Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul mai-iulie 2009 - Revista Ferma
7 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul mai-iulie 2009

meteo 12 m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul mai-iulie 2009

Maximele din aer se pot situa în general între 15 şi 25oC în aproape toată ţara, în zilele calde, cele mai ridicate valori depăşind 30oC, îndeosebi în zonele de câmpie sudice şi vestice. Temperaturile minime din aer vor oscila între 5 şi 15oC la nivelul întregii ţări, iar în depresiunile nordice şi centrale, acestea pot scădea până la limita de îngheţ.

Din punct de vedere pluviometric, cantităţile de precipitaţii vor fi per ansamblu normale în majoritatea regiunilor agricole, iar în zonele vestice, centrale şi nordice sunt posibile depăşiri ale mediilor multianuale. Ploile pot avea caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi local, căderi de grindină.

În general, luna iunie se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 14 şi 25oC. Temperatura maximă din aer se va situa între 21 şi 29 grade, iar în zilele cele mai calde se pot atinge şi chiar depăşi 30…35oC, în special în zonele agricole sudice.

Valorile minime din aer vor oscila între 10 şi 20oC, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Se întrevăd cantităţi de precipitaţii în general normale, în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor estice, unde vor avea tendinţa de deficit. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin averse de ploaie, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat, căderi de grindină.

În luna iulie se va menţine un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, cu valori medii diurne ce se pot situa între 17 şi 27oC în aproape toată ţara. Maximele din aer vor fi cuprinse în general între 24 şi 32oC, cele mai ridicate valori depăşind 35oC, îndeosebi în zonele de câmpie. Temperaturile minime se pot încadra între 11 şi 21oC, la nivelul întregului teritoriu agricol, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din centrul şi nordul ţării.

Se prognozează cantităţi de precipitaţii per ansamblu normale, în zonele centrale şi nordice ale ţării, iar în restul teritoriului agricol vor putea fi deficitare.

Starea solului

Rezerva de umiditate pe adâncimea 0-100 cm în cultura grâului de toamnă în intervalul mai-iunie 2009, va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar pe suprafeţe extinse din Dobrogea, Muntenia şi sudul Moldovei se vor menţine deficite accentuate de apă în sol (secetă pedologica moderată, puternică şi extremă).

În cultura de porumb neirigată, în perioada mai-iulie 2009, atât în stratul 0-50 cm cât şi pe profilul 0-100 cm, conţinutul de umiditate se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime în nordul, centrul şi vestul ţării. În regiunile agricole sudice, sud-estice şi estice se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Per ansamblu, în luna mai, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor evolua normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. La culturile de toamnă semănate în epoca optimă, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în continuare bună şi medie, iar la cele întârziate fenologic şi pe terenurile cu deficite de apă în sol din sudul şi sud-estul ţării, starea de vegetaţie se va menţine medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă îşi vor definitiva alungirea tulpinii, aflându-se predominant în fazele de „burduf”, înspicare şi înflorire în majoritatea regiunilor, totodată fiind posibilă formarea şi umplerea bobului, local, în extremitatea de sud a Câmpiei Române. În culturile tardive, vor predomina fazele de alungirea tulpinii, „burduf” şi înspicare.

Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania îşi va continua înflorirea, formarea silicvelor şi a boabelor în silicve. Floarea-soarelui va parcurge răsărirea şi dezvoltarea primei perechi de frunze, pe aproape întreg teritoriul, precum şi înfrunzirea în zonele de câmpie din sudul şi vestul ţării.

La porumb se vor semnala germinarea, răsărirea şi formarea frunzei a 3-a, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi dezvoltarea aparatului foliar, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

Evoluţia regimului termic mediu diurn al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit de pe parcursul lunii iunie va accelera procesele de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare a cerealierelor de toamnă, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. La orzul şi grâul de toamnă semănat în epoca optimă, se va continua maturitatea lapte, ceară şi coacere deplină, lanurile menţinându-şi starea de vegetaţie per ansamblu bună.

Culturile întârziate îşi vor definitiva fazele de burduf şi înspicare, parcurgând înflorirea şi maturitatea lapte, cu o uniformitate şi vigurozitate în general medie spre bună. Floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea primei perechi de frunze adevărate şi înfrunzirea, în majoritatea zonelor de cultură, cu o stare de vegetaţie ce se va menţine în general bună, iar în jumătatea de sud a ţării se va continua formarea capitulului.

Cultura de porumb va parcurge fazele de frunză a 3-a şi înfrunzire, cu o stare de vegetaţie per ansamblu bună, în majoritatea regiunilor agricole.

În luna iulie, procesele vegetative vor fi accelerate în aproape toate zonele de cultură. În zilele cele mai calde, va fi posibilă ofilirea temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea prematură a aparatului foliar la prăşitoare, precum şi forţări stadiale în evoluţia fenologică a acestora.

În cultura de porumb, pe suprafeţele agricole cu deficite accentuate de apă, va creşte procentul de plante sterile, iar la floarea-soarelui capitulele vor fi subdimensionate. La grâul de toamnă din zonele centrale şi nordice se va definitiva maturitatea ceară şi deplină, continuându-se totodată şi recoltarea. În restul teritoriului agricol, lucrările de recoltare se vor finaliza.

Floarea-soarelui îşi va continua înflorirea în cea mai mare parte a regiunilor, iar în sudul, sud-estul şi vestul ţării se va extinde faza de maturitate ceară.

Starea de vegetaţie se va prezenta medie spre bună pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare de apă în sol. Local, în Dobrogea, sudul Munteniei şi al Moldovei, precum şi în extremitatea de vest a Banatului şi Crişanei, starea de vegetaţie se va deprecia în continuare, din cauza menţinerii deficitelor accentuate de umiditate din sol.

Porumbul va înregistra predominant fazele de apariţie a paniculului, înflorire şi matasire în majoritatea zonelor de cultură, iar în jumătatea de sud a ţării se vor extinde suprafeţele cu plante aflate în faza de maturitate lapte. La hibrizii extratimpurii şi timpurii din extremitatea de sud a Munteniei se va declanşa faza de maturitate ceară, izolat fiind posibilă apariţia fenomenului de „şiştăvire” a bobului, în special pe suprafeţele afectate de seceta pedologică puternică şi extremă.

CALENDARUL LUCRĂRILOR AGRICOLE

– Continuarea aplicării tratamentelor fitosanitare în culturile de câmp şi pomi-viticole;

– Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile manuale şi mecanice) în culturile prăşitoare;

– Fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi foliare în culturile de floarea-soarelui şi porumb;

– Aplicarea irigaţiilor pe terenurile afectate de seceta pedologică prelungită;

– Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la cerealierele de toamnă;

– Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale.


COLECTIV DE ELABORARE

Director General: Ion Sandu
Şef Laborator Agrometeorologie: Elena Mateescu
Colectiv de elaborare: Elena Mateescu, Dumitru Anghel, Daniel Alexandru, Mariana Baciu

ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ DE METEOROLOGIE

Şos. Bucureşti-Ploieşti 97, Bucureşti 013686
tel. 021 316 31 16 fax: 021 316 31 43

e-mail: relaţii@meteoromania.ro
http://www.meteoromania.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →