Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2013 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2013

meteo m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna ianuarie 2013

În luna ianuarie 2013, va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a teritoriului. În centrul şi nordul ţării, valorile temperaturilor medii diurne ale aerului se vor încadra în limite apropiate de mediile climatologice.
Sub aspect pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor fi per ansamblu normale, la scara întregii ţări.

 

Starea solului

Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, la sfârşitul lunii ianuarie se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, la nivelul întregului teritoriu agricol.

 

Caracteristici fenologice

Pe parcursul lunii ianuarie 2013, atât speciile de câmp, cât şi cele pomi-viticole se vor afla în stadiul de repaus vegetativ, în majoritatea regiunilor agricole. Totodată, în zilele cele mai calde vor fi posibile reluări temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.

Pe terenurile agricole unde temperaturile minime din aer vor scădea sub pragurile biologice critice de rezistenţă a plantelor (-10…-15…-20 °C), precum şi în absenţa unui strat protector de zăpadă va exista riscul deprecierii aparatului foliar prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, în special în semănăturile înfiinţate în afara epocii optime.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi de grâu de toamnă înfiinţate în epoca optimă se vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar în culturile tardive vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia.

Rapiţa semănată în perioada optimă se va afla în faza de înfrunzire, pe toate suprafeţele cultivate.
Pomii fructiferi şi viţa de vie îşi vor continua starea de repaus biologic, speciile având o bună rezistenţă la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe.


ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE
Tel.: 021 3163116
Fax: 021 3163143
E-mail: relatii@meteoromania.ro
Web: www.meteoromania.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →