnala, în continuare, fazele de înfrunzire şi de creştere a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, în toate podgoriile.
Prognoza meteorologică sezonieră se elaborează cu anticipaţie de 1-3 luni, având un caracter orientativ şi grad de realizare de peste 60-65%. De aceea, aceste estimări sezoniere sunt permanent actualizate prin prognozele pe termen scurt (1-3 zile) şi mediu (7-10 zile), cu un grad de realizare de peste 87-95%.
Recomandări de specialitate:
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite ridicate de apă în sol;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare), precum şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole (tăieri, fertilizări, tratamente fito-sanitare);
• Fertilizarea fazială a culturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu şi complexe).
Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Anghel DUMITRU