Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7 - 20 octombrie 2009 - Revista Ferma
4 minute de citit

Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7 – 20 octombrie 2009

stiulete porumb m Estimări privind evoluţia condiţiilor agrometeorologice în intervalul 7 - 20 octombrie 2009

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 6 şi 14°C, limite apropiate de mediile multianuale, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura maximă
a aerului se va situa între 11 şi 20°C în
majoritatea zonelor de cultură, iar în zilele cele mai calde, acestea
pot atinge şi chiar depăşi 25°C, îndeosebi la începutul intervalului.

Temperatura minimă
a aerului va fi cuprinsă între 0 şi 10°C la
nivelul întregii ţări, posibil mai scăzută în nopţile cele mai reci
(sub -5°C), în special în depresiunile din nordul şi centrul ţării,
unde local, vor fi condiţii de producere a brumei şi îngheţului
superficial la sol.

Temperatura medie diurnă
a solului la adâncimea de 5 cm va
oscila între 8 şi 15°C în cea mai mare parte a regiunilor agricole,
valori favorabile înfiinţării culturilor de toamnă, precum şi
parcurgerii fazelor incipiente de vegetaţie (germinare, răsărire şi
înfrunzire) la cele semănate în perioada optimă.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantităţile de precipitaţii vor fi în general normale, exceptând zonele estice, unde acestea vor putea depăşi mediile multianuale.

Starea solului

În stratul de sol 0-20 cm (ogor) rezerva de umiditate se va menţine la valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, nordul, centrul, estul şi sudul Transilvaniei, estul Banatului, centrul, nordul, vestul şi sud-estul Moldovei, nordul şi vestul Olteniei, vestul, centrul şi nord-vestul Munteniei, centrul şi sudul Dobrogei.

În Crişana, sudul şi estul Moldovei, centrul, nordul şi vestul Banatului, nord-estul, sudul şi estul Munteniei, centrul, estul şi sudul Olteniei, nordul şi estul Dobrogei, precum şi în sud-vestul Transilvaniei, se va menţine fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate (moderată, puternică şi extremă).

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Regimul hidro-termic din aer şi sol va favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire, înfrunzire la culturile de toamnă semănate în epoca optimă, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului din sud-vestul, centrul şi nordul ţării.

Pe suprafeţele cu deficite de umiditate din estul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, ritmurile de vegetaţie la rapiţa şi orzul de toamnă vor fi stânjenite, iar lucrările de pregătire a terenurilor în vederea continuării însămânţărilor la grâul de toamnă se vor efectua cu dificultate (sol uscat, crustă şi crăpături).

La cultura de porumb (hibrizii semitardivi şi tardivi) ajunsă la maturitatea tehnologică (100%) se vor finaliza lucrările de recoltare, la nivelul întregi ţări.

În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua acumularea zahărului în rădăcină, maturitatea tehnologică şi recoltarea, iar la cartof se vor extinde şi chiar finaliza lucrările de recoltare.

În toate plantaţiile, pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge fazele de coacere şi maturare a fructelor/boabelor, precum şi a lemnului. De asemenea, la speciile ajunse la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea.

La rapiţa, orzul şi grâul de toamnă semănate la începutul epocii optime se vor semnala fazele de germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze, plantele prezentând o stare de vegetaţie în general bună, îndeosebi pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

Lucrările agricole de sezon (recoltarea, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ şi semănat etc.) se vor desfăşura în general normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări agrometeorologice

  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Efectuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon.

Informaţii oferite de Administraţia Naţională de Meteorologie
Elaborare ştiinţifică: Dr. Elena MATEESCU, Daniel ALEXANDRU, Dumitru ANGHEL, Oana OPREA, Dr. Liana CAZACIOC, Mariana BACIU

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →