Caracteristici privind regimul termic şi hidric
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic
al aerului uşor mai scăzut decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte
a ţării, exceptând regiunile estice unde va predomina o vreme în
general normală.
Temperatura medie diurnă a
aerului va fi cuprinsă între 5 şi 10ºC, abaterile termice negative
fiind de 1 şi 3ºC, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura maximă a aerului se
va situa între 8 şi 16ºC în majoritatea regiunilor agricole, valori mai
ridicate, peste 25ºC, fiind posibile în zilele cele mai calde,
îndeosebi în zonele de câmpie din jumătatea sudică a ţării.
Temperatura minimă a aerului se
va încadra între 1 şi 5ºC la nivelul întregii ţări, mai scăzută în
depresiunile nordice şi centrale (<-5ºC), unde vor fi condiţii de
producere a brumei şi îngheţului superficial la sol.Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între
6 şi 12ºC, limite favorabile continuării lucrărilor de pregătire a
patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de primăvară şi
parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele
semănate în epoca optimă.Sub aspect pluviometric se prognozează precipitaţii sub formă de ploi
locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului pe majoritatea
suprafeţelor agricole, mai frecvente în vestul, centrul şi sudul ţării,
unde cantităţile de apă vor putea depăşi valorile normale.Izolat, ploile pot avea caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice.
Starea solului
Rezerva de umiditate în cultura grâului de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va menţine la valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în majoritatea zonelor de cultură.
În sudul şi sud-estul ţării se va înregistra în continuare fenomenul de secetă pedologică moderată şi, local, chiar puternică. Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, iar local în sudul, sud-vestul şi sud-estul ţării se vor menţine deficite de umiditate.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţionate, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din centrul ţării, unde ritmurile vegetative se vor desfăşura uşor mai lent.
Starea de vegetaţie se va menţine în general bună şi medie pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului şi în culturile semănate în epoca optimă, iar pe terenurile cu deficite de apă în sol, precum şi în semănăturile tardive, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor parcurge formarea frunzei a treia (80-100%), înfrăţirea (10-100%) şi începutul alungirii tulpinii (10-50%).
În culturile tardive se va definitiva faza de răsărire, continuându-se totodată apariţia frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţirea (10-60%).
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării se va afla predominant în faza de înfrunzire, precum şi apariţia inflorescenţelor, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului din jumătatea de sud a ţării.
În plantaţiile pomicole, la soiurile timpurii de sâmburoase (cais, piersic, cireş vişin, prun) se vor înregistra fazele de dezmugurire şi înflorire (10-100%). La seminţoase (măr, păr, gutui) se va continua înmugurirea, dezmugurirea şi, izolat, apariţia butonilor florali.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge faza de „plâns”, precum şi înmugurirea şi dezmugurirea (10-30%).
Pe fondul regimului termic din aer şi sol favorabil, însămânţarea culturilor de primăvară şi parcurgerea primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la cele semănate până în prezent se vor desfăşura, în general, în bune condiţii.
Recomandări de specialitate/calendarul lucrărilor agricole
– Definitivarea însămânţărilor la culturile de primăvară din prima epocă (borceag, lucernă, ovăz, orzoaică, etc.);
– Pregătirea unui pat germinativ bine mărunţit pentru semănatul culturilor prăşitoare;
– Semănatul culturilor de primăvară (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb);
– Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
– Efectuarea lucrărilor de întreţinere pentru combaterea buruienilor (erbicidări), bolilor şi dăunătorilor (substanţe fitosanitare);
– Finalizarea tăierilor de rodire şi a tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi.
Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU