Cantităţile de precipitaţii prognozate se vor încadra în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor agricole, iar local, în sud-vestul şi vestul teritoriului, acestea se vor putea situa sub normele climatologice.
Precizăm faptul că aceste informaţii nu exclud posibilitatea apariţiei unor situaţii cu valori extreme de temperaturi sau cantităţi mai mari de precipitaţii pe intervale scurte de timp, ce pot conferi un caracter sever intervalului respectiv.
Starea solului
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Seceta pedologică fiind moderată şi local puternică, în sud-estul, sudul şi, local, în estul şi vestul ţării se vor semnala deficite de umiditate în sol.
Caracteristici fenologice
Culturile agricole şi speciile pomi-viticole îşi vor continua starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cu excepţia intervalelor mai calde, când vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor de creştere şi de dezvoltare, îndeosebi în zonele de câmpie din sudul ţării.
De asemenea, în centrul şi nordul ţării, scăderea temperaturilor minime din aer sub limitele biologice critice de rezistenţă ale plantelor (-10…-15 °C) vor putea afecta aparatul foliar al plantelor prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor, îndeosebi pe suprafeţele fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă (sub 10 cm).
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) semănate în perioada optimă vor înregistra formarea frunzei a treia şi înfrăţirea, iar culturile întârziate fenologic se vor afla în fazele de răsărire şi apariţie a frunzei a treia. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar în semănăturile înfiinţate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi medie şi slabă. Totodată, în condiţiile alternanţei îngheţ-dezgheţ a solului se va putea semnala fenomenul de „descălţare” a culturilor.
La cultura de rapiţă din centrul, sudul şi sud-estul ţării se va continua faza de înfrunzire, plantele având o uniformitate şi vigurozitate per ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile întârziate fenologic.
La speciile pomi-viticole se va semnala repausul biologic, în majoritatea plantaţiilor.
Recomandări de specialitate:
• continuarea efectuării controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la speciile de toamnă;
• efectuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tăieri de rodire etc.) în plantaţiile pomi-viticole.