Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna decembrie 2012 - Revista Ferma
3 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna decembrie 2012

meteo m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în luna decembrie 2012

Precipitaţiile prognozate vor înregistra valori peste normele climatologice în cea mai mare parte a teritoriului, exceptând sud-estul şi local vestul ţării, unde cantităţile de apă se vor încadra în limite normale.

 

Starea solului

La sfârşitul lunii decembrie, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi local puternică) se vor înregistra îndeosebi în sud-estul, sudul şi estul teritoriului agricol.

 

Caracteristici fenologice

În condiţiile agrometeorologice menţionate anterior, în cea mai mare parte a regiunilor agricole se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi de dezvoltare a plantelor la speciile de toamnă, local fiind posibilă chiar stagnarea temporară a proceselor biologice. În zonele cele mai reci din jumătatea de nord a ţării, plantele se vor afla în repaus vegetativ.

Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor va fi, per ansamblu, bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă la cele întârziate fenologic, insuficient călite şi nepregătite pentru condiţiile de pe parcursul iernii.

În funcţie de data semănatului şi de condiţiile pedo-climatice, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge fazele de răsărire, de formare a frunzei a treia şi înfrăţirea, la scara întregii ţări.
La cultura de rapiţă va continua înfrunzirea, pe întreg teritoriul agricol al ţării, starea de vegetaţie a plantelor fiind în general bună şi medie.

La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic, în toate plantaţiilor, acestea fiind în general bine adaptate condiţiilor de iernare.

 

Calendarul lucrărilor agricole:

• Efectuarea controlului biologic pentru determinarea sistematică a viabilităţii plantelor la cerealierele de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale complexe la speciile de toamnă semănate în epoca optimă;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi în livezi.

Administraţia Naţională de Meteorologie
Director executiv: Dr. Elena MATEESCU
Şef Laborator Agrometeorologie: Daniel ALEXANDRU
Colectiv de elaborare: Maria NISTOR, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →